Accesorii

XPG GAMMIX S70 Blade 2 TB review: un SSD de top, recomandat pentru PlayStation 5

XPG GAMMIX S70 Blade 2 TB review: un SSD de top, recomandat pentru PlayStation 5

25.11.2021, 20:30 By thumbs

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Toate brand-urile care produc unitati de stocare au lansat in ultimele cateva luni SSD-uri de foarte mare viteza, acestea devenind chiar necesare pentru anumite cazuri de utilizare. Desigur, si un SSD PCI-Express 3.0 care poate atinge chiar si 3,5 GB/s este foarte rapid, insa noile modele pe PCI-Express 4.0 pot sa se apropie si de 7 GB/s. Un astfel de model este si noul XPG GAMMIX S70 Blade, un SSD din gama "de gaming", recomandat atat pentru PC-uri de top, cat si pentru consolele PlayStation 5, cunoscute pentru cerintele ridicate referitoare la viteza de citire.

XPG GAMMIX S70 Blade vine cu o placuta de racire optionala

Asa cum am mai vazut si in trecut, ADATA este unul dintre producatorii de unitati de stocare care ofera libertatea utilizatorilor de a alege cum si daca SSD-ul pe care il cumperi. Astfel, modelul XPG GAMMIX S70 Blade este livrat fara placuta de racire instalata. Aceasta este inclusa in pachet si poate fi instalata, insa nu este obligatorie.

SSD-ul in varianta de 2 TB include cipuri pe ambele parti, insa numai cele din partea de sus, unde se afla si controller-ul, pot fi racite suplimentar aplicand placuta din pachet. Desigur, avem de a face cu un SSD pe format M.2 2280, care poate fi instalat in majoritatea PC-urilor, laptop-urilor (care permit SSD-uri dual-sided) si, desigur in consola PlayStation 5. De altfel, acesta este primul model recomandat in mod oficial de catre producator pentru a fi folosit alaturi de un PlayStation 5.

thumbs

Placuta de racire este necaracteristica pentru un brand de gaming precum XPG, fiind destul de "cuminte" in design. Aceasta este de culoare neagra si are detalii argintii. Nu va arata ciudat intr-un PC de gaming cu tematica de culoare neagra si nici nu va iesi in vreun fel in evidenta, la fel ca modelele mai vechi, care foloseau luminite RGB sau racire de culoare rosie.

Despre XPG GAMMIX S70 Blade

SSD-urile XPG s-au remarcat in piata in general prin preturile competitive, iar noul GAMMIX S70 Blade nu se abate de la aceasta traditie. Chiar daca este listat in ofertele magazinelor la preturi destul de "normale", acesta beneficiaza destul de des de reduceri de pret semnificative. Astfel, pe langa faptul ca este un SSD foarte rapid, acesta ar putea fi si unul dintre cele mai accesibile din gama sa.

Exista trei variante diferite ale acestui model, insa pe site-ul XPG sunt specificate doar vitezele maxime atinse de modelul de top, de 2 TB. Pe acesta il avem si in teste, deci putem compara rezultatele noastre cu cele oficiale. De obicei, testele sunt realizate in conditii ideale, deci ne asteptam dinainte de testare sa existe mici diferente.

thumbs

Site-ul XPG mentioneaza viteze maxime de citire de 7,4 GB/s si 6,8 GB/s la scriere, in timp ce performanta intr-o consola PS5 este limitata de consola la 6,1 GB/s. Pentru compatibilitate cu PS5, un SSD necesita 5,5 GB/s citire, deci acest SSD depaseste cu mult cerintele celor de la Sony pentru o experienta de utilizare optima.

SSD-ul este bazat pe cipuri 3D NAND (TLC) si dispune si de memorie RAM pentru cache, ceea ce va asigura viteze de transfer sustinute pe perioade mai lungi, atat timp cat temperatura controller-ului nu depaseste 70 de grade, moment in care intra in throttling, la fel ca oricare alt SSD de acest gen. Controller-ul este unul pe care nu l-am mai intalnit pana acum, un Innogrit IG5236, care pe perioada testelor si-a facut treaba foarte bine, ba chiar a reusit sa stea mai "rece" decat alte modele comparabile.

Sistemul de test

Am testat XPG GAMMIX S70 Blade pe acelasi sistem de test pe care il folosim de obicei. Este vorba despre un sistem bazat pe un procesor AMD Ryzen 7 3700X, instalat pe o placa de baza Gigabyte X570 AORUS Master, echipata cu 3 slot-uri PCI-Express 4.0 pe format M.2. Acestea folosesc memorii Kingston Fury Renegade DDR4 la 3.600 MHz si sunt alaturate unei placi video GeForce RTX 3080 in varianta Gigabyte VISION. Practic, vorbim un sistem de gaming de top, care nu ar trebui sa poata limita performanta acestui SSD.

thumbs

Am testat pe PC SSD-ul in trei moduri. Mai intai, am rulat testele si am monitorizat temperaturile in modul "standard", fara niciun fel de racire, instaland SSD-ul direct in slot, fara un heatsink. Apoi, am testat cu heatsink-ul de pe placa de baza. In cele din urma, am facut si un test cu placuta de racire din pachet. Rezultatele au fost foarte interesante.

Desigur, pentru acest SSD, fiind recomandat pentru PlayStation 5, am facut si cateva teste pe o astfel de consola. Pentru ca exista un singur test de viteza de PlayStation 5 care masoara doar viteza de citire, am ales si niste teste mai practice, dar mai putin stiintifice: cronometrarea timpilor de transfer ale unor jocuri pe acest SSD de pe stocarea interna si compararea timpilor de incarcare.

Teste de performanta

Am folosit aceleasi doua aplicatii pe care le folosesc de obicei pentru testarea SSD-urilor. CrystalDiskMark, pentru stabilirea vitezelor de citire si scriere maxime, in conditii ideale, dupa care am folosit ATTO Disk Benchmark pentru un stress-test, pentru a vedea daca si cand intra in throttling. Am realizat si un transfer de 60 GB de pe un SSD PCI-Express 4.0, pentru a stabili viteza de transfer reala, in afara testelor teoretice. Rezultatele sunt foarte interesante.

Test fara racire

Atunci cand SSD-ul este folosit fara un sistem de racire, acesta intra foarte rapid in throttling, atingand in doar cateva minute cele 70 de grade Celsius, necesare pentru a limita viteza. Totusi, conform ATTO, viteza nu scade atat de mult pe cat m-as fi asteptat. Pierzi cam 1,5 GB/s din viteza maxima, insa, per total, ramai la viteze PCI-Express 4.0. Totusi, la 72 de grade Celsius temperatura maxima in full-load, probabil ca nu este o idee foarte buna ca SSD-ul sa ruleze asa pe termen lung. Viteza de transfer a fisierelor in conditii reale a fost de 2,27 GB/s.

CrystalDiskMark

thumbs

ATTO

Galerie foto 2 imagini

thumbsthumbs


Copiere

thumbs

Temperatura full-load

thumbs

Test cu radiatorul placii de baza

Atunci cand radiatorul de pe placa de baza dedicat slot-urilor M.2 este aplicat direct pe cipuri, SSD-ul XPG GAMMIX S70 reuseste sa isi atinga potentialul maxim. Cu acesta, SSD-ul nu depaseste 62 de grade in nicio situatie, putand pastra vitezele maxime pe termen nedefinit. Daca planuiesti sa folosesti SSD-ul pentru transferuri mari de date, aceasta este metoda optima de utilizare. De altfel, viteza de transfer a crescut pe la 2,4 GB/s pentru un folder cu fisiere video de 60 GB.

CrystalDiskMark

thumbs

ATTO

Galerie foto 2 imagini

thumbsthumbs


Copiere

thumbs

Temperatura full-load

thumbs

Test cu placuta din pachet

Daca fara racire SSD-ul intra in throttling relativ repede, iar cu un radiator dedicat nu intra deloc, placuta din pahet care se lipeste pe cipuri este undeva la mijloc. Aceasta amana throttling-ul, insa nu il evita complet. Temperatura maxima in full load atinge 70 de grade, cu doua grade mai putin decat fara niciun fel de racire, iar in copiere ramane pe la 2,35 GB/s.

CrystalDiskMark

thumbs

ATTO

Galerie foto 2 imagini

thumbs{16}


Copiere

{17}

Temperatura full-load

{18}

Teste PlayStation 5

In PlayStation 5, testele au fost realizate exclusiv cu placuta din pachet, care este recomandata atat de Sony, cat si de producator. Totusi, din testele proprii, o racire suplimentara nu este tocmai necesara pentru utilizare cu o consola PlayStation 5. Asta pentru ca niciunul dintre SSD-urile testate nu s-au incins in timpul testelor de citire, ci doar de scriere. Dar scrierea pe PS5 are loc doar atunci cand instalezi un joc, si doar la viteze mult mai mici decat cele maxime posibile de acest tip de SSD-uri.

{19}

Am rulat patru jocuri de PlayStation 5, exclusive pentru consola, toate realizate de studiouri de la Sony, care folosesc capabilitatile SSD-urilor din plin, cu timpi de incarcare foarte mici. Am comparat astfel, folosind cronometrul de pe telefon, vitezele de incarcare ale jocurilor, mai intai in meniul principal si apoi intr-un nivel. Rezultatele au fost in mare parte identice, micile diferente de cronometrare fiind datorate erorii umane.

Interesant este insa faptul ca desi transferul de pe stocarea interna a consolei pe SSD este foarte rapida, toate jocurile putand fi copiate sub un minut, transferul in sens invers este foarte lent, in comparatie. Aici pare sa fie o limitare software de la Sony, intrucat si alte SSD-uri au un comportament similar. Testul intern al consolei indica o viteza de citire de 6.192 MB/s pentru XPG GAMMIX S70 Blade.

{20}

SSD Intern PS5

Spider-Man: Miles Morales


Dimensiune: 39,18 GB
Incarcare in meniu: 11,49 sec
Incarcare in misiune: 5,09 sec
Timp de copiere: 2:55,18 min

Ratchet & Clank: Rift Apart


Dimensiune: 33.66 GB
Incarcare in meniu: 8,39 sec
Incarcare in misiune: 2,09 sec
Timp de copiere: 2:33,50 min

Sackboy: A Big Adventure


Dimensiune: 31.33 GB
Incarcare in meniu: 34,15 sec
Incarcare in misiune: 8,11 sec
Timp de copiere: 2:26 min

Demon's Souls


Dimensiune: 53.65 GB
Incarcare in meniu: 30,77 sec
Incarcare in misiune: 5,60 sec
Timp de copiere: 3:57,19 min

XPG GAMMIX S70 Blade

Spider-Man: Miles Morales


Dimensiune: 39,18 GB
Incarcare in meniu: 11,35 sec
Incarcare in misiune: 5,17 sec
Timp de copiere: 35,23 sec

Ratchet & Clank: Rift Apart


Dimensiune: 33.66 GB
Incarcare in meniu: 8,16 sec
Incarcare in misiune: 2,04 sec
Timp de copiere: 31,47 sec

Demon's Souls


Dimensiune: 53.65 GB
Incarcare in meniu: 30,28 sec
Incarcare in misiune: 5,37 sec
Timp de copiere: 47,43 sec

Sackboy: A Big Adventure


Dimensiune: 31.33 GB
Incarcare in meniu: 34,10 sec
Incarcare in misiune: 7,24 sec
Timp de copiere: 29,31 sec

Concluzii

In concluzie, XPG GAMMIX S70 Blade este unul dintre cele mai rapide SSD-uri de pe piata si unul dintre putinele pe care chiar producatorul, ADATA, le recomanda pentru utilizare cu PlayStation 5. Testele rezulta ca nu exista nicio diferenta intre performanta SSD-ului intern si cea a SSD-ului XPG instalat in consola. Timpii de incarcare sunt in mare parte identici, iar performanta in jocuri este neafectata. Totusi, este posibil ca fara instalarea placutei de racire sa existe mici diferente.

Pe un PC insa, pentru atingerea potentialului maxim, este recomandat un sistem de racire separat. Fie ca folositi placutele de racire cu pad-uri termice ale placii de baza, fie ca alegeti un model "3rd party", o astfel de solutie este necesara. Totusi, daca alegeti sa il folositi fara, macar instalati placuta din pachet, pentru ca ajuta la sustinerea vitezelor inalte pe perioade mai lungi.

{21}

S70 Blade se apropie extrem de mult de specificatiile recomandate de producator, la citire chiar depasind putin datele oficiale. In cazul scrierii, acesta este in urma cu aproximativ 200 MB/s, o discrepanta pe care am sesizat-o si in cazul altor SSD-uri similare. Tineti minte insa ca vitezele din aceste teste sunt valabile doar pentru varianta de 2 TB. In general, modelele cu capacitate mai mica ating viteze mai mici, insa nu cu foarte mult. Daca alegeti modelul cu 512 GB, asteptati-va la o penalizare mai mare de performanta decat in cazul celui de 1 TB. Toate variantele ar trebui sa fie destul de performante pentru o consola PlayStation 5.

Articolul XPG GAMMIX S70 Blade 2 TB review: un SSD de top, recomandat pentru PlayStation 5 apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare