Economic

thumbs

Un gigant din industria otelului, la un pas de copalps. Peste 25.000 de locuri de munca sunt amenintate

21.05.2019, 16:13 Sursa: mediafax.ro

Companie detinuta de firma de investitii Greybull Capital, British Steel are in jur de 5.000 de angajati si 20.000 de persoane care depind de lantul de aprovizionare al acesteia.

Compania a cerut initial guvernului britanic un imprumut ce se ridica la suma de 75 de milioane de lire, reducandu-si ulterior solicitarea la 30 de milioane de lire, dupa ce Greybull a fost de acord sa aloce o suma mai mare, potrivit unei surse apropiate negocierilor.

O alta sursa a declarat ca British Steel a pierdut sprijinul unuia dintre cei patru mari creditori ai companiei, la inceputul zilei de marti.

Potentialul colaps al British Steel vine dupa ce compania germana Thyssenkrupp si cea indiana Tata Steel au renuntat, la inceputul acestei luni, la planul de fuzionare a afacerilor din Europa, pentru a crea al doilea cel mai mare producator de otel din Uniunea Europeana, dupa ArcelorMittal.

In urma ultimelor evenimente, sectorul otelului din UE a devenit mai fragmentat si, implicit, mai vulnerabil la incetinirea cresterii economice, punand totodata sub semnul intrebarii soarta celor mai mari otelari din Marea Britanie.

Companiile britanice de otel platesc unele dintre cele mai mari impozite ecologice din Europa, carora li se adauga, de asemenea, costurile ridicate privind energia, logistica si forta de munca, precum si de incertitudinile legate de iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

In urma inregistrarii de profit in 2017, British Steel a redus aproximativ 400 de locuri de munca anul trecut, blamand factori precum lira slaba. La inceputul acestei luni, British Steel ar fi asigurat sprijinul creditorilor si actionarilor, astfel incat compania sa poata continua sa opereze, dupa ce incertitudinile privitoare la Brexit au afectat profund cererea, clientii temandu-se de potentialele tarife ridicate. Compania a asigurat, in aceeasi perioada, un imprumut guvernamental in valoare de aproximativ 120 de milioane de lire sterline, pentru a putea respecta regulile sistemului de comercializare a emisiilor din Uniunea Europeana (ETS).

"Industria siderurgica din Marea Britanie este esentiala pentru baza noastra de productie si este importanta din punct de vedere strategic pentru industria britanica. Guvernul trebuie sa intervina", a declarat Gillian Furniss, membra a Partidului Laburist din Marea Britanie.

Sursele au afirmat ca guvernul britanic a fost reticent in a aloca o suma mai mare, deoarece fondurile ar putea ajunge la Greybull, in cazul esuarii afacerii.

"Greybull ar putea incasa milioane, fiind singurul investitor. Inainte ca guvernul sa aloce sumele respective, se doreste ca Greybull sa iasa din afacere", au spus acestea.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare