Politic-Social

thumbs

Calcul facut de Toni Neascu, dupa dezvaluirile sefului Inspectiei Judiciare cu privire la mandatele date de DNA: Unul din 2 magistrati, supravegheat tehnic

20.04.2019, 21:45 Sursa: mediafax.ro

El face o trecere in revista a dezvaluirilor facute de judecatorul Lucian Netejoru, sef al Inspectiei Judiciare, in urma cu o seara la Antena 3 pe marginea raportului intocmit de inspectorii IJ dupa controlul facut la DNA, raport trimis pe 5 aprilie la CSM.

"Doua lucruri mi-au atras atentia in datele prezentate public pana acum: numarul membrilor Sectiei pentru judecatori a CSM care au avut dosar penal deschis la DNA si numarul mandatelor de supraveghere emise pe numele unor magistrati. In 5 ani (2014 - iulie 2018) nu mai putin de 13 judecatori membri ai CSM au avut dosar penal deschis la DNA, in conditiile in care intr-un mandat functioneaza 9 judecatori. Practic aproape toti membrii judecatori din cele 2 CSM-uri au avut la un moment dat dosar penal deschis la DNA. In ce ii priveste pe procurorii din CSM, doar 2 au avut dosar deschis in cei 5 ani", a comentatul avocatul Adrian Toni Neacsu, sambata, pe pagina sa de Facebook.

Neacsu aminteste ca, potrivit spuselor judecatorului Netejoru, "in ce priveste mandatele de supraveghere (interceptare telefonica, supraveghere audio-video, filaj s.a.) numai de catre Inalte Curte de Casatie si Justitie au fost emise in aceasta perioada, la solicitarea DNA, 942 de mandate pe numele unor magistrati. Varful a fost, raportat la anii controlati, in 2015 (413 mandate) si 2014 (313 mandate), dupa care, odata cu dezbaterile publice vizand abuzurile DNA cererile au scazut, ajungand la doar 48 de mandate in 2017. Si numai aceasta scadere brusca si e suficient sa intelegem dimensiunea practicilor abuzive anterioare anului 2016. As fi curios si in legatura cu statisticile celor mai negrii ani, de dinainte de 2014. Nota bene, in acest numar nu intra mandatele date pe siguranta nationala la cererea SRI, ci doar cererile formulate pentru infractiuni de coruptie de catre DNA".

In aceste conditii, concluzioneaza avocatul, "nu stiu care a fost numarul mandatelor de supraveghere emise de catre celelalte instante la cererea DNA (in special Curtile de apel care sunt competente pentru judecarea magistratilor), dar cu siguranta a fost mult mai mare".

Ca reper, el face o comparatie cu una dintre cele mai mici curti de apel din tara, Alba, "care a emis in aceasta perioada cca 200 de mandate de supraveghere, ceea ce inseamna ca la nivelul tuturor celor 15 curti de apel ajungem, doar prin extrapolare pana ce CSM-ul va publica raportul IJ, la o cifra inspaimantatoare de cu mult peste 2000-2500 de mandate de supraveghere tehnica".

"Tragand linie, rezulta ca unul din 2 magistrati (in total exista 6.500 de judecatori si procurori) a fost supravegheat tehnic, altfel spus a fost ascultat, interceptat ori filat", a conchis avocatul.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare