Cultura si divertisment

thumbs

Pisicile care traiesc in casa sunt mai putin predispuse la infectii transmisibile omului

20.04.2019, 18:40 Sursa: mediafax.ro

Cercetarea s-a concentrat asupra a 19 agenti patogeni intalniti la aceste animale. Aria de studiu a acoperit state precum Spania, Canada, Australia, Elvetia, Germania, Pakistan, Brazilia, Tarile de Jos si insula Sfantul Kitts.

De asemenea, cu cat departe se afla felinele domesticite de ecuator, cu atat mai sensibile devin la virusi si la bacterii daca petrec timp afara. "Fiecare grad al latitudinii absolute creste probabilitatea infectiilor cu patru la suta", a afirmat autoarea principala a studiului, Kayleigh Chalkowski. "Te gandesti ca regiunile tropicale au mai multe animale salbatice, mai multi paraziti. Dar se pare ca latitudinea are un efect opus", a continuat aceasta.

Pentru a pune capat dezbaterilor referitoare la modalitatile de crestere ale pisicilor, cercetatoarea si colegii sai au decis sa ia in considerare alte 24 de studii mai vechi, in care raspandirea uneia sau mai multor boli erau comparate in mediul interior si in cel extern.

"Acesta este prima data cand accesul la mediul extern ca factor de risc pentru infectiile la pisici a fost cuantificat intr-un perimetru geografic de o asemenea dimensiune si pentru grupuri extinse de agenti patogeni", a afirmat cercetatoarea de la Universitatea Auburn din statul american Alabama.

Efectele descoperite au fost constante pentru toate tipurile de paraziti, inclusiv limbricii (Toxocara cati) si parazitii monocelulari care cauzeaza boala Toxoplasma gondii, care pot cauza boli in randul oamenilor. Ele nu s-au manifestat diferit indiferent ca au fost transmise din pamant, de la alte pisici sau de la animale vanate precum pasari si soareci.

"Practic, indiferent de locul in care te afli in lume, pastrarea pisicii in interiorul casei reprezinta o modalitate excelenta de a le proteja de boli infectioase", a declarat Chalkowski. Ea considera ca acesta este un sfat bun, deoarece multi dintre agentii patogeni purtati de aceste animale se pot raspandi si la oameni.

Pisicile nu sunt singurele animale domesticite care pot transmite boli stapanilor. Cainii, spre exemplu, pot transmite rabie, iar vacile poarta Cryptosporidium parvum, o boala parazitara care ataca tractul intestinal.

Pisicile au fost domesticite acum aproape 5.000 de ani. In Egiptul antic, ele erau asociate cu zeitatile si apareau in inscriptiile hieroglifice.

Numarul de pisici care traiesc in mediul domestic este de 90 de milioane in Statele Unite ale Americii, in timp ce, la nivel global, estimarile ezita intre 500 de milioane si undeva in jur de 600 de milioane, numarul felinelor ajungand pana spre 8 miliarde. Chiar si luand in considerare cea mai mica cifra din aceste estimari pisicile ar constitui cel mai des intalnit animal domestic din lume.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare