Software

India vrea sa-si lanseze propria retea GPS, Apple si alti producatori smartphone spun ca nu se...

India vrea sa-si lanseze propria retea GPS, Apple si alti producatori smartphone spun ca nu se poate in viitorul apropiat

27.09.2022, 17:39 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

La fel cum China are reteaua BeiDou, Rusia are GLONASS iar Uniunea Europeana a investit in Galileo, India vrea sa dispuna de propria retea independenta de GPS, punand presiune pe producatorii de dispozitive sa adauge suportul necesar la partea de hardware cat mai curand posibil.

Noua retea se va numi NavIC (Navigation with Indian Constellation) si va avea acoperire limitata, in regiunea Indiei si tarile din jur, asigurata cu o retea de opt sateliti. Spre comparatie, reteaua americana GPS dispune de 31 de sateliti si ofera acoperire globala. Insa nu acoperirea este motivul nemultumirilor exprimate de Apple si alti producatori smartphone, ci faptul ca noua retea NavIC ar urma sa foloseasca alte benzi de comunicatii radio decat cele ale actualelor servicii de pozitionare globala, fapt ce presupune investitii majore cu dezvoltarea de noi chipseturi care sa le suporte.

Momentan, suportul hardware necesar este prezent doar la telefoanele iPhone 14 Pro si Pro Max, Apple si restul producatorilor smartphone incercand sa convinga autoritatile din India sa comute la banda de frecventa folosita deja de serviciile competitoare, explicand acestora ca implementarea la nivel de chipset a suportului necesar nu se poate face mai devreme de anul 2025. Insa cel mai mare impediment este cel al costurilor foarte mari, care ar trebui in cele din urma transmise consumatorilor din lumea intreaga.

In prezent, utilizarea NavIC este limitata. Serviciul este folosit pentru urmarirea vehiculelor publice in India, pentru a furniza mesaje de avertizare de urgenta pescarilor care se aventureaza in largul marii unde nu exista conectivitate la reteaua terestra si pentru urmarirea si furnizarea de informatii legate de dezastrele naturale. Activarea NavIC in smartphone-uri este urmatorul pas pe care autoritatile doresc sa il faca, dar producatorii activi deja in uriasa piata din India se tem ca vor fi supusi la presiuni pentru respectarea acestor cerinte.

Concret, unul din motivele pentru care numerosi producatori smartphone, printre care si Apple, au ales sa produca telefoane in India este practica acestei tari de a impune tarife impovaratoare pe produsele din import, care devin astfel prea scumpe pentru a mai putea concura ofertele din productie locala. Profitand de acest "privilegiu" deja acordat producatorilor care si-au deschis fabrici pe teritoriul Indiei, autoritatile ar putea conditiona punerea in vanzare a noilor modele smartphone de prezenta suportului NavIC.

Articolul India vrea sa-si lanseze propria retea GPS, Apple si alti producatori smartphone spun ca nu se poate in viitorul apropiat apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare