Politic-Social

thumbs

USR, despre invalidarea initiativei "Oameni noi in politica": CCR trebuie sa ofere lamuriri

22.05.2019, 15:58 Sursa: mediafax.ro

"Am cerut in aceasta dimineata Curtii Constitutionale a Romaniei: Sa ne trimita in copie PDF (scan) toate opisurile primite de CCR de la Senatul Romaniei privind dosarele de semnaturi atestate de primarii. Amintim ca aceste opisuri contin numarul de dosare, numarul de file din fiecare dosar, numarul de semnaturi predate primariilor pentru atestare si numarul de semnaturi atestate de primarii pentru fiecare localitate si totalul pe fiecare judet, fiind semnate de reprezentantul Senatului Romaniei si Presedintele Comitetului de initiativa", arata reprezentantii USR, intr-un comunicat de presa semnat si de PLUS si ONG-urile care au avut initiativa cetateneasca.

"Sa ne comunice calculul exact facut de Curtea Constitutionala, pe baza opisurilor primite de la Senat, in legatura cu: a) Numarul de semnaturi atestate de catre primarii primite de CCR de la Senat pentru fiecare judet b) Numarul total de semnaturi la nivel national primite de CCR de la Senat. Amintim ca Senatul Romaniei a semnat opisurile dupa verificarea fiecarui dosar in parte privind numarul de file si numarul de semnaturi atestate de catre primarii", completeaza comunicat remis, miercuri, MEDIAFAX.

Sursa citata mai sustine ca initiativa indeplineste conditiile legale, insa sugereaza ca Senatul ar fi trimis mai putine semnaturi catre CCR:

"In conditiile in care atestarea semnaturilor sustinatorilor initiativei cetatenesti Oameni noi in politica a trecut de filtrele legale ale primariilor si Senatului Romaniei, fiind constatata la final, pe baza documentelor oficiale, indeplinirea criteriilor privind numarul total de semnaturi si dispersia geografica a semnaturilor, decizia CCR este in contradictie cu realitatea. Daca se dovedeste ca Senatul a trimis catre Curtea Constitutionala mai putine semnaturi atestate de catre primarii decat cele predate de catre Comitetul de initiativa, vom urma caile legale pentru corectarea situatiei si tragerea la raspundere a celor vinovati. Daca Curtea Constitutionala a decis sa mai anuleze semnaturi, in absenta unei dispozitii constitutionale, atunci consideram acest lucru un abuz. In baza prevederilor constitutionale, Curtea este chemata doar sa constate indeplinirea criteriilor de admitere a initiativei pe baza atestarilor furnizate de autoritatile investite legal (primarii)", arata reprezentantii USR.

Acestia au mai spus ca asteapta motivarea deciziei Curtii pentru a decide pasii de urmat.

Sursa mentionata precizeaza ca membri ai Comitetul de initiativa a proiectului de reforma electorala Oameni noi in politica si organizatiile sustinatoare ale proiectului (27 de organizatii civice si 4 partide politice) aduc la cunostinta urmatoarele: "Am renumarat semnaturile validate de primarii conform proceselor verbale de predare-primire incheiate intre Presedintele Comitetului de initiativa si Senatul Romaniei. Conform acestor cifre oficiale, au fost validate de catre primarii si primite de catre Senat un numar de 109.874 de semnaturi, fiind indeplinit criteriul numarului de cel putin 100.000 de sustinatori. De asemenea, al doilea criteriu, cel al dispersiei teritoriale, este indeplinit, fiind inregistrate cate cel putin 5.000 de semnaturi din 11 judete, respectiv Municipiul Bucuresti:

Bucuresti: 19.095 de semnaturi Cluj: 7.256 de semnaturi Bihor: 6.232 de semnaturi Timis: 6.231 de semnaturi Brasov: 5.846 de semnaturi Arad: 5.840 de semnaturi Prahova: 5.506 de semnaturi Arges: 5.363 de semnaturi Iasi: 5.318 de semnaturi Maramures: 5.076 de semnaturi Sibiu: 5.027 de semnaturi".

Curtea Constitutionala a respins initiativa legislativa cetateneasca de reforma electorala prin care USR in colaborare cumai multe ONG-uri doreau alegerea primarilor in doua tururi de scrutin. Initiativa nu a strans suficiente semnaturi din fiecare judet.

CCR a dezbatut initiativa legislativa a cetatenilor intitulata "Lege privind modificarea unor acte normative in materie electorala".

Directia legislativa a Senatului a trimis, pe 8 aprilie, catre CCR, pentru controlul de constitutionalitate, initiativa cetateneasca de reforma a legislatiei electorale pentru simplificarea accesului cetatenilor competenti in politica, "Oameni noi in politica". Demersul isi propunea schimbarea sistemului electoral astfel incat sa permita cetatenilor sa voteze mai usor, avand posibilitatea de a alege dintr-o paleta mai larga de optiuni, potrivit unui comunicat de presa al USR.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare