Politic-Social

thumbs

SCANDALURILE care au marcat mandatul lui Carmen Dan la sefia MAI: De la microfonul din priza, la gazele din "10 august" si pana la decapitarea premierului

15.07.2019, 13:23 Sursa: mediafax.ro

Prima controversa legata de numele lui Carmen Dan este scandalul microfonului pe care ministrul a pretins ca l-a gasit intr-o priza din locuinta de protocol. Carmen Dan a depus, la sfarsitul anului 2017, o plangere la Parchetul General care a deschis un dosar penal pentru violare de domiciliu, dupa ce ministrul a gasit in casa sa un dispozitiv de ascultare ascuns intr-o priza.

"Era un dispozitiv in perete. Nu era un dispozitiv la vedere pe care sa il poti vedea in mod normal. Am considerat ca este un aspect care are atributiile si competenta necesara. Am descoperit dispozitivul azi-dupa amiaza, cand am vrut sa pun telefonul in priza. Dupa-amiaza. Dupa sedinta de Guvern. Dispozitivul nu era vizibil, consider ca este o precizare importanta. La domiciliu este un spatiul meu privat. Este un dispozitiv functional", a declarat Carmen Dan la acel moment.

Ulterior, purtatorul de cuvant al Serviciului Romand de Informatii, Ovidiu Marincea, a afirmat ca dispozitivul de inregistrare provine, din primele informatii, din zona privata, fiind vorba de un "dispozitiv ieftin, care poate fi cumparat cu 200-300 lei de pe orice site". Surse judiciare declarau atunci, pentru MEDIAFAX, ca fapta de violare de domiciliu nu exista, fiind vorba despre doua persoane care au intrat in locuinta ministrului, cu acceptul surorii ei. Este vorba despre doi fosti ofiteri de informatii, care ar fi fost chemati pentru a efectua un control prin care sa verifice daca exista aparatura de intercepare. Mai mult, spuneau sursele citate, microfonul nu a fost gasit in priza, ci ar fi fost plasat chiar de cel chemat sa il descopere. Aparatul nu era functional si nici nu avea loc in spatiul in care a fost gasit, precizau sursele MEDIAFAX.

Fara indoiala insa, momentul care a marcat mandatul lui Carmen Dan a fost cel din data de 10 august 2018, ministrul fiind acuzat atunci de catre o mare parte a opiniei publice si de catre societatea civila de faptul ca a dat ordin ca jandarmii sa intervina violent pentru dispersarea manifestantilor din Piata Victoriei. In urma interventiei violente a jandarmilor, a fost constituit si un dosar penal, care nu a fost insa trimis in judecata nici macar acum. Ba mai mult, Parchetul General a declinat dosarul, dupa aproape un an, catre DIICOT, pe motiv ca ar contine fapte ce tin de siguranta nationala. Tot dupa episodul "10 august", primarul general al Capitalei Gabriela Firea i-a cerut demisia, solicitarea edilului nu a avut insa succes, Dan fiind sustinuta de fostul presedinte al partidului, Liviu Dragnea.

Nici din punct de vedere politic, Carmen Dan nu a avut un mandat linistit, ea fiind implicata in scandaluri si jigniri publice cu alti oameni politici, chiar din PSD.

Cel mai rasunator scandal este cel prin care Carmen Dan si fostul premier Mihai Tudose si-au adresat cuvinte grele, fie pe Facebook, fie prin intermediul presei. Fostul premier a numit-o pe Dan "minicnoasa, agresiva si incompetenta", iar replica ministrul nu a intarziat sa apara, Tudose fiind numit "badaran securist". Scandalul dintre cei doi a plecat de la numirea lui Catalin Ionita, seful Directiei Generale Anticoruptie, in functia de sef al Politiei Romane. La vremea aceea, premierul Tudose s-a opus acestei numiri, si implicit demiterii lui Bogdan Despescu. Carmen Dan a cerut atunci "capul" lui Despescu, ca urmare a arestarii politistului pedofil. In cele din urma, conflictul dintre Dan si Tudose, pe tema numirii unui nou sef la conducerea Politiei Romane, s-a lasat cu o furtuna politica si cu demisia lui Mihai Tudose.

Carmen Dan a fost numita ministru de Interne in ianuarie 2017, cand l-a inlocuit pe Dragos Tudorache. Ea a ocupat functia de secretar al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN) intre lunile martie si septembrie 1990 si secretar al Scolii generale numarul 3 Videle intre 1990 si 1996. In iulie 1996 a devenit referent al Bancii Agricola - Agentia Videle, functie pe care a detinut-o pana in noiembrie 2001. Din 2001 pana in 2002 a fost teller front office la Raiffeisen Bank - Agentia Videle. In 2002 a devenit consilier juridic al Consiliului Judetean Teleorman - Serviciul Juridic si Contencios, ocupand aceasta functie pana in anul 2010. Din 2010 pana in 2012 a fost director executiv al Consiliului Judetean Teleorman - Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor al Judetului Teleorman.

Carmen Daniela Dan a fost subprefect al judetului Teleroman timp de aproape doi ani, intre 15 iunie 2012 si 13 martie 2014, data la care a devenit prefect al judetului si a ocupat aceasta functie pana in data de 22 decembrie 2016, cand a fost numita presedinte al Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari din Senat, ca urmare a obtinerii unui mandat de parlamentar.

Carmen Daniela Dan a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Ecologica Bucuresti si a fost licentiata in iulie 2000 la Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza. A facut programul de master in Managementul Afacerilor Publice Europene intre 2003 si 2004, un program de perfectionare in politici publice in administratia publica locala in 2007 si inca doua programe in 2013, unul de formare specializata pentru ocuparea unei functii publice corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici si unul pilot de formare specializata in contextul exercitarii functiei publice, destinat prefectilor si subprefectilor.
Diplomele obtinute au fost din partea urmatoarelor institutii: Academia de Studii Economice Bucuresti - Institutul National de Administratie, Institutul National de Administratie - Centrul Regional de Formare continua Bucuresti, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice - Agentia Nationala a Functionarilor Publici, Fondul Social European prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice - Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare