Politic-Social

thumbs

Fost ministru al Educatiei in Guvernul Tariceanu: Proiectul propus de Iohannis are o functie electorala. Este o colectie de pareri

06.12.2018, 17:09 Sursa: mediafax.ro

"Din pacate, fiind prezentat acum dupa patru ani de mandat prezidential, dincolo de ceea ce a spus presedintele ca nu-l va utiliza in campania electorala, cred ca mai degraba are o functie electorala. Imi e greu sa cred ca prezinti un astfel de proiect dupa patru ani in care nu ai prezentat nimic. Un proiect care vizeaza educatia pana in 2030, iar tu mai ai doar un an de mandat. Care ar fi logica sa prezinti un proiect pana in 2030 cand tu stii ca mai ai doar un an de mandat si mai spune ca ceea ce prezinta va fi discutat in urmatoarele trei luni. Nu are decat o functie electorala. Din pacate, nu cred ca a fost propus ca sa rezolve probleme, ci ca sa ofere un vehicul electoral", a declarat, pentru MEDIAFAX, fostul ministru al Educatiei, Mircea Miclea.

Mircea Miclea sustine ca proiectul "Romania Educata" a fost scris pe baza parerilor din randul profesorilor si reprezentantilor din sistemul de invatamant. "Eu vad acolo mai degraba o colectie de pareri decat o fundamentare viguros stiintifica", a mai spus fostul ministru.

Mircea Miclea sustine ca nu vede ca acest proiect sa aiba un viitor, cel mai probabil acesta urmand sa fie preluat de membrii PSD. "Ce cred este ca PSD-ul va utiliza diverse fraze vagi care sunt prezentate in acest raport ca sa construiasca legile educatiei cum doresc ei, dar invocand paragrafe din raport", spune acesta.

Documentul supus dezbaterii publice propune doua scenarii de structurare a sistemului de educatiei. Astfel, acesta prevede introducerea portofoliului educational sau a modelului american al colegiului universitar. Mircea Miclea spune ca au fost prezentate nu doua solutii, ci doua teme de discutii.

"Se prezinta doua scenarii diametral opuse in legatura cu invatamantul preuniversitar. Daca il aplici pe unul, atunci nu-l poti aplica pe celalalt. Atunci cand se prezinta doua scenarii in loc de unul inseamna ca tu nu sustii niciunul, nu sustii o solutie, prezinti o tema de discutie", a precizat Mircea Miclea.

Intrebat daca crede ca Iohannis a plagiat rezultatele proiectului "Romania educata", asa cum a anuntat fostul ministru al Educatiei, Liviu Marian Pop, Mircea Miclea a raspuns negativ.

"Nu cred ca a plagiat. Cred ca sunt unele asemanari care pot exista, dar asta nu inseamna ca sunt plagiate. Astfel de idei pot sa circule pentru ca oamenii pot gandi la fel fara ca ei sa plagieze. Sunt unele lucruri pe care Iohannis le-a preluat, care erau si in Legea Educatiei. Nu as putea spune ca le-a plagiat. Au gandit similar in unele aspecte", a explicat Mircea Miclea.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri cu ocazia lansarii "Romania educata" la Palatul Cotroceni, ca programul este unul strategic care sa ajute evolutia educatiei, spunand ca este nevoie de schimbare si de solutii pentru o educatie de calitate.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare