09.12.2025, 16:58 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Muschi de porc cu sos Roquefort Acest muschi de porc cu sos Roquefort este o reteta "de baza" pentru perioada sarbatorilor si poate fi preparata de orice persoana cu abilitati culinare de baza. Instructiuni Toaca fin salota (ceapa). Taie muschiul in felii de doi centimetri si asezoneaza-le cu sare si piper pe ambele parti. Incalzeste o tigaie cu un strop de ulei de masline la foc mediu spre mare. Rumeneste feliile de muschi timp de un minut pe fiecare parte. Scoate-le si lasa-le deoparte. In aceeasi tigaie, adaugand putin mai mult ulei daca este nevoie, caleste salota. Cand ceapa este frageda si aurie, adauga vinul alb. Cand nu mai miroase a alcool, adauga smantana pentru gatit si redu focul. Dupa ce smantana s-a incalzit, adauga branza Roquefort sfaramata si amesteca pana se topeste complet. Daca vrei un sos matasos, paseaza-l cu un blender de mana sau un robot de bucatarie si pune-l inapoi in tigaie. Daca nu, lasa-l asa. Adauga feliile de muschi in sos si lasa-le sa se gateasca 10 minute la foc mic. Serveste totul cu nuci tocate fin presarate deasupra. Muschi de porc cu piper verde Sosul cu piper, odinioara diva restaurantelor cu pretentii, inca are multe de spus si de hranit. Da-i o sansa si intinde sosul pe paine pana nu mai ramane nicio firimitura. Desi a facut furori la sfarsitul secolului XX, sosul cu piper este mostenitorul direct al unui preparat mai vechi, "steak au poivre", sau file de vita tavalit in piper, inventat la Paris in anii '20 pentru a satisface pofta de carne a turistilor americani. Carnea, acoperita in piper din belsug, se prajea pana cand capata o crusta crocanta, iar sucurile lasate in tigaie erau folosite pentru un sos cu smantana, supa si aroma intensa de piper. De acolo, trecerea la boabele intregi de piper verde a fost doar un pas. Aici aveti instructiunile pentru a mura piper verde acasa cu usurinta: boabele uscate se fierb in apa cu sare timp de 30 de minute sau pana cand se hidrateaza. Se fierbe o cantitate egala de otet si apa, iar acest lichid fierbinte se toarna intr-un borcan impreuna cu piperul hidratat si scurs. Lasati sa se raceasca, apoi inchideti borcanul ermetic. Daca nu gasiti nici varianta uscata (se vinde in magazinele de condimente), puteti obtine un rezultat similar combinand capere si o cantitate generoasa de piper macinat. Important este sa obtineti suficient sos incat sa puteti inmuia painea, pentru ca este incredibil de bun. Dau ca exemplu muschiul de porc (bugetul nu ne permite sa cumparam chateaubriand in fiecare zi) dar puteti folosi aceeasi tehnica pentru orice tip de carne la tigaie sau chiar pentru peste, inlocuind supa de carne cu supa de peste. Smantana pentru gatit poate fi inlocuita cu lapte evaporat sau se poate face un roux in prealabil, adaugand o lingura de faina in ceapa calita pentru a ingrosa sosul ca pe un bechamel usor, folosind lapte normal. Reducerea supei nu este obligatorie, dar este recomandata, deoarece sosul va avea un gust mai concentrat. Da-i o sansa si vei intelege perfect de ce muschiul cu piper a fost regele bucatariei "vintage". Instructiuni Incalzeste intr-un vas supa de carne pana cand scade la aproximativ jumatate. Preincalzeste cuptorul la 50 C pentru a pastra carnea calda cat timp pregatesti sosul. Usuca bine medalioanele de muschi cu un servet de hartie si condimenteaza-le usor cu sare si piper. Incinge o tigaie la foc mediu cu doua linguri de ulei de masline si rumeneste carnea aproximativ 4 minute pe fiecare parte. Pune medalioanele intr-o tava termorezistenta si baga-le in cuptor ca sa nu se raceasca. In aceeasi tigaie in care ai rumenit carnea, adauga o lingura de ulei si una de unt si asteapta pana cand spumeaza. Adauga salota tocata si caleste doua minute fara sa o rumenesti. Adauga coniacul sau lichiorul si razuieste bine fundul tigaii pentru a recupera gustul lasat de carne. Adauga piperul verde si gateste un minut. Toarna in tigaie sucurile pe care le-a lasat carnea pastrata in cuptor. Adauga si supa redusa (aproximativ 150 ml), apoi amesteca si incorporeaza smantana pentru gatit. Lasa sosul sa scada doua minute sau pana cand sosul capata consistenta dorita. Potriveste de sare. Toarna sosul peste carne sau serveste-l separat intr-o sosiera. Muschiulet de porc Wellington Cauti o optiune economica si fabuloasa pentru Craciun? Daca bugetul nu iti permite un muschi de vita Wellington, il poti prepara cu carne de porc: mai usor, mai ieftin si incredibil de decadent. In ciuda numelui si a legendelor gastronomice, muschiuletul in stil Wellington nu are nicio legatura cu Arthur Wellesley, ducele de Wellington, dar are legatura cu traditia europeana de a coace carnea intr-o crusta de aluat pentru a o face mai frageda. Daca aceasta reteta a primit numele in onoarea militarului britanic sau nu, inca nu este clar, dar se stie ca a fost publicata pentru prima data in Statele Unite in jurul anului 1940. Acolo a facut furori in anii '60 datorita bucatarului familiei Kennedy de la Casa Alba, Rene Verdon, si a devenit rapid obiectul dorintei oricarei gospodine cu aspiratii culinare, potrivit El Pais. Muschiuletul Wellington foloseste cea mai frageda bucata a animalului si o inveleste in diverse straturi de ingrediente fastuoase pentru a termina totul intr-o crusta de foietaj. Pe masura ce reteta originala se adapta mediului popular sau domestic, Wellingtonul a pierdut pe parcurs cateva dintre elementele sale mai costisitoare (trufe, foie gras proaspat), fiind inlocuite cu variante mai accesibile precum sunca, pateul sau ciupercile. Ingrediente pentru 6 persoane 300 g ciuperci champignon 100 g ceapa 2 linguri de brandy sau alt alcool similar 120 ml smantana de gatit 1 muschiulet de porc de 500-600 g 100 g jamon serrano in felii subtiri sau prosciutto 75 g pate de ficat de pasare sau porc 400 g aluat in foaie dreptunghiulara 1 ou batut Sare Piper Cimbru Instructiuni Pentru duxelle (crema de ciuperci): tocati foarte fin ceapa si ciupercile separat (ideal cu un robot). Caliti ceapa intr-o tigaie mare cu doua linguri de ulei, iar cand devine translucida adaugati ciupercile tocate. Lasati sa se gateasca la foc mediu, sa isi elimine umezeala si sa inceapa sa se rumeneasca. Adaugati putin cimbru, sare, piper si cognacul. Amestecati, adaugati smantana si lasati sa se ingroase. Aceasta pasta se poate pregati cu una sau doua zile inainte si se pastreaza la frigider. Indepartati pielitele, nervurile sau grasimea de pe muschiulet. Uscati cu hartie de bucatarie si legati-l cu sfoara pentru a obtine un rulou de dimensiune uniforma. Condimentati cu sare si piper. Rumeniti carnea intr-o tigaie sau pe o plita cu doua linguri de ulei de masline, la foc mic pentru a permite patrunderea caldurii. Inveliti in folie de aluminiu formand un pachet etans si lasati sa se raceasca complet. Pe o suprafata plana, asezati trei straturi de folie alimentara. Deasupra puneti un strat de sunca de latimea muschiului, cu feliile usor suprapuse. Intindeti crema de ciuperci peste sunca. Scoateti sfoara de pe carnea rece, asezati-o peste straturile de sunca si ciuperci si ungeti-o usor cu pate pe toate partile. Ridicati folia la un capat pentru a rula muschiuletul strans in interiorul straturilor. Inveliti ruloul rezultat in si mai multa folie si pastrati-l doua ore la frigider sau 20 de minute la congelator daca va grabiti. Preincalziti cuptorul la 200 C cu caldura sus si jos. Pregatiti o tava cu hartie de copt. Intindeti aluatul. Scoateti folia de pe muschiulet si asezati-l pe partea mai ingusta a aluatului. Rulati pana este complet acoperit, ungeti cu ou batut zona de unire si taiati excesul de aluat. Asezati imbinarea in partea de jos si pliati capetele ca pe un cadou. Puneti muschiuletul in tava. Decorati optional cu resturi de aluat (de exemplu, o plasa) si ungeti totul cu ou batut. Coaceti 25 de minute in centrul cuptorului, pana cand foietajul este uniform rumenit. Lasati sa se odihneasca 10-15 minute inainte de a-l taia cu un cutit cu dinti in felii de 2-3 cm si serviti cu o salata, un sos cu nota dulce sau un piure usor de mere renette cu piper si scortisoara.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.