Economic

thumbs

SNSPA: Dupa patru luni de scadere, industria a intrat in contractie puternica in luna decembrie

22.01.2020, 13:51 Sursa: mediafax.ro

Cel mai probabil sezonalitatea a contribuit la slabirea activitatii, dar nu a fost singurul factor de regres, iar caderea comenzilor pentru export a atins un record istoric de 32 de puncte. O citire de peste 50 de puncte reprezinta crestere a activitatii in timp ce o valoare sub 50 reprezinta contractie.

Barometrul mai spune ca costurile au ramas ridicate desi activitatea s-a ingustat substantial. Totusi, managerii considera ca pe termen mediu, peste sase luni, sunt sanse de redresare. "Deocamdata, e greu de imaginat cum va putea industria sa recupereze intr-un timp rezonabil de 1-2 luni prabusirea din decembrie 2019", arata barometrul.

In detaliu, volumul productiei a scazut la 40 de puncte, cu 10 puncte sub granita de 50 intre expansiune si contractie. Stocurile au fost in contractie permanenta tot anul si au ramas contractate la 47 de puncte in decembrie.

Pe partea de cerere, comenzile noi au cazut de la 53 in noiembrie la 40 in decembrie. Lipsa comenzilor se va simti in activitatea din lunile urmatoare, mai spune barometrul.

Comenzile pentru export sunt la un minim istoric de 32 de puncte. "Caderea brutala arata ca si cum industria s-a decuplat in mare masura de la piata externa. E greu de presupus cum si cand se va restabili activitatea de export", spune sondajul.

Importurile de materii prime s-au contractat si ele masiv, de la 56 in noiembrie la 45 in decembrie. Cand se evapora comenzile, managerii reduc sau sisteaza importurile si le reactiveaza daca apar comenzi noi la orizont. Decalajul are implicatii asupra volumului activitatii.

In materie de forta de munca, numarul salariatilor a ramas contractat la 47 de puncte. De aproape doi ani indicatorul pentru angajari a semnalat mai degraba intentia managerilor de a conserva in loc de a creste numarul actual de salariati. Dar, dupa scaderile repetate de activitate, culminand cu contractia din decembrie, nu e exclus ca in 2020 sa apara si tendinte de disponibilizare.

Pe partea de costuri si venituri, costurile de productie au scazut de la 69 in noiembrie la 64 in decembrie, dar se afla tot in zona de crestere, peste 50 de puncte. Un personal constant mentine costurile ridicate, dar in lumina slabirii masive a activitatii, cheltuielile salariale vor deveni curand nesustenabile.

Preturile incasate de firme pentru produsele lor au ramas de trei luni pe loc la 55 de puncte. Nu cresc si nu scad, dar semnaleaza ca firmele se bazeaza pe preturi pentru a maximiza veniturile in conditii de cerere slaba.

In privinta asteptarilor managerilor, indicatorul global de incredere a managerilor in redresarea activitatii peste o jumatate de an a crescut la 70 de puncte, de la 64 in noiembrie. In stadiul actual de comprimare a industriei, asteptarile managerilor seamana mai mult cu speranta decat cu realismul, mai comenteaza studiul.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare