Cultura si divertisment

thumbs

O scrisoare in care Albert Einstein isi arata teama de nazism, scoasa la licitatie

09.11.2018, 17:18 Sursa: mediafax.ro

Scrisoarea a fost redactata de Einstein in 1922, la scurt timp dupa ce prietenul sau, care era si ministrul de Externe al Germaniei, Walther Rathenau a fost asasinat de extrema dreapta. Savantul parasise Berlinul si ii scria surorii sale in timp ce se ascundea in nordul Germaniei.

Einstein vorbeste despre intensificarea izbucnirilor antisemite si despre nationalismul din acei ani.

Cu toate acestea, Albert Einstein nu a renuntat la Germania pana in 1933, cand s-a stabilit in Statele Unite ale Americii, dupa ce a aflat ca Adolf Hitler a preluat puterea la Berlin. A primit cetatenia americana in 1940.

Scrisoarea, despre existenta careia nu se stia pana de curand, este oferita spre vanzare de un colectionar anonim, iar pretul de pornire este de 12.000 de dolari.

Albert Einstein a publicat, in 1905, teoria relativitatii restranse, completata in 1915 cu teoria relativitatii generalizate, in care a afirmat ca timpul accelereaza sau incetineste in functie de viteza de deplasare a unui obiect in spatiu, relativ la pozitia unui alt obiect. Teoria relativitatii a lui Einstein se afla la originea a numeroase romane science-fiction, care pun accentul pe distorsiunea timpului si a spatiului.

Albert Einstein a fost recompensat in 1921 cu premiul Nobel pentru fizica.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare