Politic-Social

thumbs

Senat: Membri ai Consiliului Concurentei, Isar si Citu, invitati marti la Comisia economica

19.03.2019, 00:54 Sursa: mediafax.ro

"Participa membrii Comisiei de investigatie de la Consiliul Concurentei, participa fostul trezorier de la Bancpost, Lucian Isar, care a confirmat, fostul trezorier de la ING si actual senator PNL Florin Citu, nu stiu daca vine sau nu, este invitat. Pe Bogdan Chiritescu, presedintele Consiliului Concurentei, il mai chemam eventual la ultima sedinta ca sa concluzionam. O sa avem si niste concluzii preliminare si aici o sa vedem ce decizie luam noi, Comisia, pentru aceste doua persoane obstructioneaza ancheta. Nicolae Cinteza (directorul Directiei Supraveghere din BNR - n.r.), cel care a sesizat Consiliul Concurentei cu privire la eventuala manipulare a ROBOR a fost el. Acum nu il lasa Mugur Isarescu sa vina, ceea ce mi se pare de nepermis. Si Florin Citu, care la acea vreme era trezorier, acum isi permite sa nu vina. Nu numai ca nu vine, ii instiga pe ceilalti sa nu vina", a afirmat senatorul ALDE Daniel Zamfir, pentru MEDIAFAX.

Acesta a precizat ca neprezentarea la audierea in Comisie reprezinta un semnal negativ pentru romani, referindu-se la Florin Citu.

"O problema majora care este in discutie si anume ce semnal da un senator al Romaniei care refuza sa vina la asa ceva. Senatul constituie o Comisie, iar tu, care este primul chemat sa respecti legea, nu o respecti. Eu nu urmaresc in vreun fel sanctionarea lui Florin Citu, pentru ca nu am cum, legea nu iti permite. Pe mine ma intereseaza ce semnal dau senatorii poporului. Adica ei sunt mai presus de lege, nu?Sau domnul Citu se considera mai presus de lege, din moment ce el nu vine acolo unde este obligat sa vina? Profita de faptul ca nu exista vreo sanctiune si nu vine. Pana la urma de ce nu vii? El e mentionat in acel raport al Consiliului Concurentei ca unul dintre trezorierii care ii indemna pe ceilalti sa se inteleaga la ROBOR. Daca nu vii inseamna ca ai ceva de ascuns. Argumentul lui ca nu vine este ca e o comisie de ancheta ilegala. E doar cu aprobarea Senatului. El spune ca e o comisie ilegala comandata de la Moscova", a completat Zamfir.

Pe 12 martie, senatorul PNL Florin Citu a scris, pe Facebook, ca Dragnea si Tariceanu au dat ordin sa fie anchetat "dupa modelul comunist sugerat de Moscova, in cadrul unei anchete facuta de un habarnist sef la comisia economica din Senat". El a mai afirmat ca nu va fi "la de de ingaduitor" ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"I-am cerut inginerului-procuror sa-mi trimita oficial calitatea in care sunt anchetat. Doar comunistii anchetau intai si pe urma spuneau pentru ce. In timp ce eu sunt anchetat de hamsterul lor, Tariceanu si Dragnea fac turul televiziunilor si se plang ca ii abuzeaza <statul paralel>", a scris Citu pe Facebook.

Audierile in Comisia economica a Senatului vin in contextul unor documente prezentate de Daniel Zamfir, pe 20 ianuarie, cu date despre ROBOR si cu declaratii contradictorii ale guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Senatorul ALDE acesta a vorbit despre un raport al unei investigatii incepute 2008 si incheiate in 2011, insa care nu a fost finalizat cu nicio rezolutie. EL a cerut Bancii Nationale sa opresca acest mecanism artificial de calculare a ROBOR.

Pe 21 februarie, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a fost audiat, alaturi de intregul Consiliu de Administratie al BNR, in Comisiile economica si buget ale Senatului. Acesta a afirmat, in sedinta forurilor de specialitate, ca a acuza ca se fac manipulari pe piata interbancara insemna a acuza si Trezoreria statului ca participa la aceste manipulari. Isarescu a adaugat ca nu a tinut artificial dobanda de politica monetara la 1,75%. De asemenea, el le-a transmis alesilor ca Parlamentul ar putea sa intervina prin modificarea legislatiei.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare