Externe

thumbs

INTERVIU. Cristian Diaconescu: "Relatia dintre Romania si Statele Unite e un bun castigat pentru NATO"

20.04.2019, 17:15 Sursa: mediafax.ro

Potrivit fostului ministru de Externe, diplomatul Cristian Diaconescu, Romania trebuie sa inteleaga ca-si poate baza fundamental securitatea si obtinerea garantiilor de securitate numai prin solidaritatea cu partenerii sai europeni si euro-atlantici.

Redam integral interviul acordat de Cristian Diaconescu:

MEDIAFAX: Domnule Diaconescu, cum priviti intentiile unor lideri europeni de infiintare a unei Armate Europene, care sa fie autonoma fata de NATO?

Cristian Diaconescu: De la bun inceput, vreau sa spun ca in opinia mea nu este posibila o autonomie totala fata de NATO, cu atat mai mult cred ca nu este in interesul europenilor in a dezvolta un asemenea proiect. Pe de alta parte, cred ca o asemenea idee trebuie explorata, trebuie vazut cum situatia de stabilitate si securitate in Europa ar putea fi imbunatatita printr-o forma de cooperare, inclusiv din punct de vedere al industriei militare intre statele europene. Argumente? Proximitatea crizelor si a conflictelor; un anume tip de alerta in ceea ce priveste opinia publica, cred ca in egala masura este important la nivel european, pentru ca astazi diviziunile intre statele europene in ceea ce priveste contributia pentru aparare si securitate sunt destul de mari, iar pe de alta parte si discutiile politice in anumite state stabilesc agende diferite in ceea ce priveste categoriile de riscuri si amenintari. Si aici va pot da un exemplu rapid: in zona central-estica a Uniunii Europene si a Aliantei, riscurile de la Rasarit, din proximitatea Aliantei, sunt cele mai critice, inclusiv din punct de vedere al opiniei publice. Cu cat mergem spre vestul Europei si indepartarea geografica de aceasta zona este mai mare, alte categorii de riscuri precum migratia sau terorismul atrag atentia opiniei publice. Din acest punct de vedere, ca si element politic de coagulare, ideea mi se pare in regula. Ca si atitudine de delimitare, intr-o forma sau alta, de NATO, mi se pare absolut gresita.

MEDIAFAX: Credeti ca Europa de Est este o zona vulnerabila in cadrul NATO?

Cristian Diaconescu: Daca avem in vedere ca cel putin ultimele doua summit-uri ale Aliantei au dedicat aproape jumatate din palierul de decizie situatiei din flancul estic, de la Marea Baltica pana la Marea Neagra, putem intelege ca riscurile si amenintarile din aceasta zona au un grad de specificitate si de gravitate mult mai serios decat in cealalta parte. Si din acest punct de vedere, orice proiect care aduce solidaritatea politica, diplomatica sau militara in interiorul Aliantei, reprezinta, in opinia mea, raspunsul adecvat.

MEDIAFAX: Care este rolul Romaniei, ca si pol de securitate, aici, in zona, si ca punte transatlantica?

Cristian Diaconescu: In primul rand, asa cum ati remarcat si la acest seminar, relatia transatlantica reprezinta un fapt implinit benefic pentru raportarea Romaniei atat la zona in care ne aflam cat si la participarea Statelor Unite in ceea ce priveste proiectele de desfasurare militara, de descurajare, de contingenta in aceasta zona. Din acest punct de vedere este un bun castigat pentru NATO relatia dintre Statele Unite si Romania.

MEDIAFAX: In ceea ce priveste amenintarile cibernetice, ar trebui sa reprezinte acestea un pericol pentru securitatea europeana?

Cristian Diaconescu: In mod categoric au reprezentant un pericol pentru mari puteri, incepand de la procese electorale pana la blocarea unor sisteme economice si instalatii, unele dintre ele care tin de siguranta nationala, in state ale Uniunii Europene si ale NATO. Deci, da, este un pericol, este parte a razboiului hibrid, care, efectiv este in plina desfasurare.

MEDIAFAX: Care sunt asteparile NATO de la Romania, ca si membru de incredere al Aliantei?

Cristian Diaconescu: Cele clasice, precum stabilitatea politica si predictibilitate in ceea ce priveste atitudinea si comportamentul in domeniul politico-militar, iar pe de alta parte, un rol pro-activ, mult mai activ decat este cel de acum privind un proiect regional de Securitate. Relationam problema raspunsurilor la riscuri si amenintari foarte mult catre Statele Unite, catre Bruxelles, catre NATO, dar prea putine proiecte provin din aceasta regiune. Ai o regiune cu o anumita categorie de amenintari, dar un fel de preferinta a statelor din regiune de a se adresa bilateral principalilor parteneri strategici. Capacitatea de dialog, de cooperare politica pentru cel putin a gasi propuneri ale regiunii, dupa parerea mea, trebuie mult intarita.

MEDIAFAX: Factori de instabilitate precum nationalismul radical sau populismul pot reprezenta un pericol pentru securitatea in zona Marii Negre?

Cristian Diaconescu: In general, patidele care promoveaza astfel de idei sunt si anti-europene si anti-NATO. Aceste partide, in general, in afara de critici, unele cu parfum mesianic, nu ofera solutii. Si exemplul negativ si trist al Marii Britanii si convulsiile prin care trece aceasta tara in incercarea de a gasi o solutie la referendumul privind Brexit-ul sunt cat se poate de clare. Din acest punct de vedere, mai ales Romania trebuie sa inteleaga cat se poate de clar ca-si poate baza fundamental securitatea si obtinerea garantiilor de securitate numai prin solidaritatea cu partenerii sai europeni si euro-atlantici.

Cristian Diaconescu a participat la conferinta pe securitate organizata de Monitorul Apararii, parte a MEDIAFAX Group.

Monitorul Apararii si Securitatii a organizat marti Conferinta "Punti de securitate transatlantica pe fondul discrepantelor dintre marile strategii de securitate-Viziunea Romaniei", printre invitatii de marca la eveniment numarandu-se experti in securitate, militari de rang inalt si membri ai serviciilor de intelligence, printre care: Charles "Chuck" WaldFost loctiitor al comandantului fortelor US dislocate in Stuttgart, Germania, Arnold Dupuy (analist senior pe teme de Securitate energertica la Departamentul Apararii din SUA), Hans-Lothar Domrose (fostul comandant al Comandamentului Intrunit al Fortelor NATO de la Brunssum), Carol Rollie Flynn (profesor asociat al Programului de Securitate Nationala al Institutului de Cercetare pentru Politica Externa, Washington D.C), Anthony Pfaff (profesor de Etica Profesiei Militare la Institutul de Studii Strategice al Colegiului de Razboi al U.S. Army. Fost atasat militar in Orientul Mijlociu).

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare