Externe

thumbs

Negocieri intre Bashar al-Assad si Rusia: Moscova ar putea prelua controlul asupra unui port la Marea Mediterana

21.04.2019, 00:25 Sursa: mediafax.ro

De asemenea, cele doua parti au negociat si un eventual acord comercial intre Rusia si Siria. Reuters noteaza ca negocierile dintre cele doua state vin in contextul in care Rusia le-a asigurat sprijin militar fortelor loiale presedintelui Bashar al-Assad, iar economia siriana este puternic afectata, atat de razboiul civil din aceasta tara, cat si de sanctiunile internationale impuse regimului de la Damasc.

Moscova a promovat in ultima perioada ideea unor negocieri privind o noua Constitutie si organizarea de alegeri in Siria, ca solutie pentru incheierea conflictului, insa Assad se opune participarii opozitiei la astfel de negocieri.

Ministerul rus de Externe a anuntat ca Assad s-a intalnit cu trimisul special al Rusiei pentru Siria, Alexander Lavrentiev, cu ministrul adjunct de Externe, Serghei Versinin, dar si cu o serie de oficiali din cadrul Ministerului rus al Apararii. De asemenea, potrivit Ministerului de Externe de la Moscova, discutiile ar fi vizat si infiintarea unei comisii constitutionale, cu care opozitia a fost de acord in cadrul unei conferinte mediate de Rusia, insa aceasta informatie nu a fost prezentata si de presa din Siria. Agentia oficiala de presa de la Damasc, SANA, a informat ca discutiile s-au axat pe organizarea urmatoarei runde de negocieri intre Siria, Rusia, Iran si Turcia, care va avea loc in Kazahstan.

Potrivit SANA, Assad s-a intalnit sambata si cu vicepremierul rus Yury Borisov, cu care a discutat teme precum comertul si cooperarea economica, "mai ales in domeniul energiei si industriei".

Agentia rusa de presa TASS informeaza ca Borisov a declarat ca in curand va fi semnat contractul prin care Rusia va inchiria portul sirian Tartus, in contextul in care Parlamentul rus a ratificat, in 2017, un acord cu Damascul pentru a intari prezenta militara rusa in Siria. "Discutiile pe aceasta tema au avansat destul de mult si speram ca acest contract va fi semnat in cel mult o saptamana", a declarat Borisov. Reuters noteaza ca semnarea unui asemenea contract ar extinde accesul Rusiei la Marea Mediterana. Desi o baza militara rusa exista in Tartus din 1971, inchirierea ar extinde puternic influenta Rusiei asupra acestui port.

Agentia SANA a anuntat ca Assad si Borisov au discutat si despre sanctiunile pe care statele occidentale le-au impus Siriei si au incercat sa gaseasca modalitati pentru remedierea problemelor cauzate de acestea.

Statele Unite si Uniunea Europeana au impus sanctiuni drastice Siriei la scurt timp dupa declansarea razboiului civil din aceasta tara, ca raspuns la actiunile regimului Assad, descrise de statele occidentale ca fiind niste "atrocitati".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare