Software

Datele personale a peste 1 miliard de cetateni chinezi, furate si scoase la vanzare pentru o suma...

Datele personale a peste 1 miliard de cetateni chinezi, furate si scoase la vanzare pentru o suma derizorie

05.07.2022, 19:46 By thumbs

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Un hacker (sau grup de hackeri) sustine ca a obtinut istoricul colectat de Partidul Comunist Chinez , detaliind micile incalcari si ilegalitati comise de peste 1 miliard de cetateni chinezi.

Colectate in mod sistematic de-a lungul anilor, cu scopul de a proba cu date concrete corectitudinea si loialitatea fiecarui cetatean, datele centralizate intr-o uriasa baza de date detaliaza infractiuni mici si mari pentru mai toata populatia Chinei, incepand cu anul 1995.

Contrar asteptarilor, detinatorul acestei "comori" se multumeste cu relativ putin, semn ca nu intelege importanta si valoarea bazei de date care cumuleaza peste 23TB de informatii care vizeaza in mod direct viata personala a cetatenilor chinezi. Sau poate ca, in societatea chineza, colectarea acestor informatii a devenit atat de comuna incat mai nimeni nu mai realizeaza cat de importante sunt, de fapt.

Potrivit detaliilor preluate in publicatia The Wall Street Journal, hackerii au demonstrat deja autenticitatea informatiilor detinute publicand o mostra din acestea, detaliind cu lux de amanunte viata personala a fiecarui cetatean al Statului Chinez. Inregistrarile catalogate folosind date de identificare esentiale, precum numele complet, numarul de telefon si codul unic extras din cardul national de identitate detaliaza echivalentul unui cazier judiciar. Menita sa descrie buna purtare a fiecarui cetatean, in raport cu regulile trasate de Partidul Comunist Chinez, arhiva listeaza orice fel de abateri comise incepand cu anul 1995 si pana in prezent.

Cel mai probabil, datele au fost centralizate in sprijinul sistemului de Credite Sociale, folosit pentru a departaja "bunii cetateni" de cei care sfideaza, indiferent de mod, regulile trasate de PPC. Deosebit de important la nivel individual, dar si de familie, sistemul de Credite Sociale decide tot felul de avantaje, incepand cu acordarea biletelor de tren sau avion pentru calatorii in afara orasului, pana la admiterea sau respingerea propriilor copii de la institutii de invatamant superior.

Putem doar presupune in ce masura publicarea unor date atat de importante ar afecta viata chinezilor de rand, odata ce "conduita" lor de buni cetateni va aparea impreuna cu datele din buletin si numarul de telefon. Un prim pericol ar fi exploatarea la scara larga a datelor personale, pentru activitati cum ar fi trimiterea de mesaje nesolicitate, pana la impersonarea identitatii cu scopul comiterii de fraude si alte ilegalitati.

Ce putem spune cu suficienta certitudine este ca informatiile au fost extrase dintr-o baza de date a politiei, cu unele suspiciuni privind implicarea Aliyun, un furnizor de solutii cloud pentru gigantul Alibaba. Astfel, baza de date ar fi fost pusa la dispozitia Alibaba pentru determinarea nivelului de incredere in clienti, determinand eligibilitatea acestora pentru servicii cu grad de risc, precum cele de creditare la achizitionare de bunuri.

Avand in vedere suma foarte mica solicitata drept recompensa (doar 10 Bitcoin), exista unele semne de intrebare privind adevaratele interese din spatele incidentului catalogat drept cea mai mare bresa de securitate din istoria Chinei.

Articolul Datele personale a peste 1 miliard de cetateni chinezi, furate si scoase la vanzare pentru o suma derizorie apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare