×

Accesează
contul existent

Cultura si divertisment

Avertismentul dur al unui medic nutriționist din România. Ce alimente ieftine și foarte populare...

Avertismentul dur al unui medic nutriționist din România. Ce alimente ieftine și foarte populare afectează tot organismul

09.12.2025, 08:28 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Medicul nutritionist Mihaela Bilic a avertizat printr-un mesaj trimis pe Facebook asupra pericolului reprezentat de unele alimente. "Tot ce e ultraprocesat trebuie evitat", a transmis specialista care foloseste drept argument un studiu realizat de prestigioasa revista medicala The Lancet. Rezultatele ofera cea mai dura evaluare de pana acum asupra alimentelor ultraprocesate, acuzandu-le de numeroase afectiuni cronice si de o degradare accelerata a calitatii dietei la nivel mondial. "Studiul The Lancet trece in revista peste 100 lucrari stiintifice si contureaza o imagine ingrijoratoare: UPF-urile (prescurtarea de la Ultra Processed Food) afecteaza intregul organism si nu este vorba doar de nutrienti, ci de modul in care aceste alimente sunt proiectate, produse, ambalate si consumate. Raul provocat de alimentele ultra-procesate nu vine doar din ingredientele enumerate pe eticheta, ci si din alti factori precum: structura alimentelor, deseori distrusa prin procesari industriale, digestibilitatea excesiv de rapida, continutul scazut de fitonutrienti, textura moale, care nu necesita mestecare si accelereaza ingestia", a scris Mihaela Bilic. Bolile care stau la panda Unul dintre realizatorii studiului arata ca majoritatea alimentelor ultraprocesate nu mai seamana deloc cu ingredientele originale, iar acest lucru schimba modul in care sunt absorbite si folosite caloriile in organism. De aceea, exista riscul aparitiei unor boli. "Studiul The Lancet arata asocierea puternica intre consumul de UPF si aparitia unor probleme grave de sanatate: obezitate, boli cardiovasculare, diabet de tip 2, boli renale cronice, boala Crohn, depresie. Cercetatorii au comparat diete cu acelasi numar de calorii si aceiasi macronutrienti, iar rezultatul a fost socant: persoanele care consumau UPF-uri mancau mai mult, stimulate fiind de gustul intens al alimentelor procesate industrial. La final, cantarul a aratat o crestere in greutate, chiar si in conditii controlate", a adaugat medicul roman. Cele peste 100 de studii realizate au ajuns la concluzii similare si au aratat o relatie clara de tipul "cu cat consumi mai mult, cu atat riscul este mai mare", a explicat Bilic. Desi dovezile nu stabilesc o cauzalitate absoluta, cercetatorii spun ca situatia este "ingrijorator de coerenta". Concluziile studiilor ar putea deschide calea unor reglementari fara precedent Concluziile lovesc direct in marile companii de produse preambalate si ar putea deschide calea unor reglementari fara precedent, mai ales ca in lume a crescut consumul alimentelor in discutie. "Cea mai alarmanta concluzie a celor de la Lancet este schimbarea obiceiurilor alimentare la nivel global. Intre 2007 si 2022, consumul de UPF-uri a crescut accelerat in tarile cu venituri mici si medii. Produsele ultra-procesate devin o obisnuinta si inlocuiesc preparatele culinare traditionale bazate pe ingrediente simple si curate. Rezultatul este previzibil: mai putine proteine de calitate, mai putine fibre, mai putini fitonutrienti benefici si aport crescut de aditivi controversati. UPF-urile sunt concepute intentionat pentru a fi irezistibile, ieftine, usor de preparat. De aici si consumul exagerat, care genereaza probleme de sanatate semnalate in sute de studii. Aceste produse concureaza cu preparatele traditionale si, din pacate, castiga tot mai mult teren", a precizat Mihaela Bilic.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.



Articole asemanatoare