Politic-Social

thumbs

Augustin Lazar sustine ca nu i-a fost asigurat dreptul la aparare in procedura de revocare

09.11.2018, 17:31 Sursa: mediafax.ro

Reprezentantii Curtii de Apel Alba Iulia au transmis, vineri, la solicitarea corespondentului MEDIAFAX, continutul cererii de chemare in judecata din dosarul de contencios administrativ, in care reclamant este procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, iar parati sunt Ministerul Justitiei si ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

"Solicitam instantei sa constate ca, in procedura desfasurata de ministrul justitiei, care s-a finalizat prin propunerea de revocare, dreptul la aparare a procurorului vizat de aceasta masura nu a fost asigurat, nefiind in masura sa prezentam ministrului, anterior formularii propunerii, motivele si documentele care ar fi preintampinat luarea acestei masuri", sustine Augustin Lazar, in cererea de suspendare a procedurii de revocare.

De asemenea, procurorul general considera ca procedura declansata de ministrul Justitiei intruneste "elementele unei veritabile proceduri disciplinare".

"Prin efectele pe care le produce in plan concret, asupra carierei procurorului ce ocupa o functie de conducere, procedura declansata de ministrul justitiei intruneste elementele unei veritabile proceduri disciplinare, punand in discutie modul in care un procuror si-a indeplinit atributiile de serviciu (...) Avand in vedere efectele pe care le produce in concret propunerea de revocare din functie, dar mai ales faptul ca avizul Consiliului Superior al Magistraturii -Sectia pentru procurori are caracter consultativ, singura etapa a procedurii in care pot fi discutate aspecte ce vizeaza legalitatea intrinseca a propunerii este cea desfasurata in fata ministrului justitiei", se arata in cererea de suspendare.

Potrivit procurorului general, unul dintre motivele pentru care a fost initiata procedura de revocare este ancheta privind interventia jandarmilor de la protestele din 10 august, ceea ce din punctul sau de vedere este o "ingerinta in activitatea concreta de instrumentare a unei cauze penale".

"Pe de alta parte, unul dintre motivele pentru care a fost initiata procedura de revocare este desfasurarea anchetei privind modalitatea de interventie a jandarmilor in timpul protestelor din 10.08.2018. Se poate lesne deduce ca invocarea acestui motiv de revocare constituie, in realitate, o ingerinta in activitatea concreta de instrumentare a unei cauze penale. Or, Curtea Constitutionala a aratat ca si sistemele in care Ministerul Public este in subordinea sau parte a Guvernului sunt conforme cu standardele europene, cu conditia existentei unor masuri efective de natura a garanta independenta sau autonomia Ministerului Public si non interventia Guvernului in cauze concrete/individuale", se mai arata in cerere.

De asemenea, Augustin Lazar mai acuza ca procedura de evaluare nu a indeplinit cerintele de transparenta fata de el.

"In cauza se prefigureaza elementele excesului de putere prin raportare la exigentele cerute conduitei celorlalte autoritati publice in raporturile cu autoritatea judecatoreasca si procurorii, tocmai pentru asigurarea garantiilor de impartialitate obiectiva in indeplinirea functiilor judiciare ale acestora", potrivit sursei citate.

Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit, pentru 20 noiembrie, judecarea cererii de suspendare a procedurii de revocare din functie a procurorului general, Augustin Lazar.

Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazar a fost declansata de catre ministrul Tudorel Toader in 24 octombrie.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare