Software

thumbs

Microsoft adauga in Windows 10 functie restore bazata pe tehnologia cloud, similara celei oferite de Apple pentru MacOS

01.08.2019, 15:40 By thumbs


Microsoft aduce o imbunatatire majora clasicului System Restore introdus de pe vremea lui Windows Millenium, oferind utilizatorilor posibilitatea sa-si readuca PC-url compromis de o infectare cu malware la starea optima de functionare restaurand un backup salvat pe serverele cloud gazduite de companie, complet cu orice documente importante pierdute intre timp.


thumbs


Functionalitatea disponibila de mult timp utilizatorilor de dispozitive Apple va fi legata de asa numitul Microsoft Account, pe care utilizatorii sunt incurajati in mod insistent sa-l aleaga in locul celui offline. Asta inseamna si ca tot mai multe din datele personale ale utilizatorilor vor ajunge in posesia Microsoft, ramanand doar sa ne incredem in promisiunile companiei de a nu abuza de acestea.


Noua functie restore numita "cloud download" este disponibila deocamdata la stadiu experimental, oferind o nesperata salvare la reinstalarea Windows 10 "pe curat", atunci cand toate incercarile de recuperare a sistemului de operare au esuat. Ce-i drept, Microsoft ofera deja la scara restransa functionalitatea "recover from the cloud" doar pentru posesorii de tablete Surface, in idea ca utilizatorii acestora nu pot opta pentru instalare clasica Windows 10 din pricina procedurii complicate pentru aplicarea tuturor driverelor si optimizari necesare pentru readucerea dispozitivelor la starea "de fabrica".


Acoperind golul lasat de Microsoft, producatori OEM precum Dell, Asus si HP ofera deja kit-uri de restaurare Windows, luand forma unei partitii de backup lasata ascunsa pe hard disk. Insa functia cloud download promisa de Microsoft ofera mai mult decat readucerea sistemului de operare la starea in care era la momentul achizitiei dispozitivului, restaurand inclusiv fisierele si aplicatiile instalate intre timp de utilizator, fara a ocupa spatiu suplimentar pe hard disk.


Citeste si: thumbsMicrosoft pregateste o schimbare de inferfata in Windows 10. Meniul Start va fi modificat substantial


Ramane doar de vazut care este metoda folosita pentru recuperarea dispozitivelor, din moment ce se presupune ca actuala instalare Windows 10 a fost complet compromisa. Pornirea PC-ului in Safe Mode folosind o combinatie de taste este foarte convenabila, dar necesita cooperarea producatorilor de dispozitive pentru implementare corecta.


A doua varianta poate fi o combinatie intre actualizarea Windows 10 pentru a include rutinele de backup necesare si furnizarea unui kit Windows 10 cu functionalitate redusa, care sa porneasca de pe stick USB. Problema este ca in acest caz este dificil sa asiguri toate driverele necesare dispozitivelor pe care incerci sa le restaurezi (ex. interfata de retea pentru accesarea serverelor cloud si drivere necesare anumitor dispozitive de stocare SSD).


Este de asteptat ca noua functionalitate sa fie inclusa, cel mai devreme, cu urmatoarea revizie Windows 10, la inceputul acestei toamne.


Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare