Software

thumbs

Rusia ameninta sa blocheze Twitter, Facebook si YouTube, acuzand discriminare la adresa canalelor locale de stiri

27.11.2020, 17:06 By thumbs

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Twitter, Facebook, YouTube ar putea deveni o amintire in Rusia, daca guvernul pune in aplicare planul de a interzice platformele social media care "discrimineaza" impotriva site-urilor locale de stiri.

Etichetate pe platformele de socializare occidentale drept site-uri de propaganda si dezinformare, site-uri aflate ferm sub controlul puterii de la Kremlin, precum Russia Today, RIA Novosti si Crimea 24 reprezinta surse de informare legitime in tara lui Vladimir Putin.

Chiar cu riscul de a deveni si mai nepopular in fata propriului popor, Guvernul Rus lucreaza la un proiect de lege care prevede blocarea site-urilor de socializare straine pe teritoriul Rusiei, gestul fiind intentionat ca o riposta pentru "discriminarea" practicata la adresa site-urilor mai sus mentionate.

Internetul din Rusia, cenzurat dupa modelul Chinei

"Canale mass-media precum Russia Today, RIA Novosti, Crimeea 24. au fost cenzurate. In total, au fost inregistrate aproximativ 20 de acte de discriminare", au spus parlamentarii rusi.

Actele de discriminare acuzate in proiectului de lege se refera la regulile introduse de Twitter si Facebook incepand de anul acesta, respectiv de YouTube in 2018. Acestea prevad etichetarea paginilor de profil folosite de canalele media sus mentionate, semnaland afilierea cu o putere straina (state-affiliated). Totodata, vizibilitatea postarilor distribuite este redusa prin excluderea totala din algoritmii responsabil cu selectarea de recomandari pentru afisare in feed-ul utilizatorilor.

Parlamentarii rusi considera aceste reguli "restrictii nerezonabile" care "discrimineaza materialele din mass-media rusa" si le descriu ca "incalcari ale drepturilor fundamentale ale omului si ale libertatilor cetatenilor rusi".

thumbs

Noul proiect de lege intentioneaza sa ofere Procuraturii Generale Ruse si Ministerului de Externe puterea de a interzice site-urile care aplica aceste restrictii pe site-urile de stiri rusesti. Odata ce decizia va fi luata, blocarea platformelor de socializare va fi instituita pe intreg teritoriul Rusiei folosind Roskomnadzor, un organism creat dupa modelul Chinei si responsabil cu controlul, cenzura si supravegherea in domeniul mass-media, inclusiv mass-media electronica si comunicatii in masa.

Articolul Rusia ameninta sa blocheze Twitter, Facebook si YouTube, acuzand discriminare la adresa canalelor locale de stiri apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare