Politic-Social

thumbs

Dacian Ciolos: Cel mai mare risc pentru urmatoarele luni este sa scada ratingul de tara

15.12.2019, 22:23 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

"Eu pot sa il inteleg pe domnul Orban ca are in vedere si angajarea raspunderii pe buget. In mod normal un buget trebuie discutat, dezbatut si votat in Parlament. Eu unul dintre cele mai importante documente pe care le aproba Parlamentul intr-un an de zile, dar in situatia speciala in care ne aflam, important e sa ne gandim la Romania, la stabilitatea economica din Romania. Mai ales un lucru care mie mi se pare cel mai mare risc pentru urmatoarele luni, sa scada ratingul de tara. Evident ca exista riscul acesta, daca nu exista claritate vis a vis de ce vrea sa faca Guvernul, pentru ca suntem intr-un an electoral, suntem cu un Guvern cu o sustinere foarte slaba in Parlament, cu presiune foarte mare a cheltuielilor. Deja deficitul e foarte mare si atunci da, exista acest risc sa scada ratingul", a declarat Dacian Ciolos, duminica, la Digi 24.

Fostul premier a explicat ca scaderea ratingului de tara ar insemna ca ne imprumutam mai scump, iar instabilitatea economica a tarii ar alunga investitorii.

"Ce inseamna sa scada ratingul? Scade aprecierea vis a vis de stabilitatea economiei Romaniei si daca comparam cu situatia in care ne aflam, daca mai scade acum ratingul, asta inseamna ca Romania devine o tara instabila din punct de vedere economic, in care nu mai merita sa investesti sau e riscant sa investesti. Acesta ar fi lucrul cel mai grav care ni se poate intampla, pentru ca redresarea economiei Romaniei se poate face doar prin investitii, atat prin investitii publice, dar mai ales investitii private. Nu mai vorbim de faptul ca ne-am imprumuta mult mai scump", a explicat Ciolos.

El a adaugat ca acum se vad efectele guvernarii anterioare si "platim acele oale sparte de PSD".

"Sa fie foarte clar - am ajuns in aceasta situatie pentru ca Romania a fost prost guvernata in ultimii trei ani si mai ales in ultimul an si jumatate, ultimii doi ani. Acum platim acele oale sparte de PSD. E important, in primul rand sa se spuna adevarul, dar e important sa se ia si niste masuri foarte clare si drastice si romanii sa aiba o perspectiva clara", a conchis liderul PLUS.

Agentia de rating Standard & Poor's a revizuit perspectiva ratingului Romaniei la negativa, mentinand actualele ratinguri - BBB-/A-3.

Agentia, care avertizeaza ca ratingul ar putea fi redus in urmatoarele 24 de luni, invoca cheltuielile fostei guvernari, care au determinat actuala guvernare sa revizuiasca tintele fiscale pentru 2019 si 2020, pe fondul incetinirii economiei.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare