Telefoane

India lanseaza BharOS, o alternativa "de stat" la Android

India lanseaza BharOS, o alternativa "de stat" la Android

26.01.2023, 13:10 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Android este platforma dominanta de smartphone-uri din India, cu 97% din piata de smartphone-uri, insa autoritatile locale propun o alternativa noua la oferta Google. BharOS este un sistem de operare mobil realizat in India, care va fi compatibil cu smartphone-uri deja lansate, si care promite sa nu ofere bloatware pre-instalat, sa nu colecteze date personale si sa ofere actualizari de securitate utilizatorilor simultan, fara a fi nevoie de interventia producatorului dispozitivului.

Noul sistem de operare promite actualizari rapide si ca nu va include bloatware
Practic, BharOS este bazat pe Android, deci compatibilitatea cu aplicatiile deja existente nu va fi, in cele mai multe situatii, o problema. Autoritatile din India doresc ca utilizatorii sa isi aleaga singuri magazinul de aplicatii, fara sa ofere un magazin obligatoriu pentru platforma. De asemenea, sistemul de operare ar trebui sa poata fi instalat independent pe smartphone-urile lansate in India, insa acest lucru va fi complicat, cel putin la inceput, intrucat dispozitivele cu Android sunt, in principal, livrate cu bootloader blocat, din motive de securitate.

BharOS este dezvoltat de ITT, Institutul Indian de Tehnologie, si ar trebui sa nu permita rularea de malware. Cum va face acest lucru posibil este insa neclar. Este posibil sa includa o solutie similara cu un antivirus preinstalat, la nivel de procese, care sa verifice constant aplicatiile instalate.

Acest anunt vine la scurt timp dupa ce autoritatile din India au slabit puterea Google in regiune. Compania americana, care dezvolta Android, nu mai poate obliga producatorii de telefoane care vand dispozitive in India sa includa aplicatiile sale. Astfel, companiile producatoare vor putea alege daca doresc sau nu sa ofere din fabrica Chrome, YouTube, Gmail sau YouTube Music. De obicei, toate acestea se gasesc intr-un folder dedicat pe oricare telefon cu Google Mobile Services. Acum, dezvoltatorii vor putea alege sa nu le mai ofere deloc, sau sa aleaga ce aplicatii Google instaleaza.

Acest lucru ar accelera si posibilitatea adoptiei unor servicii si aplicatii dezvoltate local, care ofera functionalitate similara cu cele de la Google. Utilizatorii ar putea trece pe aceste aplicatii, daca cele Google nu vor mai fi preinstalate pe telefoane, incurajand astfel comunitatea de dezvoltatori din India.

Momentan, BharOS a fost doar anuntat, va mai dura pana cand acesta va fi disponibil pentru utilizatori si probabil ca si mai mult timp va trece pana cand vom vedea telefoane livrate cu acest software din fabrica.

sursa: The Register

Articolul India lanseaza BharOS, o alternativa "de stat" la Android apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare