Economic

thumbs

Pana in ce an vor fi interzise in UE farfuriile, tacamurile si paiele din plastic

21.05.2019, 14:58 Sursa: mediafax.ro

Consiliul a adoptat marti o directiva care introduce noi restrictii pentru anumite materiale plastice de unica folosinta. Adoptarea formala a noilor norme de catre Consiliu marti reprezinta etapa finala a procedurii.

Directiva privind materialele plastice de unica folosinta se bazeaza pe legislatia existenta a UE in materie de deseuri, dar o depaseste prin faptul ca stabileste norme mai stricte pentru acele tipuri de produse si de ambalaje care se afla printre primele zece articole poluante ca frecventa a aparitiei pe plajele europene. Noile norme interzic utilizarea anumitor produse din plastic de unica folosinta pentru care exista alternative. In plus, sunt introduse masuri specifice de reducere a utilizarii produselor din plastic care sunt aruncate cel mai des in mod necorespunzator.

Produsele din plastic de unica folosinta sunt fabricate integral sau partial din materiale plastice si, de regula, sunt destinate a fi utilizate doar o data sau pentru o perioada scurta inainte sa fie aruncate. Unul dintre principalele obiective ale acestei directive este reducerea cantitatii de deseuri de plastic pe care le generam.

Statele membre au convenit sa atinga un obiectiv de colectare de 90% pentru sticlele din plastic pana in 2029, iar sticlele din plastic vor trebui sa contina, pana in 2025, cel putin 25% material reciclat, iar pana in 2030 cel putin 30%.

Comisia a prezentat propunerea sa de directiva in mai 2018. Consiliul si-a adoptat pozitia la 31 octombrie 2018. Negocierile cu Parlamentul European au inceput la 6 noiembrie 2018 si s-au incheiat la 19 decembrie 2018 sub forma unui acord provizoriu, care a fost confirmat de ambasadorii la UE ai statelor membre la 18 ianuarie 2019.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare