Software

Google va plati site-urile de stiri din Europa pentru preluarea pe Google News si chiar pe Google...

Google va plati site-urile de stiri din Europa pentru preluarea pe Google News si chiar pe Google Search

14.05.2022, 13:29 By thumbs

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Cedand sub presiunile Uniunii Europene, Google a anuntat ca va accepta remunerarea companiilor media pentru continutul preluat (complet sau partial) pe platformele administrate, punand astfel capat unei dispute care se putea solda pentru Google cu blocarea accesului la piata europeana de continut, chiar mai paguboasa pe termen lung pentru compania americana.

Actualul deznodamant vine dupa ce Google a incercat mai intai sa valorifice continutul preluate pe de site-urile europene, promovand o "noua experienta de stiri", disponibila pe serviciile sale News si Discover. Practic Google sugera ca ar putea oferi acces gratuit la articolele cu pachete de continut premium, ce-i drept, platind autorii acestora in numele utilizatorului, insa doar dupa aplicarea unui comision. Asta, desi formula traditionala functiona in sens invers, autorii de continut concurand pentru vizibilitate pe platforma Google News, compania americana actionand doar ca un intermediar care monetiza inserand reclame pe unde se poate.

Trecute prin dezbateri aprinse, intentiile Google se concretizeaza acum intr-o formula mult mai rezonabila, in care autorii plateste pur si simplu autorii de drept al continutului preluat pe platformele proprii, derivandu-si veniturile prin alte mijloace. Probabil ca in continuare va exista operatiunea colaborarii intre companiile media europene si Google, pentru extinderea accesului se sectiuni de continut premium, in conditii avantajoase pentru ambele parti. Insa preluarea automata de stiri si alte forme de continut publicat pe site-urile europene nu va mai fi posibila fara niciun cost pentru Google.

Aparent, Google a semnat deja pentru noul model de business cu peste 300 de publicatii din Germania, Ungaria, Franta, Austria si Olanda, Irlanda si alte tari europene urmand sa intre in scurt timp pe aceasta lista.

Anuntul vine dupa ce mai multe tari au intensificat eforturile pentru ca gigantul american sa compenseze editorii pentru continutul preluat de pe site-uri. Australia a prezentat recent planurile de a obliga platformele tehnologice sa ofere compensatii financiare pentru continutul gratuit de care profita. De altfel, in aprilie, autoritatea franceza de concurenta a ordonat deja Google sa plateasca pentru continutul editorilor francezi.

Totusi, ramane de vazut cat de echitabile sunt tarifele acordate. Mai ramane si posibilitatea ca Google sa refuze pur si simplu remunerarea anumitor publicatii (implicit si preluarea continutului acestora), fapt ce ar putea duce la un nou fel de competitie intre publicatii, daca autoritatile UE nu au prevazut si reguli care sa preintampine si aceste situatii.

Articolul Google va plati site-urile de stiri din Europa pentru preluarea pe Google News si chiar pe Google Search apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare