Economic

thumbs

Noul proprietar ArcelorMittal: Vom face investitii semnificative in Romania

09.11.2018, 18:33 Sursa: mediafax.ro

Declaratiile de vineri urmeaza intalnirii pe care Sanjeev Gupta a avut-o in aceeasi zi cu prim-ministrul Viorica Dancila, in Bucuresti, in timpul careia au discutat despre oportunitatile de investitie din partea GFG in domenii precum energie, infrastructura si servicii financiare. De asemenea, la intalnire a participat Viorel Stefan, viceprim-ministrul.

Sanjeev a descris intalnirea cu premierul Romaniei ca "deosebit de incurajatoare" si a mentionat ca este determinat sa construiasca o prezenta puternica a grupului in Romania, pe care o considera o tara cu "un mare potential de crestere".

Dancila a discutat cu Sanjeev Gupta detalii referitoare la noul program, destinat sa sustina parteneriatul public-privat, si si-a exprimat interesul de a fi implicata in aceste planuri. In plus, Gupta si-a luat angajamentul de a investi in abilitatile legate de industrie a tinerei generatii.

Intalnirea cu Viorica Dancila urmeaza intalnirii pe care antreprenorul britanic a avut-o joi, la Galati, cu reprezentantii sindicatelor si ai echipei de management ai ArcelorMittal. "Intalnirile pe care le-am avut cu Prim-Ministrul si cu sindicatele au fost productive si s-au realizat intr-o nota pozitiva, iar acum vedem oportunitati si mai mari de a dezvolta combinatul si de a contribui in mod semnificativ la dezvoltarea orasului si a regiunii", a adaugat Sanjeev Gupta.

Liberty House, parte a aliantei mondiale GFG, care apartine omului de afaceri Sanjeev Gupta, a anuntat, la 12 octombrie, ca va prelua ArcelorMittal Galati, alaturi de alte trei unitati din Europa. Oficialii grupului britanic Liberty House au anuntat, la 26 octombrie, ca au in plan sa majoreze capacitatea de productie anuala a combinatului siderurgic ArcelorMittal de la Galati cu 1 milion de tone, pana in anul 2021-2022, care ar ajunge astfel la 3 milioane de tone de otel, anual.

Tranzactia se va finaliza la inceptul anului viitor, iar Liberty a anuntat ca va investi peste 300 de milioane de euro, pentru a majora capacitatea de productie a combinatului cu peste 50%, pana la aproximativ trei milioane de tone anual.

Reprezentantul grupului britanic a mai spus ca investitia de la Galati, cel mai probabil, va include repornirea unuia dintre furnale. Totodata, acesta va explora si posibilitatea de a reporni cel de al treilea furnal sau de a instala un cuptor cu arc electric ce ar folosi ca materie prima fier vechi, proces tehnologic care este in linie cu strategia Greensteel a companiei pentru o dezvoltare sustenabila.

Investitia de la Galati reprezinta o reintoarcere la radacini, a companiei Liberty, care, in 1992, cand Sanjeev Gupta si-a inceput cariera deruland afaceri comerciale cu materii prime, inclusiv cu minereu de fier, atat cu Galati, dar si cu alti clienti din Romania. "Sunt foarte entuziasmat sa revin aici si am sperante mari pentru viitor", a mai spus Sanjeev Gupta.

Grupul Liberty face parte din Alianta GFG, un grup global de intreprinderi din industria energetica, miniera, metalurgica, inginerie, logistica si servicii financiare, cu sediul la Londra, cu centre suplimentare in Dubai, Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris si New York si o prezenta in aproximativ 30 de tari la nivel mondial. Alianta, care are un efectiv de angajati de aproximativ 14.000 de persoane si o cifra de afaceri ce depaseste 15 miliarde de dolari, include: intreprinderi industriale si metalurgice integrate sub marca Liberty; un grup de resurse, energetic, transport si infrastructura sub marca Simec; Wyelands; o filiala bancara si financiara, precum si o filiala imobiliara, Jahama Estates.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare