Politic-Social

thumbs

Tomac ii va solicita premierului o intalnire pentru a discuta despre votul in Diaspora

11.07.2019, 19:53 Sursa: mediafax.ro

"Mai mult decat atat am discutat si dezbatut in cadrul Consiliului National o situatie care ne preocupa in mod constant si anume ca Comisia speciala pentru legile electorale s-a grabit atunci cand a adoptat legea cu privire la alegerile prezidentiale dedicata Diasporei. In continuare nu vom scapa de cozile de la sectiile de votare pentru ca decizia cu privire la trei zile de alegeri poate crea o serie de probleme in ceea ce priveste organizarea alegerilor si nu vom scapa in continuare de aceste cozi", a afirmat Eugen Tomac, la finalul Comitetului Executiv National al PMP, joi, la Parlament.

"In acest sens, am primit mandat din partea colegilor mei sa ii solicit o intrevedere prim-ministrului Dancila pentru a ii explica din punct de vedere institutional ce trebuie facut pentru a preveni un nou esec. Am vazut ca a facut apel catre partidele politice sa vina cu solutii. I-am solicitat in scris acest lucru. Suntem pregatiti sa punem la dispozitie expertiza PMP in acest domeniu", a completat liderul PMP.

Acesta a reamintit faptul ca a fost secretar de stat la Ministerul de Externe si are experienta in ceea ce priveste organizarea votului in strainatate.

"Amintesc ca am fost secretar de stat in MAE, am coordonat pregatirea alegerilor in strainatate si singura ocazie in care nu a existat niciun fel de incident din punct de vedere al participarii la vot a fost cea in care eu am gestionat acest domeniu. Tocmai pentru ca am aceasta expertiza vrem s-o punem la dispozitia Guvernului din respect pentru cetatenii romani care sunt peste hotare si care au dreptul sa participe la vot si trebuie statul sa le creeze din timp conditii pentru ca in zilele in care se va vota, pentru ca nu sunt trei sunt si de fapt sunt cinci zile pentru ca ai o zi de pregatire, ai o zi in care se va inchide procesul electoral. Deci, pe langa aceasta chestiune, trebuiesc suplimentate locatiile unde se vor infiinta aceste sectii si multe alte chestiuni pe care noi le-am sesizat si vrem sa cerem Guvernului sa se implice cu foarte multa atentie in ceea ce priveste organizarea alegerilor prezidentiale",a conchis Eugen Tomac.

Miercurea trecuta, Camera Deputatilor a adoptat, decizional, proiectul de lege prin care votul in Diaspora pentru alegerile prezidentiale este extins la trei zile. Legea mai prevede ca votul in Romania si in Diaspora sa fie extins pana la ora 24.00, in cazul in care exista cetateni in sectia de votare.

Romanii din afara tarii vor putea vota la alegerile prezidentiale pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sambata si duminica.

Legislatia a fost completata, astfel incat alegatorii, atat din Romania cat si din afara tarii, care vor fi prezenti la coada la inchiderea sectiei de vot, respectiv ora 21.00, sa poata vota pana la ora 23.59.

O alta modificare vizeaza introducerea votului prin corespondenta si pentru alegerile prezidentiale. De asemenea, a fost simplificat procesul de vot prin automatizarea listelor suplimentare.

Executivul a adoptat, marti, o Hotarare de Guvern pentru organizarea si desfasurarea alegerilor prezidentiale pe 10 noiembrie, iar al doilea tur de scrutin pe 24 noiembrie.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare