Laptop

Lenovo ThinkPad T14s review: un ultrabook pentru profesionisti

Lenovo ThinkPad T14s review: un ultrabook pentru profesionisti

29.01.2023, 11:21 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Seria de laptop-uri ThinkPad de la Lenovo este legendara in randul celor care au nevoie de laptop-uri performante, compacte si rezistente in timp. Modelul ThinkPad T14s, pe care am avut placerea sa il testam recent, imbina toate avantajele pe care le cunoastem din trecut, intr-un pachet foarte bine construit si performant pentru cei care lucreaza in domeniul "corporate", unde este necesar un computer care sa permita un ritm de lucru dinamic, atat acasa, in tranzit sau la birou.

ThinkPad T14s pastreaza design-ul "serios" care a consacrat acest brand

Atunci cand zici "ThinkPad", te gandesti automat la un anume tip de design, cu linii simple, culori neutre si care nu incearca sa iasa in evidenta. Totodata, acest design este unic in piata si usor de recunoscut chiar si la o privire rapida. Asta pentru ca de cateva decenii deja, ThinkPad este modelul pentru laptop-urile de munca, iar nimeni nu reuseste sa impuna un design la fel de usor de recunoscut precum Lenovo.

thumbs

Modelul ThinkPad T14s vine cu acelasi logo subtil pe capacul ecranului, cu un LED rosu subtil pentru a pune "punctul pe i" si un badge metalic cu logo-ul lenovo pe laterala opusa. Culoarea este inchisa, insa nu vorbim de un negru intens, asa cum cunoastem de pe seriile precum X1 Carbon, ci este mai degraba un gri foarte inchis. Asta pentru ca in locul unei carcase din plastic, sau din aluminiu, Lenovo a ales magneziul si polimeri din fibra de carbon (CFRP) pentru ThinkPad T14s, materiale foarte rezistente, dar semnificativ mai usoare. Iar textura mata a carcasei asigura faptul ca aceasta nu va retine usor amprentele si alte urme care pot aparea in urma utilizarii.

Se si vede diferenta intre magneziul din jurul tastaturii si negrul tastelor, care foloseste clasicul design al tastaturilor Lenovo, cu butoane drepte in partea de sus si curbate in partea de jos. Stim deja ca acest design este unul de succes, fiind printre cele mai apreciate tastaturi in randul utilizatorilor de laptop-uri. Si daca ceva nu este stricat, nu are nevoie de imbunatatiri, deci T14s pastreaza si alte elemente deja "clasice" pentru seria ThinkPad. Avem astfel un Track Ponit amplasat intre tastele G, H si B, care poate servi drept mouse in locul trackpad-ului, cu trei butoane fizice, amplasate sub tasta Space.

thumbs

In ciuda faptului ca exista aceste butoane, trackpad-ul in sine este unul modern, care se apasa fizic cu un click sesizabil. Totusi, cred ca majoritatea utilizatorilor vor folosi trackpad-ul in defavoarea stick-ului rosu, intrucat suprafata sa este extrem de placuta in utilizare, chiar mai placuta decat pe multe alte laptop-uri pe care le-am testat anterior si chiar mai placuta decat pe MacBook-uri. Asta pentru ca suprafata este tratata cumva pentru a oferi o senzatie "soft touch", pe care am mai intalnit-o anterior pe cateva smartphone-uri cu spate mat din sticla (OnePlus 10 Pro, de exemplu). Un dezavantaj al acestui trackpad ar fi ca partea de sus este ocupata de butoanele fizice, deci ar putea fi mai mic decat pe alte modele.

Pe laterale avem majoritatea port-urilor de conectivitate de care ar avea nevoie un utilizator la birou: doua port-uri USB-C Thunderbolt 4 (care pot fi folosite si pentru incarcare), doua port-uri USB-A, pentru mouse, tastatura, SSD-uri sau hard disk-uri externe, un HDMI de dimensiuni normale si un jack de 3,5mm pentru casti. Lipseste un card reader, dar acesta nu este un computer pentru editare foto sau video, asa ca nu este tocmai necesar. In partea din spate am gasit chiar si un slot pentru cartele nano SIM, pentru conectivitate 4G, pentru cei care au nevoie de conectivitate chiar si acolo unde nu exista Wi-Fi.

thumbs

Laptop-ul este livrat doar alaturi de un incarcator de priza, care, desi este de dimensiuni reduse, acesta este totusi mare in comparatie cu ce vedem pe la smartphone-uri. Acest adaptor de priza ofera doar 65W putere, si are un cablu USB-C, deci Lenovo ar fi putut sa foloseasca un incarcator similar cu cel pe care il ofera pe telefoanele Motorola, mai compact si mai usor de carat intr-o geanta.

Hardware-ul integrat este foarte performant pentru aceste dimensiunile

La nivel de configuratie hardware, Lenovo ofera cam tot ceea ce e mai bun pe acest model. Am avut spre testare o configuratie de top, cu procesor Intel Core i7-1260P, cu 16 GB memorie RAM si un SSD de 1 TB. Spre surprinderea mea, SSD-ul este unul dintre cele foarte rapide din piata, compatibil cu standardul PCI-Express 4.0, ceva ce nu credeam ca este tocmai necesar pe computere de tip "office". Asta sugereaza ca poti face ceva mai mult cu un astfel de laptop decat sa editezi documente si sa navighezi pe internet.

thumbs

Si ecranul este unul de calitate, fiind bazat pe un panel IPS de 14", cu rezolutie nu tocmai standard: 2.240 x 1.400 pixeli. Este putin peste Full HD, dar sub QHD, pe format 16:10. Densitatea de pixeli este insa foarte inalta, iar totul arata bine pe ecran. Lenovo configureaza acest laptop cu scaling de 150% din fabrica, iar aceasta este o valoare buna pentru cei care nu vor sa se chinuie sa citeasca text foarte mic pe ecran.

In partea de sus a ecranului avem si un webcam echipat cu un senzor infrarosu pentru Windows Hello cu recunoastere faciala, dar exista si un senzor de amprenta integrat in butonul Power pentru cei care prefera acest tip de autentificare.

thumbs

Nu am ineteles exact de ce Lenovo livreaza acest computer cu Windows 10 Pro, in ciuda faptului ca s-a lansat deja Windows 11 de mai bine de un an, iar pe site acest model apare cu Windows 11 preinstalat, dar poti face oricand upgrade gratuit daca vrei neaparat cel mai nou sistem de operare.

Lenovo s-a concentrat pe imbunatatirea productivitatii cu ThinkPad T14s

Este destul de greu sa gasesti ceva in neregula cu un computer precum ThinkPad T14s. In primul rand, acestea sunt construite pentru a fi folosite in companii, deci design-ul trebuie sa se potriveasca cu nevoile unui public larg si pretentios, in general. Apoi, acestea trebuie sa reziste in timp si sa ofere performanta necesara, atat din punct de vedere al puterii de procesare, dar si al autonomiei. Nu in ultimul rand, laptop-ul trebuie sa nu fie greu, pentru a fi usor de transportat.

thumbs

ThinkPad T14s reuseste sa bifeze cam toate aceste capitole cu brio. La putin peste 1,2 kg in greutate, acesta este unul dintre cele mai usoare laptop-uri de business care ofera si un nivel de performanta ridicat. Asta pentru ca nu este chiar extrem de subtire, dar faptul ca are un corp putin mai gros, permite integrarea unui sistem de racire ceva mai performant. Acesta isi face simtita prezenta in aplicatii care taxeaza procesorul, insa nu la un nivel foarte ridicat si nici la o frecventa de sunet deranjanta. Probabil ca cei mai multi nici nu vor auzi cooler-ul, intrucat porneste doar in situatii critice.

Totusi, atunci cand acesta este necesar si chiar porneste, laptop-ul se cam incinge sesizabil in special in partea din dreapta, acolo unde, cel mai probabil este amplasat procesorul pe placa de baza si, implicit sistemul de racire. Caldura se simte inclusiv la nivelul tastaturii, iar zona de evacuare poate deveni foarte fierbite. Sugerez sa nu puneti ciocolata sau alte lucruri care se pot topi in apropierea acelei zone (lucru valabil pentru orice laptop cu racire activa). Totusi, in ciuda caldurii ridicate, nu pare ca performanta are prea mult de suferit.

thumbs

Apoi, autonomia este cam de 5-7 ore, in functie de activitatea la care supui computerul. Lenovo zice oficial 10 ore, dar in situatii de utilizare optime, cu luminozitate mica a ecranului si doar pentru activitati office de baza, testate cu aplicatii de benchmarking. In realitate autonomia mai variaza.

Laptop-ul este livrat cu o aplicatie numita Lenovo Vantage, care ofera informatii despre sistem, cat si acces la diverse setari, manualul de utilizare si garantia dispozitivului. De aici poti configura o optiune importanta, pe care Lenovo pare ca a descoperit-o abia dupa ce a terminat design-ul laptop-ului. Butonul FN este pozitionat la margine de tot, iar butonul CTRL este imediat intre acesta si tasta Windows. Exista insa posibilitatea de a le inversa intre ele, pentru a avea functiile de pe CTRL in pozitia pe care toti utilizatorii de PC o cunosc, adica la margine. Aceasta ar trebui sa fie prima setare pe care o faci pe un ThinkPad T14s. Alternativ, poti realiza aceeasi setare si direct din BIOS.

thumbs

Cat despre puterea bruta, in testele pe care le-am realizat, laptop-ul a performat in limitele asteptarilor. Ba chiar am fost impresionat de faptul ca procesorul nu este foarte limitat in performanta fata de capabilitatile sale complete, cu un scor bun in CineBench. SSD-ul, de asemenea, este unul foarte rapid, care nu va reprezenta probleme pe termen lung la capitolul viteze de transfer.

Un lucru care ar putea fi vazut ca un dezavantaj la acest model ar fi faptul ca nu este usor de upgradat acasa. Memoria RAM este de tip LPDDR5 si este lipita pe placa de baza, iar SSD-ul nu poate fi accesat usor. De altfel, astfel de sisteme sunt gandite pentru a primi mentenanta de la un departament ID dedicat, deci ideea de upgrade facut de utilizatori nu este tocmai o prioritate. Totusi, faptul ca RAM-ul este lipit pe placa de baza sugereaza ca ar fi bine sa iei de la inceput un model cu mai multa memorie, pentru a amana cat mai mult schimbarea computerului pe viitor.

Benchmarks

PCMark


Essentials - 9.888
Productivity - 6.671
Digital Content Creation - 5.508

Cinebench R23


Single-Core - 1.482
Multi-Core - 7.742

CrystalDiskMark


SEQ1M Q8T1 - Read: 6.902 MB/s / Write: 4.770 MB/s
SEQ1M Q1T1 - Read: 3.953 MB/s / Write: 1.306 MB/s

Concluzii

Lenovo ThinkPad T14s este un demn membru al seriei din care face parte si cu siguranta cei care vor primi astfel de computere de la serviciu, sau care vor alege sa le cumpere din comert, nu vor fi dezamagiti de ele. Portabilitatea, performanta si constructia solida sunt punctele forte ale acestui computer, alaturi de avantajul unui dispozitiv realizat pentru productivitate intensa, fara bloatware.

thumbs

Desigur, acesta nu este un computer pentru toata lumea. Utilizatorii "casnici" probabil ca vor sesiza ca ThinkPad T14s cam iese din bugetul pentru un computer pentru filme, seriale si Facebook, intrucat acest model este mai degraba in zona de pret care rivalizeaza modele MacBook Pro, decat laptop-uri pentru multimedia.

Articolul Lenovo ThinkPad T14s review: un ultrabook pentru profesionisti apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare