Politic-Social

thumbs

"Se vede pe imagini ca elevul nu lesina". Mitropolia Moldovei face public un film in apararea preotului acuzat ca a lovit un copil | VIDEO

26.03.2019, 22:40 Sursa: mediafax.ro

Pe imaginile surprise de camerele de supraveghere se vede iesind din scoala un grup de elevi, intre care si cel despre care s-a spus ca a fost lovit de profesor, insa nu se vede preotul acuzat ca a lovit copilul.

Filmul a fost postat de purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Constantin Sturzu, pe pagina sa de Facebook. Acesta a declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX, ca prin publicarea imaginilor a vrut sa dezamorseze "ceva din minciunile spuse".

"Am vrut sa dezamorsam ceva din minciunile spuse. Avem marturii, reprezentantii nostri au vorbit si la scoala. Se vede pe imagini ca elevul nu lesina, nu-l alearga preotul, nu e plin de sange", a declarat Constantin Sturzu.

Pe Facebook, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a afirmat ca exista "argumente pentru a sustine ca acuzatiile sunt, in covarsitoarea lor majoritate, cu totul nefondate".

"Evaluand cazul preotului profesor acuzat ca ar fi agresat vineri, 22 martie 2019, la ora pranzului, un copil de la Scoala Primara din localitatea Baranca (judetul Botosani), avem argumente pentru a sustine ca acuzatiile sunt, in covarsitoarea lor majoritate, cu totul nefondate. (...) Pe primele secvente se poate vedea cum iese din scoala copilul care acuza ca ar fi fost lovit, urmat de alti copii. Este primul care iese, alergand, si singurul care poarta si haine de culoare visinie. Nu se vede niciun preot iesind dupa ei si amenintand, desi special este lasata filmarea sa curga pana la minutul 1 si 10 secunde al montajului pe care-l puteti urmari.Pe secventele urmatoare se mai poate vedea, pe o inregistrare facuta cu alte doua camere de supraveghere publica, cum copilul merge fara nici un fel de probleme spre casa. Aceste secvente sunt, credem, edificatoare pentru a respinge fara dubii macar o parte dintre acuzatii", arata purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Acesta afirma ca spera ca si celelalte aspecte, cu privire la ceea ce s-a intamplat in clasa, sa fie lamurite in cel mai scurt timp.

Preotul "l-a prins de urechi si l-a scos afara"

Sturzu mentioneaza ca, in urma discutiilor cu reprezentantii Primariei si Scolii din localitate, s-a ajuns la concluzia ca preotul se bucura de reputatie buna, acesta fiind apreciat inclusiv de primar, care nu este de religie ortodoxa

Sturzu precizeaza ca preotul "l-a prins de urechi si l-a scos afara", pe elev, dupa ce acesta ar fi incercat sa-l loveasca cu piciorul.

"Acel copil, nefiind de confesiune ortodoxa, nu avea obligatia de a participa la ora de religie, dar putea asista cu conditia sa nu deranjeze. Nu i s-a cerut nici un fel de implicare in activitatea didactica, cu atat mai putin sa faca rugaciunea de la final sau sa faca semnul Crucii. De-a lungul orei a deranjat in multe feluri clasa si chiar a adresat numeroase injurii si amenintari la adresa preotului. Nu dam detalii pentru ca nu ne dorim sa stigmatizam acel copil. La iesirea din clasa, cand preotul l-a rugat sa-i spuna tatalui sau sa vina la scoala, acel baiat a dat sa-l lovesca pe preot cu piciorul, moment in care acesta l-a prins de urechi si l-a scos afara. A fost o reactie de moment, de scurta durata. Asa cum am afirmat in toate declaratiile, nimic, absolut nimic nu poate scuza aceasta reactie a preotului", a mai spus reprezentantul Mitropoliei.

Sturzu adauga ca, totusi, "de aici pana la acuzatiile ca l-ar fi dat cu capul de pereti pana la sange, ca preotul ar fi iesit afara si i-ar fi amenintat si pe ceilalti copii, ca acel copil ar fi lesinat si cazut intr-un sant - e o distanta uriasa".

Doua anchete au loc in judetul Botosani dupa ce mama unui elev in varsta de 11 ani de la scoala din localitatea Baranca a cerut interventia medicilor, spunand ca fiul ei a fost tras de urechi si lovit cu capul de perete de catre un profesor de religie.

Reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie Botosani declarau, pentru MEDIAFAX, ca a fost deschis un dosar penal pentru purtare abuziva, pentru a se stabili ce s-a intamplat cu exactitate la o scoala din judet.

Surse judiciare spuneau ca un elev in varsta de 11 ani de la scoala din localitatea Baranca a fost agresat, in timpul orei de religie, chiar de catre profesor, un preot din alta localitate. Mama elevului a sunat la 112 si a cerut interventia medicilor, spunand ca fiul ei a fost tras de o ureche si lovit cu capul de perete, pentru ca facea galagie la ore. Copilul a fost transportat la spital, avand urechea rupta.

La randul sau, inspectorul scolar general al ISJ, Gabriel Hartie, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca o comisie ancheteaza cazul.

Initial, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Constantin Sturzu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, ca o decizie in acest caz va fi luata la finalizarea anchetelor incepute deja de Politie si Inspectoratul Scolar, insa preotul nu va mai preda religie.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare