Politic-Social

thumbs

Ciolos: Guvernul si-ar putea angaja raspunderea pe un proiect privind pensiile speciale

15.12.2019, 22:58 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

"Sunt unele pensii speciale care trebuiesc eliminate clar si ar trebuie eliminate cat mai repede. Pe cele ale parlamentarilor, de exemplu, ale parlamentarilor, ale primarilor. Acelea clar ar trebui eliminate. Sunt altele pe care nu le-as numi pensii speciale. Sunt pensii de serviciu, pentru ca e vorba de un serviciu in interesul statului in situatii speciale si cu anumite constrangeri, unde in foarte multe tari din lume exista o abordare speciala a pensiilor unor oameni carora le impui niste costrangeri pe durata serviciului, a activitatii in serviciul statului. Ii scoti la pensie dupa o presiune foarte mare. Nu cred ca e cazul sa spunem presiunea care o traiesc oameni care lucreaza in Armata sau militari", a afirmat Dacian Ciolos, duminica, la Digi 24.

El a mai spus ca trebuie sa existe o discutie de fond legata de sistemul de pensii din Romania.

"Da, poate fi o discutie legata si de magistrati pana la un punct. De aceea eu cred ca ar trebui sa avem o discutie de fond vis a vis de sistemul de pensii din Romania. Nu doar sa carpim pe ici pe colo, dar sunt niste masuri care ar trebui luate, daca ar fi o majoritate in Parlament sau Guvernul si-ar putea angaja responsabilitatea si pe un astfel de proiect ca sa dea un semnal clar ca acolo unde nu exista dubii ca nu au ce cauta pensii speciale pentru anumite categorii, acele pensii speciale sunt complet eliminate", a completat liderul PLUS.

Acesta a mai precizat ca poate exista o discutie cu privire la nivelul pensiilor, varsta de pensionare, o posibila plafonare sau impozitare a pensiilor speciale.

"Apoi celelalte care ar ramane, pentru ca sunt justificate, si acolo cred ca ar trebui sa avem o discutie legata de nivelul lor, de varsta la care se iese la pensie, o plafonare eventuala a lor. Acolo putem avea si o abordare legata de impozitare. De ce am vorbit si se vorbeste de impozitare? Pentru ca, chiar daca vom elimina anumite pensii speciale, exista riscul ca cei care le vor pierde sa mearga in justitie si exista si riscul sa castige in justitie pentru ca au avut o lege favorabila pe care au pierdut-o. Sunt astfel de situatii. Si noi in 2016 am platit o gramada de drepturi pe care le aveau functionarii pentru ca ei castigau in justitiei atunci cand dadeau in judecata statul pentru astfel de modificari legislative intempestive, insuficient justificate. De aceea spun ca trebuie sa avem o discutie de fond pe acest dosar ca sa putem lua decizii durabile", a explicat Dacian Ciolos.

Chestionat ce poate fi facut cu pensiile care sunt deja in plata, in contextul in care in Romania exista o astfel de pensie de 74.000 lei, presedintele PLUS a afirmat ca statul poate decide nivelul impozitarii acestora.

"Se pot impozita. Statul poate sa decida nivelul de impozite. Trebuie bine argumentate. La noi s-au facut foarte multe legi pe picior. Cred ca in 2016 de doua sau de trei ori am atacat la CCR astfel de decizii care s-au luat in Parlament, astfel de legi care au fost decise pe picior in interes electoral, fara nicio consideratie fata de bugetul de stat, fata de cheltuielile publice. Sigur astfel de legi care sunt facute superficial sunt facute pentru imaginea publica a celor care le lanseaza. Domnule, noi am incercat dar nu vor ceilalti. Exact jocul pe care il joaca PSD acum si sunt convins ca si oameni care ar putea beneficia de astfel masuri inteleg ca acesta e un joc politicianist", a concluzionat Ciolos.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare