Economic

thumbs

BREXIT ar putea transforma ROMANIA in primul producator de gaze din UE? Raspunsul lui Anton Anton, ministrul Energiei

21.05.2019, 14:08 Sursa: mediafax.ro

"Daca Brexitul va avea loc, in scurta vreme Romania va deveni primul producator de gaze din UE, astazi fiind al treilea. Toate acestea necesita eforturi si vrem sa utilizam aceste gaze in Romania, in folosul cetatenilor si al industriei gazelor romanesti. Vrem ca resursele pe care le avem sa fie utilizate si sa fie puse in valoare", a afirmat ministrul

Anton Anton spune ca harta gazelor naturale "se rearanjeaza", avand in vedere noile resurse descoperite in zona Marii Mediterane. "Pentru Romania, gazul natural este o sansa enorma nu numai azi, iar ceea ce se intampla in ultima vreme la nivelul intregii regiuni ne arata ca harta gazelor naturale se rearanjeaza. Discutam deja despre noi resurse gasite in Marea Mediterana, in apropierea Ciprului, Turciei, Israelului, Egiptului, fapt ce indica o alta potentiala zona din care sa aducem gaze", a spus Anton.

Potrivit acestuia, zacamintele descoperite in Caragele, Buzau reprezinta o sursa suficienta pentru alimentarea Romaniei pe o perioada de 5 ani.

"Pentru Romania, gazele naturale reprezinta o sansa importanta de dezvoltare a comunitatilor locale, de revitalizare a industriei petrochimice si de dezvoltare a economiei nationale in ansamblul ei si a zonei energetice bazate pe gaze naturale. In Romania, avem mai multe descoperiri, atat onshore, cat si offshore. In ultima vreme, au fost in zona de stiri apocaliptice profeti care spuneau ca mai avem gaze pentru 8 ani, pentru 10 ani si anuntau apocaliptic ca perioada de gaze din Romania s-a terminat. Ei, nu e asa. S-a descoperit la Caragele un mare zacamant onshore, daca ne-am alimenta doar de acolo, ar ajunge pentru 5 ani", a adaugat ministrul, care s-a referit ulterior la declaratiilor ministrului ungar de externe si al comertului exterior, Peter Szijjarto, care a indemnat compania americana Exxon sa inceapa exploatarea gazelor din Marea Neagra.

"Sigur ca resursele din Marea Neagra depasesc cu mult necesarul Romaniei si inseamna o redesenare chiar si a consumului din regiune. Toate aceste descoperiri ne determina sa afirmam ca Romania devine un pol energetic important, ma feresc sa spun hub ca e foarte la moda si toate tarile viseaza sa fie hub de gaze, Bulgaria, Turcia, Ungaria. Noi nu vrem sa fim hub de gaze, vrem sa fim un pol si un pod energetic, pentru ca noi suntem o zona de tranzitie. Toti cei care au declarat ca vor sa fie hub nu au un strop de gaze in productie. Dar resursele nu inseamna tot, sunt un atuu care trebuie valorificat prin decizii corecte", a aratat Anton.

Potrivit acestuia, industria sufera de o lipsa accentuata a materiei prime, iar conversia catre gaze a CET-urilor care in prezent functioneaza pe carbune, din orase precum Craiova, Deva si Timisoara este "foarte importanta, daca vrem sa urmarim tendinta europeana".

"Cel mult 35% din populatia Romaniei are acces la retelele de gaze, iar acest lucru nu este normal. Ungaria are peste 80%. Pentru a schimba aceasta situatie, am adus modificari la nivelul legislatiei, am transmis drepturi de extindere a retelelor. De asemenea, sunt cinci sau sase combinate petrochimice care foloseau drept resursa primara gaze si care sunt inchise. Nu stiu daca ne dorim sa le redeschidem sau sa facem altele noi, cert este ca aceasta industrie astazi sufera o lipsa a materiei prime", a conchis ministrul Energiei.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare