Software

Windows 11, afectat de un bug care poate cauza incetiniri de performanta si pierderi de date, chiar...

Windows 11, afectat de un bug care poate cauza incetiniri de performanta si pierderi de date, chiar si pe PC-uri noi

10.08.2022, 16:00 By thumbs

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Microsoft a revenit deja cu o actualizare-la-actualizare pentru Windows 11, care rezolva sursa neplacerilor, dar nu si stricaciunile cauzate.

Astfel, daca ai instalat pachetul "June 2022" de actualizari pentru securitate recent distribuite de Microsoft pentru platformele Windows 11 si Windows Server 2022, te-ai putea regasi in situatia de a fi pierdut date importante si intalni alte probleme cu functionarea PC-ului. Vestea buna este ca problema poate fi rezolvata aplicand cele mai recente actualizari distribuite prin canalul Windows Update. Vestea proasta este ca orice pierderi de date care nu sunt acoperite cu ajutorul unei politici de backup automat ar putea ramane permanente, bug-ul respectiv implicand criptarea ireversibila a datelor.

Aparent, problema are legatura cu implementarea setului de instructiuni Vector Advanced Encryption Standard (VAES), responsabil cu accelerarea operatiunilor criptografice. Microsoft spune ca sistemele afectate folosesc instructiuni AES-XTS sau AES-GCM "pe hardware nou". Parte a setului de instructiuni AVX-512 , instructiunile VAES sunt acceptate de arhitecturile Intel Ice Lake, Tiger Lake, Rocket Lake si Alder Lake - acestea asociate cu unele procesoare Core de generatia a 10-a pentru laptopuri, precum si toate generatiile a 11-a si a 12-a. Viitoarea arhitectura Zen 4 a AMD accepta si VAES, insa nu este clar daca bug-ul se manifesta si pentru acestea. Cel mai probabil, pana cand aceste cipuri vor fi lansate in toamna, patch-urile vor fi deja distribuite si aplicate la scara larga. Ramane de vazut, cu ce penalizari de performanta.

Microsoft spune ca problema a aparut la introducerea de "nou cod" necesar pentru a suporta instructiunile de criptare actualizate din SymCrypt , biblioteca de functii criptografice a Windows. Aceste cai de cod au fost adaugate in versiunea initiala a Windows 11 si Windows Server 2022, astfel incat problema nu ar trebui sa afecteze versiunile mai vechi, cum ar fi Windows 10 sau Windows Server 2019.

Remediul initial la acest patch nereusit a fost distribuit intepanc cu luna iunie, insa problema nu a fost rezolvata rapid si la timp pentru toate PC-urile afectate. Vesta proasta este ca solutia implica o penalizare permanenta de performanta remediul dezactivand complet accelerarea criptarii pe aceste procesoare. Folosirea discurilor criptate cu Bitlocker sau a protocolului Transport Layer Security (TLS) sau accesarea stocarii criptate pe servere va fi mai lent cu primul patch instalat, desi instalarea actualizarilor de securitate din iulie 2022 (Windows 11 build 22000.795) ar trebui sa restabileasca functionalitatea la nivelul anterior.

Articolul Windows 11, afectat de un bug care poate cauza incetiniri de performanta si pierderi de date, chiar si pe PC-uri noi apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare