Politic-Social

thumbs

Audieri in Dosarul Colectiv. Martor: Nu era nevoie de autorizatii PSI de la Primarie

09.11.2018, 17:44 Sursa: mediafax.ro

Tribunalul Bucuresti a inceput, vineri, audierea primilor martori in dosarul Colectiv.

Printre ei s-a numarat si directorul Serviciului de Autorizari din cadrul Primariei Sectorului 4, Doru Adrian Ghitcuta, care a declarat ca obligativitatea existentei autorizatiei PSI a fost introdusa abia dupa tragedia din Colectiv. Martorul a dat mai multe detalii despre modul in care firmele obtineau documentele de functionare in Sectorul 4, in mandatul lui Cristian Popescu Piedone.

"Din ceea ce am vazut, la primar ajungeau autorizatiile fara documentatie, primarul putea solicita documentatia aleatoriu pentru a vedea modul in care a fost emis avizul. Nu am vazut vreo cerere de functionare pentru acord sau autorizatie respinse de primar. El controla legalitatea la final", a declarat martorul Doru Adrian Ghitcuta.

"Daca un functionar gresea? In afara de functionarul care facea (n.r. - autorizatia) cine o mai vedea?", a intrebat judecatorul.

"Doar el si seful serviciului, ca in afara de persoana de la autorizari comerciale si seful serviciului nu mai vedea nimeni documentele, nici serviciul juridic", a declarat martorul.

In ceea ce il priveste pe fostul edil al Sectorlui 4, Cristian Popescu Piedone, martorul a spus ca acesta semna autorizatii de functionare fara a mai verifica documentele din dosare.

"Nu cunosc ca primarul sa fi solicitat documente de la Serviciul de Autorizari. In diverse randuri, can mergeam la sedinte, vedeam pe masa lui (n.r. - a lui Piedone) mape cu acorduri si autorizatii de functionare fara documentatia respectiva. Documentatia era foarte mare pentru un astfel de acord", a declarat Doru Adrian Ghitcuta.

Functionarul a explicat ca anumiti agenti comerciali precum bancile, farmaciile sau cazinourile puteau functiona si fara autorizatie de la Primarie, cu conditia sa fie inregistrate la Registrul Comertului. Societatile comerciale care aveau ca obiect de activitate alimentatia publica sau cele care aveau un spatiu aglomerat aveau insa nevoie de autorizatie de la Primarie.

"Dar autorizatie PSI (n.r. - Prevenirea si Stingerea Incendiilor)?", a intrebat procurorul de sedint.

"In opinia mea - si pot spune care era practica Serviciului de Autorizari Comerciale - se cereau doar acele autorizari prevazute in anexa Horararilor de Consiliu Local nr. 20 si 22 din 2012. Acolo nu era prevazuta autorizarea PSI.", a raspuns martorul.

Intrebat cine din Primarie avea atributii de verificare la fata locului, martorul a raspuns: "Politia Locala avea atributii. Nu se deplasa nimeni (n.r. - de la Primarie) la fata locului dupa depunerea documentatiei. Atributii de control avea Politia Locala, dar dupa emiterea autorizatiei".

Doru Ghitcuta a fost intrebat ce se intampla in cazul unei societati comerciale care avea un spatiu mai mare, caz in care era necesara autorizatia PSI. "Politia Locala nu avea atributii de control a unei suprafete mai mari sau mai mici, nici a existentei autorizatiei PSI. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta avea un departament de verificare si control pentru asta", a mai spus directorul Serviciului Autorizari.

"Acum se solicita autorizatie PSI?", a intrebat procurorul.

"In prezent se solicita autorizatie PSI la Primaria Sectorului 4. Dupa momentul Colectiv, nimeni din Primarie nu mai voia sa semneze autorizatii. S-au modificat HCL (n.r. - hotarari ale consiliului local) si s-a introdus cerinta autorizatiei PSI. Inclusiv ISU a dat o perioada de gratie de un an pentru cei care functionau fara autorizatie PSI", a mai spus martorul.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare