30.03.2023, 14:15
By
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Este normal sa ne asteptam la o evolutie de la an la an in zona de smartphone-uri, dar din cand in cand intalnim si cate un model care poate fi considerat mai degraba drept "downgrade". vivo X90 Pro, modelul pe care tocmai l-am testat, vine cu un upgrade major de hardware pentru camera foto principala, dar si cu o lista lunga de downgrade-uri, care m-au facut sa ma intreb daca vorbim intr-adevar un model "Pro".
Pentru ca modelul X80 Pro de anul trecut a fost foarte bine primit, ma asteptam de la X90 sa fie si mai bun, si chiar sa reprezinte o alternativa reala la flagship-urile momentului, precum Galaxy S23 Ultra si iPhone 14 Pro Max, dar realitatea este ca nu se poate ridica decat partial la nivelul lor.
vivo X90 Pro este livrat cu un set de accesorii completMotivul nu ar fi faptul ca acest telefon nu ar fi unul din gama premium, ba dimpotriva. Vivo X90 Pro vine intr-unul dintre cele mai "elegante" pachete pe care le-am vazut in ultima perioada, care, desi este destul de subtire, include tot ceea ce ai nevoie, de la incarcator la husa de silicon si o folie de plastic aplicata din fabrica peste ecran. Iar incarcatorul este unul extrem de rapid, cu putere de 120W, cu mufa USB-C si compatibil cu Power Delivery, putand fi folosit si pentru alimentarea altor dispozitive la putere mare.
Husa mi se pare insa ca este cam "in plus", intrucat telefonul oricum nu are un spate din sticla care s-ar putea sparge sau zgaria usor. In locul sticlei, Vivo a asa-numita "piele vegana", adica un soi de plastic care imita aspectul si chiar si textura de piele naturala. Desi nu este tocmai "piele" materialul se bine se simte la atingere si arata bine, caracteristici care ma incurajeaza sa il folosesc neacoperit. Oricum husa de silicon nu ofera foarte multa protectie la socuri mecanice.
Se vede insa ca Vivo incearca sa atraga un public ceva mai "sofisticat", decorand telefonul si cu o banda metalica pe spate, care se prelungeste sub forma unei rame secundare in jurul capacului de pe spate. Ce nu pot sa inteleg insa este pozitionarea asimetrica a modulului de camera. Cu un modul atat de mare si atat de mult iesit in relief, pozitionarea centrala ar fi fost mai potrivita din punct mai multe puncte de vedere, inclusiv estetic. Astfel, aspectul camerei scade putin din calitatile "estetice" ale dispozitivului. Pasionatii de fotografie vor avea imediat atentia captata de logo-ul ZEISS, imprimat pe pielea vegana, o insigna care sugereaza performanta foto de top, dar vom vorbi mai pe larg despre asta la capitolul fotografie.
Design-ul asimetric ar putea deranja o parte mica din posibilii clienti ai acestui telefon, dar faptul ca noul model vivo X90 Pro este mai putin performant si decat modelul anterior din gama la anumite capitole, nu prea poate fi scuzat. Iar totul incepe cu ecranul.
Chiar daca dimensiunile nu s-au schimbat de la o generatie la alta, diagonala fiind pastrata la 6,78", tehnologia folosita pentru ecran este alta, mai ieftina. Panelul este tot OLED si tot la 120 Hz, dar cu o rezolutie mai mica, de 2.800 x 1.260 pixeli, fata de QHD, si fara refresh rate variabil. Acesta nu este un ecran LTPO, iar luminozitatea sa atinge doar 1.300 nits, fata de 1.500 pe generatia X80 Pro de anul trecut. Curios este insa faptul ca exista un model Pro+ al seriei X90, care ofera un ecran chiar imbunatatit fata de X80 Pro, dar acela nu se vinde in Europa, fiind disponibil exclusiv in China. As fi tolerat mai bine acest downgrade daca venea si cu un ecran plat, dar Vivo a ales marginile curbate, din nou.
Procesorul MediaTek se supraincalzesteSi lista de downgrade-uri continua. In locul unui procesor Qualcomm, modelul X90 Pro din Europa primeste Dimensity 9200 de la MediaTek, un chipset foarte capabil, asa cum spun si rezultatele testelor, dar totodata mai putin stabil decat modelul de alternativa. Imediat ce telefonul sustine un stres mai mare, acesta se incinge. Iar temperaturile inalte opresc chiar si accesul la anumite functii. De exemplu, incarcarea poate fi limitata in putere din cauza temperaturii, in timp ce un update de software a refuzat sa porneasca cu telefonul conectat la priza tot din motive de temperatura ridicata.
Desigur, nu exista garantia ca un chipset Snapdragon 8 Gen 2 ar fi rezolvat problema, avand in vedere ca am intalnit anterior pe Xiaomi 13 Pro ceva similar, dar ar fi permis cateva lucruri in plus si procesare mai buna a fotografiilor. Cu Dimensity 9200, filmarea in 8K este limitata la 24 cadre pe secunda, fata de 30 pe Qualcomm. Daca ar fi sa ne luam doar dupa testele din benchmark-uri, Vivo X90 Pro este unul dintre cele mai performante telefoane din piata, dar doar pe perioade scurte de timp.
BenchmarksUn aspect la care Vivo X90 nu reprezinta un downgrade este autonomia. Acesta este unul dintre telefoanele cu Android care ofera un consum foarte redus de energie in stand by si nici in utilizare de zi cu zi nu consuma foarte multe resurse. Doua zile de utilizare sunt realizabile pe acest model, chiar si cu ecranul setat la 120 Hz cu rezolutia maxima. Se pare ca si vivo este unul dintre producatorii care limiteaza din fabrica rezolutia, configurand acest model la Full HD din fabrica. Avand in vedere diferenta mica de rezolutie intre cea nativa si Full HD, consumul in plus este neglijabil.
Incarcarea rapida la 120W este un avantaj, insa doar daca puneti telefonul la incarcat si il lasati in pace. Daca rulati jocuri sau alte aplicatii solicitante, care pot incalzi telefonul, viteza de incarcare va fi cu mult limitata. Altfel, la "rece", telefonul se incarca la 50% in mai putin de 10 minute si complet in mai putin de jumatate de ora. Exista si incarcare wireless la 50W, dar trebuie neaparat sa cumperi incarcatorul Vivo pentru a accesa aceasta viteza de incarcare. Probabil ca foarte putini vor beneficia de aceasta capabilitate. Pe un incarcator wireless "obisnuit", telefonul se incarca lent, asemeni oricarui alt telefon.
Pentru ca am testat foarte putine modele vivo de-a lungul timpului, nu sunt foarte familiar cu interfata Funtouch OS a producatorului. Aceasta pare destul de "cuminte" in personalizari la o prima vedere, insa totodata este si cumva lipsita de personalitate. Mi se pare ca vivo nu face destule pentru a justifica o interfata proprietara si cred ca mai bine ar pastra interfata Google cu mici modificari. Cel mai mult mi-a displacut insa interfata meniului de setari, care mi se pare foarte greu de navigat. Toate celelalte companii folosesc pictograme colorate pentru a diferentia categoriile, precum un soare pentru display sau un difuzor colorat pentru sunet. Vivo are doar simboluri cu fundal albastru si pictograme albe, de dimensiuni mici, greu de diferentiat la o privire rapida.
Am apreciat si ca ai la prima pornire optiunea de a selecta modul de navigatie, cu gesturi sau cu butoane. Meniul principal foloseste implicit un sertar de aplicatii, dar acest meniu este comun si cu widget-urile. Totusi daca selectezi meniul de widget-uri si te intorci la meniul principal, atunci cand doresti sa deschizi iar sertarul de aplicatii, raman selectate implicit widget-urile. Nu am vazut asa ceva pe niciun alt telefon cu Android si este foarte neintuitiv.
{10}
Sunt putine lucruri de reprosat, despre bloatware, intrucat am gasit mai putine aplicatii preinstalate decat pe alte modele, iar majoritatea erau oricum cele uzuale. Vorbim de TikTok, Booking, Spotify, LinkedIn, Netflix si Facebook. Desigur, as fi preferat sa nu fie deja instalate si sa le descarc manual, la nevoie.
Singurul motiv de ingrijorare cu Vivo X90 Pro la capitolul software ar fi faptul ca ai garantati doar 3 ani de actualizari, atat de sistem, cat si de securitate. Concurenta ofera cel putin patru, sau chiar cinci ani de actualizari de securitate. De asemenea, am intalnit cateva probleme pe care eu le consider majore, in raport cu conectarea la un computer. Am incercat sa fac transferul de fotografii pe un MacBook dar stocarea telefonului nu este accesibila decat daca folosesti o aplicatie de transfer. Aceasta nu mai este compatibila in prezent cu ultimele versiuni de macOS, si implicit cu modelele cu procesoare Apple Silicon pe arhitectura ARM. Am fost nevoit sa urc fotografiile si filmarile pe OneDrive si sa le descarc apoi pe PC din browser, un proces foarte lent. Acesta este unul dintre momentele in care lipsa unui card microSD se face imediat simtita.
{11}
Din alte puncte de vedere, mai degraba secundare, X90 Pro se prezinta bine. Are un senzor de amprenta optic in ecran, foarte rapid, ba chiar printre cele mai rapide din piata si care nu a dat deloc rateuri, asa cum am mai intalnit recent pe anumite modele. Sistemul audio este bun, dar nu la nivelul concurentei, cu un volum maxim relativ scazut, fara prea mult bas. Este doar OK, nu unul excelent.
Camera foto a lui vivo X90 Pro este buna, dar ramane in urma concurentei, chiar si cu un senzor de 1″ "la bord"In ultimii ani, un singur element a facut diferenta intre telefoane mai accesibile si telefoane de peste 1.000 de euro: camera foto. Astfel, vivo X90 Pro este prezentat drept un "camera phone", mai ales cand punem in balanta parteneriatul cu brandul german ZEISS. In centrul acestui modul de camera imens sta senzorul principal de 1", care reprezinta o premiera pentru flagship-urile Vivo. Din pacate, acesta este singurul upgrade "real" fata de Vivo X80 Pro de anul trecut. Camera ultrawide scade de la 48 la 12 megapixeli si are o deschidere mai mica de doar 108 grade, fata de 114 grade anul trecut. De asemenea, zoom-ul care folosea un obiectiv periscopic si marea de 5 ori anul trecut, a fost inlocuit de un zoom de doar 2x cu senzor de 50 megapixeli.
{12}
Rezultatele sunt... pe de-o parte foarte bune, pe de alta parte dezamagitoare de la un telefon de top din gama premium. Camera principala este cu siguranta atractia sistemului foto de pe vivo X90 Pro, iar rezultatele sunt foarte bune, comparabile cu ceea ce ofera concurenta. Ceva ce am observat insa pe acest model si nu am vazut pe niciun alt telefon comparabil, este insa timpul de focalizare, foarte lent, pe toate camerele. De altfel, telefonul incearca intotdeauna sa focalizeze pe elementele cele mai apropiate din cadru daca nu sunt persoane in cadru. Atunci cand vrei sa fotografiezi o cladire, de exemplu, focalizarea se duce de multe ori automat pe o masina sau alte elemente de la margine. Astfel, este indicat sa mai apesi o data pe ecran sa fii sigur ca telefonul focalizeaza unde trebuie.
Altfel, focalizarea este foarte buna, precisa si exista si un mod in care poti urmari subiectul cu doua atingeri pe ecran. Astfel, indiferent daca vorbim de modul foto sau video, subiectul ramane permanent focalizat. Avem astfel o acuratete foarte buna, dar este nevoie de ceva munca in plus la rafinarea software-ului. La fel ca pe Xiaomi 13 Pro, care avea un senzor de 1" comparabil, in anumite situatii, intervalul dinamic nu este foarte extins, umbrele fiind parca prea intunecate, in special pe timp de zi. Incep sa cred ca este de vina mai degraba senzorul decat software-ul pentru lipsa HDR.
Foto ziPot spune ca imi plac culorile de pe Vivo, care sunt destul de calde, desi uneori se pot duce in extrema, cu imagini de-a dreptul galbene. Am observat si ca vivo a oferit o atentie sporita pentru a balansa culorile pentru a fi cat mai apropiate intre cele trei camere, ceva ce alti producatori cam ignora.
Camera ultrawide a fost insa o surpriza neplacuta. La 12 megapixeli, are o rezolutie la fel de buna precum Apple sau Samsung, dar rezultatele sunt mai degraba de camera din zona de mid-range, cu un nivel slab al detaliilor pe timp de zi si zgomot foarte mare de imagine pe timp de noapte. Singurul lucru care salveaza aceasta camera este modul macro, care produce rezultate foarte bune, chiar impresionante uneori.
Cand vorbim despre camere cu zoom, ne asteptam sa vedem macar o marire de 3 ori a subiectului. Daca nu chiar de 5 ori, ceva ce vedeam pe Vivo X80 Pro, dar nu si pe noul X90 Pro. Camera 2x pare mai degraba una de portret, decat una utila pentru a fotografia elemente de la distanta. Culmea este ca tot pe camera principala, cu senzor de 1" ies mai bine portretele, dar ambele pot fi selectate din modul dedicat portret. Vivo a integrat o lista lunga de moduri portret, majoritatea inspirate de serii celebre de lentile de la ZEISS, care au diverse niveluri de blur, sau care pot schimba forma elementelor luminoase din fundal. Exista si cateva moduri creative care adauga lens flare sau care suprapun lumini peste, dar in principal acestea sunt functii cu care sa te distrezi de cateva ori, nu ceva ce vei folosi zilnic.
Foto noapteIn anumite situatii insa, modul portret realizeaza un decupaj incorect, ceva ce nu am mai vazut de mult pe telefoane premium, in timp ce atunci cand vrei sa folosesti modul portret pentru obiecte, sistemul de focalizare intelege cam greu ce vrei de fapt sa fotografiezi. Am reusit insa sa prind una dintre cele mai bune fotografii cu flori pe care am realizat-o vreodata cu un telefon, folosind modul portret pe camera principala. Totusi, a trebuit sa ma lupt destul de mult cu focalizarea si modul portret pentru a ajunge la acest rezultat. Si aici se mai poate lucra. Totusi, majoritatea imaginilor cu modul portret sunt foarte bune.
Revenind la modul nocturn, acesta este foarte bun pe camera principala, cu timp de expunere destul de scurt si rezultate bune, care pastreaza atmosfera reala, fara sa transforme noaptea in zi. Camera cu zoom se descurca la randul sau bine pe timp de noapte, inclusiv pentru portrete nocturne, intrucat exista o setare care face expunere lunga cu efect de blur. Mi-as fi dorit doar un zoom mai mare, avand in vedere calitatea acestor cadre.
{143}
La capitolul filmare, vivo X90 Pro face cateva lucruri la care nu ma asteptam, dar tot nu este un telefon recomandat pentru filmare, in general. Stabilizarea de baza functioneaza doar in 4K la 30 cadre pe secunda, iar rezultatele sunt bune pe timp de zi, dar calitatea fisierelor video nu este tocmai in ton cu ceea ce ofera alti producatori. De altfel si rezolutia pentru stabilizare avansata este limitata doar la Full HD, cand Apple si Samsung au urcat deja la QHD si mai sus. Vivo are insa ceva ce nu are niciun alt producator de smartphone-uri: stabilizare la orizont.
Acest lucru inseamna ca poti roti telefonul la 360 de grade in jurul axei orizontale, iar imaginea va ramane stabila, de parca telefonul nu s-a miscat deloc. Pana acum am vazut asa ceva doar pe camere de actiune de top, dar vivo X90 Pro poate face asta pe un telefon. Limitarea este ca face asta in 1080p la 30 de cadre pe secunda, nu in 4K. Filmarea pe acest telefon urca pana la 8K la 24 de cadre pe secunda, dar probabil ca nimeni nu va filma la acea rezolutie din cauza fisierelor foarte mari.
Filmarea pe mod nocturn este insa greu de recomandat, sistemul de stabilizare incearca sa compenseze pentru framerate-ul scazut pe timp de noapte si pentru miscarile camerei, iar rezultatele sunt foarte neplacute. In schimb, pe modul auto, framerate-ul este extrem de scazut, din cauza timpului de expunere foarte ridicat. Si aici se mai poate lucra la software pentru imbunatatiri, dar asa cum este acum, vivo X90 Pro este mai degraba un telefon de fotografie, nu de filmare, cu mentiunea ca si pe fotografie e nevoie de putin efort pentru realizarea unor cadre focalizate corect.
ConcluziiDaca Vivo X90 Pro era flagship-ul de anul trecut al companiei chineze, acesta ar fi fost primit cu ceva mai mult entuziasm. Sigur, are o camera principala foarte buna, dar un ecran sub ceea ce ofera alte brand-uri, are o autonomie de top si incarcare foarte rapida, dar un procesor care se incinge si suport software mai scurt.
In 2023, dupa mai multe downgrade-uri de la an la an si o concurenta foarte puternica in piata in segmentul de telefoane premium, acest model este greu de recomandat la pretul de astazi de 5.500 de lei, dar ar putea fi o alegere buna daca ar fi mai degraba pus in concurenta cu alte modele de sub 1.000 de euro, la un pret similar.
Articolul Vivo X90 Pro review: upgrade major de camera si o lista mare de "downgrade-uri" apare prima data in Go4IT.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.