Accesorii

Intel anunta seria Core din generatia a 13-a, "Raptor Lake", cu pana la 24 de nuclee

Intel anunta seria Core din generatia a 13-a, "Raptor Lake", cu pana la 24 de nuclee

28.09.2022, 13:22 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Intel a anuntat oficial noua gama de procesoare Core din generatia a 13-a cu numele de cod "Raptor Lake". Acestea sunt cele mai puternice procesoare ale sale din zona "consumer", fiind echipate cu pana la 24 de nuclee, si promitand frecvente in boost de pana la 5,8 GHz. Variantele prezentate momentan au fost insa doar i5, i7 si i9 in variantele de top, deblocate, care pot fi overclock-ate. Desigur, alaturi de acestea, vor veni in magazine si versiuni "non-K" la preturi mai avantajoase.

Intel Raptor Lake pare ca ridica fiecare zona de produs pe o treapta imediat superioara

La doar o zi dupa ce AMD a ridicat embargoul pentru review-urile seriei Ryzen 7000, care promite performanta de top in gaming, Intel a anuntat oficial detaliile noilor sale procesoare desktop. Si acestea promit performanta crescuta in gaming, insa comparatiile au fost facute mai degraba cu generatia 12 si cu modelele AMD 5000 decat cu noua gama a concurentei.

Avem in ordine, modelul Intel Core i5-13600K, mid-range-ul seriei Raptor Lake, care vine echipat cu 14 nuclee (6 de performanta si 8 eficiente). Practic, acesta devine echivalent cu ceea ce oferea anul trecut modelul i7 din seria 12 in materie de nuclee. i5-ul porneste de la o frecventa de baza de 3,5 GHz pentru nucleele performante si 2,6 GHz pentru cele eficiente si atinge boost de 5,1 GHz, respectiv 3,9 GHz. Consumul de energie este insa o problema pentru intreaga gama noua de la Intel. Pentru i5, consumul creste la 125W pentru frecventa de baza si 181W in boost. Pretul de 319$ pentru versiunea i5-13600K cu GPU integrat este unul competitiv, insa, iar varianta fara GPU, "KF" costa 294 dolari.

thumbs

Modelul high-end i7-13700K vine cu 8 nuclee performante si 8 nuclee eficiente cu frecvente care pornesc de la 3,4/2,5 GHz si care pot atinge 5,4/4,2 GHz in Boost. Si acest model are consum de baza de 125W, dar urca in turbo la 253W. Pretul este de 409 dolari pentru varianta K si 384 dolari pentru varianta KF.

Noul flagship, Core i9-13900K urca la 24 de nuclee, insa nu adauga din cele performante, ci doar dubleaza nucleele eficiente de pe i7. Frecventele de baza se duc ceva mai jos, pornind de la 3 GHz pentru P-Cores si 2,2 GHz pentru E-Cores, ceea ce sugereaza un consum mic atunci cand nu este solicitat. Totusi, in boost, cand atinge frecvente de 5,8 GHz, respectiv 4,3 GHz pe E-Cores, consumul sare de 250W. Intel spune ca acesta ar ajunge la 253, insa in realitate ar putea fi chiar mai inalt. Core i9-13900K costa 589 dolari, iar KF-ul costa 564 dolari americani.

Cei care au deja Core 12th gen nu trebuie sa schimbe platforma

Procesoarele vor fi compatibile in continuare cu platforma 600 deja existenta, insa va fi lansata si noua platforma din seria 700, Z790, care vor beneficia de o magistrala in plus pentru port-uri USB 3.2 Gen 2×2 la 20 Gbps. Poate asa vom putea beneficia de intreaga performanta a SSD-ului Kingston XS2000 pe care nu l-am putut testa la capacitate maxima din lipsa hardware-ului compatibil cu astfel de viteze. Interesant este faptul ca noile procesoare Raptor Lake inca sunt compatibile cu memorie RAM DDR4, pe cand AMD Ryzen 7000 trece exclusiv pe DDR5.

thumbs

Intel promite un aport de performanta de 15% in aplicatii single-core, pe baza imbunatatirilor arhitecturale si imbunatatiri cu 41% in multi-thread atunci cand adaugi si nucleele extra disponibile. In gaming, ne putem astepta la imbunatatiri de pana la 24% in anumite titluri, precum League of Legends.

In timp ce performanta este pe alocuri in limitele asteptarilor, chiar si Intel a recunoscut in graficele prezentate ca AMD Ryzen 5800X3D este in continuare mai bun pentru gaming in anumite titluri testate, ceea ce face aceasta lansare ceva mai putin interesanta, mai ales cand luam in calcul consumul de energie si caldura pe care aceste procesoare o vor produce in full load.

sursa: Gizmodo

Articolul Intel anunta seria Core din generatia a 13-a, "Raptor Lake", cu pana la 24 de nuclee apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare