Politic-Social

thumbs

Viorica Dancila trimite noile propuneri de ministri la Palatul Cotroceni, respectiv judecatorul Dana Girbovan la MJ, Serban Valeca la Educatie si Mihai Fifor la MAI

25.08.2019, 20:00 Sursa: mediafax.ro

Viorica Dancila a anuntat vineri, dupa sedinta Comitetului Executiv National PSD, ca noile propuneri de ministri, respectiv Dana Girbovan la ministerul Justitiei, Serban Valeca la ministerul Educatiei si Mihai Fifor la ministerul Afacerilor Interne, vor fi transmise luni, catre Administratia Prezidentiala.

Serban-Constantin Valeca, propunerea PSD pentru functia de ministru al Educatiei, este actualmente senator, Mihai Fifor este oricum interimar la ministerul Afacerilor Interne, iar Dana Girbovan este judecator la Curtea de Apel Cluj si presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR).

In prezent, Legea 303/2004, articolul 58, alineatul 1 interzice expres detasarea unui magistrat in functia de ministru al Justitiei, dupa cum a precizat si avocatul Adrian Toni Neacsu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, iar Dana Girbovan nu si-a prezentat, pana la ora transmiterii stirii, demisia din magistratura, care ar trebui oricum validata in Sectia pentru judecatori a CSM.

Totodata, prin Decizia nr. 45/2018 a Curtii Constitutionale, la punctul 176, se subliniaza o data in plus incompatibilitatea constitutionala totala intre functia de ministru si cea de magistrat in functie, arata Toni Neacsu: "Curtea retine ca functia de ministru al justitiei este incompatibila cu cea de judecator/procuror, neputandu-se cumula aceste doua calitati nici potrivit Constitutiei si nici Legii nr. 303/2004, in vigoare la data pronuntarii prezentei decizii."

Un argument in favoarea Vioricai Dancila, daca aceasta decide sa transmita luni noile propuneri de ministri fara o demisie a Danei Girbovan, ar putea fi insa, potrivit avocatului Adrian Toni Neacsu, articolul 41 al noului Cod administrativ, care stipuleaza: "In termen de 15 zile de la data depunerii juramantului, membrul Guvernului este obligat sa renunte la calitatea sau functia cu care este incompatibila functia de membru al Guvernului, sub sanctiunea incetarii mandatului."

In Romania, au mai fost doar doua situatii de propuneri de magistrati in functia de ministru al Justitiei, respectiv judecatorul Mona Pivniceru si procurorul Robert Cazanciuc.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare