Politic-Social

thumbs

Primul tratament cu plasma umana hiperimuna la Sibiu, aplicat la un pacient de 48 ani

25.05.2020, 14:51 Sursa: mediafax.ro

Procedura de tratament cu plasma umana hiperimuna din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu s-a desfasurat sub indrumarea medicului sef al sectiei ATI, conf. univ. dr. Mihai Sava.

Potrivit reprezentantilor Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, pacientul care a avut indicatie terapeutica pentru administrarea de plasma convalescenta hiperimuna este un barbat de 48 de ani, confirmat cu SARS-COV2 in data de 11 mai si internat in aceeasi zi in cadrul Sectiei Clinice Boli Infectioase.

Pacientul nu avea alte comorbiditati.

Pe fondul agravarii starii sale de sanatate, barbatul a fost transferat in data de 19 mai la Terapie intensiva, fara a fi intubat.

"Pacientul a fost admis in Terapie Intensiva cu insuficienta respiratorie severa, dispnee, polipnee, stabil hemodinamic, constient si cooperant", a declarat conf.univ.dr. Mihai Sava, medicul sef al Sectiei Clinice ATI.

Ulterior, dupa efectuarea analizelor si testelor de compatibilitate, pacientul a primit, in data de 21 mai, tratamentul cu plasma.

"Au fost administrate doua unitati de plasma convalescenta hiperimuna in doza unica la zece zile de la data confirmarii diagnosticului. Dupa administrarea celor doua unitati de plasma convalescenta hiperimuna starea pacientului la 72 de ore s-a ameliorat semnificativ atat clinic cat si pe analizele de laborator", a explicat medicul de ATI.

Reprezentantii Spitalului spun ca in prezent barbatul este in continuare internat la Terapie Intensiva, unde va mai ramane sub supravegherea medicilor.

Primul test la RT-PCR realizat dupa administrarea plasmei este negativ.

Plasma a fost recoltata de la un pacient internat in Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu dupa ce a fost declarat vindecat.

"Ne bucuram ca am reusit sa fim printre primele centre din tara care aplica aceasta terapie dar si mai mult pentru ca pacientul are o evolutie favorabila, ceea ce este un semn incurajator cu privire la utilizarea acestei metode", a declarat Daniela Cimpean, presedintele Consiliului Judetean Sibiu, care are in subordine unitatea medicala.

Spitalul de Urgenta din Sibiu a primit spre folosinta gratuita, timp de 12 luni, un echipament nou de plasmafereza (colectare de plasma umana), ca urmare a unui contract de sponsorizare. Echipamentul a fost instalat in data de 30 aprilie, la Centrul de Transfuzie Sangvina Sibiu si la scurt timp a avut loc prima procedura de colectare de plasma umana hiperimuna de la un pacient COVID-19 vindecat, donatorul fiind un barbat de 33 ani, din Sibiu, infectat cu Covid - 19 si vindecat de medicii din cadrul spitalului.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare