Politic-Social

thumbs

Comisia Europeana trage un semnal de ALARMA: Zeci de mii de notificari legate de incalcarea securitatii datelor personale, dupa intrarea in vigoare a GDPR

22.05.2019, 16:28 Sursa: mediafax.ro

Pe 25 mai a.c. se implineste un an de zile de la intrarea in vigoare a acestul Regulament. Reprezentanta CE mai anunta ca au fost adresate peste 144.000 de intrebari si plangeri autoritatilor nationale.

Pentru a marca acest moment, dl Andrus Ansip, vicepresedinte pentru piata unica digitala, si dna Vera Jourova, comisar pentru justitie, consumatori si egalitatea de gen, au declarat:

"Obiectivul principal al normelor a fost acela de a le oferi cetatenilor mijloacele necesare pentru a-si exercita drepturile si de a-i ajuta sa dobandeasca un nivel mai mare de control asupra datelor lor cu caracter personal. Acest lucru se intampla deja, deoarece cetatenii europeni incep sa isi foloseasca noile drepturi, peste doua treimi dintre ei fiind la curent cu acest regulament. Un alt avantaj este faptul ca intreprinderile beneficiaza, in prezent, de un singur set de norme, aplicabil in intreaga Uniune. Acestea si-au pus ordine in activitati in ceea ce priveste datele, fapt care a condus la imbunatatirea nivelului de securitate a datelor si la construirea unor relatii bazate pe incredere cu clientii lor", au transmis vicepresedintele pentru piata unica digitala Andrus Ansip si comisarul pentru justitie Vera Jourova, conform sursei citate.

De asemenea, oficialii europeni au spus ca au fost inregistrate peste 400 de cazuri transfrontaliere de utilizare abuziva a datelor cu caracter personal in Europa.

"Datorita RGPD, autoritatile au devenit mai eficace in abordarea incalcarilor. De exemplu, la un an de la intrarea in vigoare a regulamentului, Comitetul european pentru protectia datelor, infiintat recent, a inregistrat peste 400 de cazuri transfrontaliere de utilizare abuziva a datelor cu caracter personal in Europa. Acest lucru demonstreaza beneficiile suplimentare ale RGPD, intrucat protectia datelor nu se opreste la frontierele nationale. Cetatenii devin din ce in ce mai constienti si acesta este un semnal foarte incurajator. Potrivit unor date recente, aproximativ sase din zece persoane sunt la curent cu faptul ca in tara lor de resedinta exista o autoritate pentru protectia datelor. Aceasta cifra reprezinta o crestere semnificativa fata de 2015, cand patru din zece persoane stiau acest lucru. Autoritatile pentru protectia datelor au un rol esential: sa faca tot posibilul pentru ca RGPD sa produca rezultate concrete", au precizat Ansip si Jourova.

Principiile RGPD sunt o sursa de inspiratie, si pentru tari din afara Europei. Astfel, din Chile in Japonia, din Brazilia in Coreea de Sud, din Argentina in Kenya se observa aparitia unor noi legi privind protectia vietii private, bazate pe garantii solide, drepturi individuale exercitabile si autoritati de supraveghere independente.

Regulamentul general privind protectia datelor este un set unic de norme cu o abordare comuna la nivelul UE in ceea ce priveste protectia datelor cu caracter personal, care se aplica direct in statele membre.

RGPD se aplica de la 25 mai 2018. De atunci, aproape toate statele membre si-au adaptat legislatia nationala pentru a se alinia la RGPD. Autoritatile nationale de protectie a datelor, care sunt responsabile de punerea in aplicare a noilor norme, isi coordoneaza mai bine actiunile datorita noilor mecanisme de cooperare si Comitetului european pentru protectia datelor. Acestea emit orientari privind aspectele esentiale ale RGPD pentru a contribui la punerea in aplicare a noilor norme.

Comisia Europeana va sarbatori un an de la intrarea in vigoare a RGPD in cadrul unui eveniment care va avea loc la 13 iunie. Astfel cum este prevazut in RGPD, Comisia va prezenta in 2020 un raport privind aplicarea noilor norme.

Totodata, miercuri vor fi publica primele rezultate ale sondajului Eurobarometru special privind protectia datelor, in cadrul caruia au fost colectate opiniile a peste 27.000 de persoane din intreaga UE. CE va publica rezultatele complete ale sondajului Eurobarometru cu ocazia evenimentului aniversar din 13 iunie.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare