Software

thumbs

Android 11 Developer Preview a fost lansat. Care sunt dispozitivele compatibile si ce aduce nou

20.02.2020, 13:36 By thumbs


Google a lansat prima versiune de Android 11 care poate fi testata de catre utilizatorii de dispozitive Pixel. Aceasta ofera o prima experienta de utilizare a noului sistem de operare mobil, insa este dedicata exclusiv dezvoltatorilor de aplicatii, intrucat pot aparea probleme destul de mari in utilizare. Cu aceasta ocazie, avem si primele detalii despre ceea ce va aduce Android 11 nou fata de Android 10, lansat in toamna anului trecut.


thumbs


Care sunt dispozitivele compatibile cu Android 11 Developer Preview


Google ofera Android 11 Developer Preview exclusiv pentru dispozitivele Pixel care inca au suport software. Este vorba despre modelele Pixel 2, Pixel 2 XL, Pixel 3, Pixel 3 XL, Pixel 3a, Pixel 3a XL si modelele Pixel 4 si Pixel 4 XL. Singurele smartphone-uri Google care nu sunt compatibile cu Android 11 sunt originalele Pixel si Pixel XL, care au iesit din zona de suport software inca din decembrie 2019.


Pentru instalare, este necesara utilizarea Recovery Mode si ADB pe un computer, deci daca nu ati mai folosit astfel de functii din Android in trecut, probabil ca nu ar trebui sa va apucati de instalare fara sa cititi detalii despre procesul de instalare. Mai mult, este important de mentionat faptul ca un software in versiune "developer preview" nu este realizat pentru a fi folosit pe un telefon principal, pe care il folosesti zi de zi.


Ce aduce Android 11 nou

Conectivitate


Chiar daca exista deja dispozitive cu Andorid 9 si 10 echipate cu modem-uri 5G, Android 11 va fi primul sistem de operare care va oferi suport nativ pentru acest standard. Pana acum, companiile trebuiau sa isi dezvolte propriile solutii software pentru compatibilitate (OnePlus 7 Pro in versiune 5G, de exemplu, nu a primit inca Android 10 din aceasta cauza). Noul API va putea detecta daca conexiunea 5G pe care telefonul o foloseste are sau nu limite de trafic si va putea in consecinta sa ajusteze automat calitatea video pe streaming, de exemplu.


Suport pentru mai multe tipuri de ecrane


Android 11 va fi primul sistem de operare Google care va oferi suport oficial pentru ecrane cu diverse forme si decupaje. Pana acum, companiile trebuiau sa isi dezvolte propriul suport pentru decupajele din ecran, iar acum sistemul de operare va putea fi configurat din start cu zonele in care continutul nu trebuie afisat.


De asemenea, Android 11 va fi primul sistem de operare Google care va oferi suport nativ pentru ecrane curbate si noile ecrane de tip "waterfall".


Notificari


Sistemul de notificari primeste din nou modificari. In Android 11, Google va introduce suport oficial pentru "Bule", un sistem de notificari similar cu Chat Heads de la Facebook. Acestea vor putea astfel fi integrate in aplicatiile oricarui dezvoltator folosind un API nou.


De asemenea, vei putea acum raspunde cu imagini direct din centrul de notificari la mesaje, daca respectiva aplicatie ofera suport pentru functiile copy/paste.


Permisiuni


thumbs


In Android 11 vei putea oferi acces la senzori aplicatiei doar pentru respectiva sesiune, iar daca refuzi de doua ori permisiunile unei aplicatii, aceasta nu va mai cere in viitor acces.


Pentru aplicatiile care cer permisiuni pentru a accesa locatia in fundal, Google va incepe din luna august sa verifice si sa aprobe manual publicarea lor in Play Store. Aceasta schimbare va fi valabila si pentru versiunile mai vechi de Android.


Altele


Android 11 va include functia de inregistrare a ecranului, care a fost scoasa din Android 10, iar interfata Dark poate sa fie schimbata in functie de ora sau la intervale personalizate.


Exista si un nou API pentru retele neurale, care va oferi dezvoltatorilor posibilitatea de a integra astfel de functii in aplicatiile lor.


Citeste si: thumbsAndroid 11 va elimina una dintre cele mai vechi restrictii impuse la folosirea modului de filmare


Citeste si: thumbsCum instalezi EMUI 10 cu Android 10 pe un telefon Huawei: metoda simpla si metoda mai complexa


Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare