Stiri

thumbs

Teodorovici: La multi ani incarcati de glorie si onoare poporului roman si Romaniei Mari!

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a scris, sambata, pe Facebook, un mesaj cu ocazia Centenarului Marii Uniri, exprimandu-si convingerea ca romanii vor ajunge sa inteleaga ca unitatea si demnitatea nationala nu accepta impartirea nefireasca intre cei de acasa si cei din diaspora.

„1 decembrie 1918. Niciodata mai mult decat astazi, intonarea imnului national nu m-a facut sa simt atat de profund romaneste, sa simt atat de adanc recunostinta fata de cei carora le vom datora de-a pururi existenta noastra ca popor si natiune pe aceste meleaguri. Integrarea si afirmarea europeana a Romaniei a inceput cu mai mult de 100 de ani in urma - cu OSTASII armatei romane care si-au asumat sacrificiul suprem, cu acei oameni de stat care au inteles, spre deosebire de multi dintre politicienii zilelor noastre, sa puna mai presus de orice, interesul national si sa realizeze Unirea, a continuat cu aceia care au inteles sa-si serveasca tara, sa o reprezinte cu mandrie in lume ori sa-i impuna interesele, atunci cand a fost nevoie”, a scris, Eugen Teodorovici, in mesajul de pe Facebook, publicat sambata.

Ministrul Finantelor a mentionat printre cei si cele care „reprezinta ROMANIA EUROPEANA de astazi” pe: Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei, Ana Aslan, Emil Palade, Constantin Brancusi, George Enescu, Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Nicolae Paulescu, Traian Vuia, Henri Coanda, Nadia Comaneci, Ilie Nastase, Elisabeta Lipa, Ivan Patzaichin, Gheoghe Hagi, Simona Halep, manastirile din Moldova, Delta Dunarii si muntii Apuseni, adaugand ca ar putea continua fara oprire.

„Insa nimic din toate acestea nu ar fi fost in aceeasi masura romanesc si demn de mandria nationala fara existenta celor care au facut posibila Marea Unire de la 1918, romanii de la care ar trebui sa invatam in fiecare zi demnitatea si curajul de a crede in noi insine – Regele Ferdinand I al Romaniei, Ion I.C Bratianu, Alexandru Vaida Voievod, Vasile Goldis, Stefan Cicio Pop, Episcopul Iuliu Hossu, Tache Ionescu, maresalul Alexandru Averescu, Alexandru Marghiloman, Constantin Stere si atatia altii. Acum 100 de ani, poporul roman a aratat ca patriotismul reprezinta mai mult decat doar o simpla vointa politica si nu reprezinta doar o decizie de conjunctura. Atunci poporul roman si clasa politica au gandit, au simtit si au actionat pentru UNITATE, lasand deoparte orice interese partinice sau de alta natura. Au trecut 100 de ani....e mult? E putin? Stiu cu siguranta ca natiunea romana nu se va opri aici, ca va ridica miza existentei sale ca natiune, in fiecare an, cu fiecare noua provocare careia va trebui sa-i faca fata”, a mai scris Teodorovici.

Ministrul Finantelor a reamintit ceea ce spunea Bogdan Petriceicu Hasdeu: „Moldova, Transilvania, Muntenia nu exista pe fata pamantului; exista o singura Romanie: exista un singur corp si un singur suflet, in care toti nervii si toate suspinele vibreaza unul catre altul” .

„Acum, la 100 de ani de la implinirea celui mai mare vis national romanesc, imi exprim convingerea ca nu va mai dura mult pana ce vom ajunge sa intelegem ca unitatea si demnitatea nationala nu accepta impartirea nefireasca intre cei de acasa si cei din diaspora, intre cei de dincoace si cei de dincolo de Prut, pentru ca nu exista decat UN SINGUR POPOR ROMAN, ale carui simboluri nationale sunt incarcate de semnificatia Marii Uniri de la Alba Iulia. La multi ani incarcati de glorie si onoare poporului roman si Romaniei Mari!”, a concluzionat Teodorovici.

Articole asemanatoare