Politic-Social

thumbs

PMP va sesiza Avocatul Poporului privind ordonanta de urgenta pe Codul administrativ

11.07.2019, 19:51 Sursa: mediafax.ro

"Am hotarat sa sesizam Avocatul Poporului in ceea ce priveste Codul criminal administrativ pe care l-a adoptat Guvernul Dancila. E o premiera pentru Romania post-decembrista pentru ca niciodata o decizie a Guvernului nu a stat nepublicata mai bine de 10 zile de la adoptarea ei. Este un lucru foarte grav, pentru ca este vanzare de tara ceea ce s-a intamplat la Palatul Victoria. Este inadmisibil ca un Guvern strain, cum Guvernul de la Budapesta sa ii dicteze Guvernului Romaniei ce trebuie sa faca in ceea ce priveste interesele Romaniei", a afirmat Eugen Tomac, la finalul Comitetului Executiv National al PMP, joi, la Parlament.

Liderul PMP a mai spus ca toate statele membre ale Uniunii Europene au politici interne foarte clare referitoare la limba oficiala a tarii, dand exemplul Frantei unde desi traiesc sute de minoritati, nu vin sa ceara drepturi contrare legislatiei europene.

"Toate statele UE au politici interne extrem de clare in ceea ce priveste legislatia limbii oficiale a statului. Prin acest siretlic politic practic Guvernul Dancila a incercat sa oficializeze limba maghiara drept a doua limba de stat, lucru inacceptabil. O consideram o vanzare de tara si din acest punct de vedere credem ca limita in ceea ce priveste cedarea politica a ajuns mult prea jos. Nu o sa vedeti niciodata in Franta, unde traiesc sute de minoritati ca oamenii vin si cer asemenea drepturi care nu au nimic in comun cu legislatia europeana. Fiecare stat are politica sa. Limba romana e limba oficiala a UE si pentru orice cetatean, indiferent de etnia din care face parte, trebuie sa fie o onoare sa foloseasca limba romana in cadrul institutiilor statului roman, ca ne referim la consilii judetene, primarii, s.a.m.d. Nu vad o problema in a iti asuma un respect si o loialitate fata de limba oficiala a statului este inadmisibila", a explicat Tomac.

El a adaugat ca "Guvernul de la Budapesta are suficiente probleme acasa, nu ar trebui sa ne dicteze si la Bucuresti ce sa facem. Deci din acest punct de vedere credem ca e o cedare inacceptabila si nu are nicio justificare politica".

Guvernul a adus modificari pentru clarificarea procedurii legate de trecerea unui bun din domeniul public al statului in cel al unitatilor administrativ teritoriale. Astfel ministerele pot initiat actul normativ pentru procedura mutarii bunului respectiv din domeniul public in cel al unitatilor administrativ teritoriale.

A fost modificat si articolul 94 referitor la folosirea limbii minoritatilor nationale, in sensul in care autoritatile locale pot decide, prin hotarari de consiliu, utilizarea limbii minoritatilor in unitatile administrativ teritoriale si in cazul in care nu este atinsa ponderea de peste 20% de reprezentare.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare