Economic

thumbs

Cat costa masa de Paste? Produsele care au inregistrat cele mai mari scumpiri si cum se justifica preturile

20.04.2019, 11:50 Sursa: mediafax.ro

Astfel, Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania avertizeaza ca pretul carnii de porc si de pasare a crescut cu 20% in ultimele doua saptamani. In urmatoarele zile, preturile vor urca si mai mult, iar romanii vor avea pe masa de Paste alimente cu inca 30-40% mai scumpe.

Asociatia spune ca Romania este dependenta de importurile de carne, iar marii producatori din statele membre s-au reorganizat, cresc purceii, ii abatorizeaza in state europene si vand catre tarile asiatice, afectate de pesta porcina africana, in special in China, contractele de export catre statul asiatic triplandu-se in acest an.

Lipsa spatiilor pentru abatorizare, precum si concurenta exporturilor catre tarile arabe au dus la cresteri de pret pentru carnea de miel. Specialistii spun ca abatorizarea a scazut cu o treime, iar preturile ar putea urca la la 12-14 lei/kg in viu, fata de 9-12 lei/kg in saptamana care se incheie. Pentru exportul de miei sunt contracte de export incheiate cu Libia, Iordania si Iran.

Sorin Minea, presedintele federatiei Romalimenta spune ca marii producatori nu vor majora totusi preturile in perioada sarbatorilor pascale, cand inregistreaza volume mari de vanzari, iar pentru cresterile de preturi sunt responsabili micii speculanti.

Minea admite ca s-au majorat costurile cu utilitatile, carburantii auto, salariile. dar ca majorarile de pret sunt specifice pentru fiecare firma. "Firmele mari nu fac cresteri de pret la plesneala, si in niciun caz de Paste", a declarat Minea la o emisoune televizata. Sorin MInea, care este si patronul Angsat, spune ca la firma sa a solicitat o proiectie de evolutie a preturilor, in special influentate de evolutia pretului la carnea de porc din Uniunea Europeana. China este marele importator al momentului, iar preturile ar putea inregistra cresteri importante din cauza acestor importuri.

"Carnea de pasare a inregistrat o crestere nesemnificativa, de circa 10%, mielul va fi la preturile de anul trecut, iar carnea de porc este mai scumpa cu 30%", a spus Minea.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare