Accesorii

Intel promite procesoare cu 1 trilion de tranzistori pana in 2030

Intel promite procesoare cu 1 trilion de tranzistori pana in 2030

05.12.2022, 12:35 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Intel, candva liderul pe piata de procesoare, atat in dezvoltarea de tehnologii noi, cat si in capacitatea de productie, a fost depasit in ultimii ani de rivali precum TSMC si Samsung. Aceste companii ofera deja partenerilor capabilitatea de a dezvolta cipuri pe arhitectura de 4nm, iar in curand vor trece si la noduri de 3 nm. Intel, in schimb, este abia pe 10nm, insa compania promite ca va investi masiv in urmatorii ani pentru a recastiga titulatura de lider in tehnologia procesoarelor.

Procesoarele Intel vor adopta noi tehnologii mai repede decat pana acum

Compania americana a sarbatorit 75 de ani de la crearea primului tranzistor, iar in cadrul IDEM 2022 (International Electron Devices Meeting) a anuntat ca are in plan ca in urmatorii 7 ani, deci candva prin 2030, sa lanseze primul procesor care sa includa 1 trilion de tranzistori. Acest lucru nu este momentan posibil cu tehnologiile pe care le avem la dispozitie, insa micsorarea procesului de fabricatie ar trebui sa permita "inghesuirea" unui numar mai mare de tranzistori intr-un "pachet" de dimensiuni obisnuite.

Intel spune ca va face acest lucru posibil prin aplicarea legii lui Moore. Gordon Moore, co-fondatorul Intel, a stabilit aceasta "lege", spunand initial ca in fiecare an, iar mai tarziu ca la fiecare doi ani, densitatea de tranzistori dintr-un procesor se dubleaza. Aceasta a fost valabila pana in urma cu cativa ani, cand domeniul procesoarelor a inceput sa stagnaeze. Acum insa, cu noile procese de fabricatie, lega lui Moore pare ca are sanse sa fie din nou valabila.

Intel va incerca sa fie prima companie care va beneficia de litografie de tip HNAEUV (High Numerical Aaerture Extreme Ultraviolet), urmatorul pas in productia de procesoare. Aceasta va oferi posibilitatea de a crea procesoare cu dimensiuni de 1,7 ori mai mici decat in prezent si cu o densitate de tranzistori de aproape 3 ori mai mare (2,9x).

Noul proces de fabricatie va inlocui transistorii de tip FinFET cu ceea ce este numit RibbonFET, care va folosi nano-panglici suprapuse vertical pentru a permite trecerea curentului pe toate cele patru parti ale unui canal. Mai mult, Intel vorbeste despre noi materiale compuse din doar trei atomi, care vor fi folosite in productia de tranzistori. Acestea vor permite cresterea densitatii si mai mult pana la saltul de 10 ori fata de cel din prezent.

Desigur, procesoare cu densitate mare de tranzistori va rezulta in performanta ridicata, deci ar trebui sa ne asteptam la salturi importante de putere de procesare in urmatorii cativa ani.

sursa: Phone Arena

Articolul Intel promite procesoare cu 1 trilion de tranzistori pana in 2030 apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare