Politic-Social

thumbs

FOTO | Pacientul intubat si ventilat mecanic, tratat doua luni pentru COVID-19, a fost externat

25.05.2020, 15:10 Sursa: mediafax.ro

Pacientul de 52 de ani a fost externat luni din spital, dupa ce a luptat mai bine de doua luni de zile cu virusul SARS-CoV-2, iar 25 de zile a fost intubat si ventilat mecanic in ATI COVID-19.

"A fost o provocare pentru intreaga echipa medicala. Pacientul nostru a stat intubat si ventilat 25 de zile timp in care a luptat, alaturi de noi, pentru a invinge boala", a spus dr. Mihaela Albu Gulyas, medic coordonator Compartiment ATI COVID-19.

Barbatul a ajuns la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad pe data de 23 martie cu simptome de infectie cu SARS-CoV-2, iar medicii l-au internat pe Sectia de Boli Infectioase Adulti, i-au recoltat probe, iar rezultatul a venit pozitiv. Deoarece avea febra, frisoane, tuse, era dispneic si pe masca de oxigen, iar aspectul radiologic al plamanilor prezenta modificari, pacientul a fost transferat pe Sectia Clinica ATI II.

"Pacientul a ajuns pe Sectia Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva II, in stare grava. A avut nevoie de terapie si ingrijiri medicale, adecvate diagnosticului de COVID-19. L-am tratat pe sectia noastra pana pe 29 martie, cand s-au finalizat lucrarile la instalatia de oxigen de pe Compartimentul ATI COVID-19 din Gradiste, iar apoi, conform protocolului, l-am transferat acolo", a declarat dr. Teodora Olariu, medic sef Sectie Clinica ATI II.

Din pacate, insa, starea de sanatate a barbatului s-a agravat, iar echipa medicala de pe ATI COVID-19 a decis sa il intubeze si sa il ventileze mecanic.

"Vorbim despre un caz deosebit din punct de vedere medical. Intreaga echipa medicala a sectiilor de anestezie si terapie intensiva am colaborat si ne-am consultat cu privire la tratamentul care trebuie administrat pacientului. Din pacate, pe data de 1 aprilie a trebuit intubat si ventilat mecanic. Au urmat trei saptamani critice in care a fost tratat si monitorizat in permanenta si treptat, starea sa de sanatate a inceput sa se imbunatateasca. In zilele de 23 respectiv 24 aprilie, i-am recoltat probele pentru testele II si III, iar rezultatele au fost negative. Pe 25 aprilie, l-am extubat si transferat pe ATI I, unde sunt ingrijiti pacientii fara COVID-19. Pot spune ca, din punct de vedere medical a fost o provocare pentru intreaga echipa dar si pentru pacientul nostru care a luptat zi de zi, clipa de clipa, impreuna cu noi, pentru a supravietui acestui virus", a declarat dr. Mihaela Albu Gulyas, medic coordonator ATI COVID-19.

Din 25 aprilie si pana pe 11 mai, pacientul a fost ingrijit pe Sectia Clinica ATI I, unde a inceput sa manance singur si treptat, cu ajutorul unui kinetoterapeut, dupa mai bine de o luna, a facut primii pasi.

"Pacientul a continuat tratamentul intensiv constand in oxigeno-terapie pe masca standard, antibioterapie, terapie respiratorie adjuvanta, corticoterapie si tratament antidiareic. Totodata a primit suport nutritional parenteral cat si enteral, a inceput kinetoterapia in vederea mobilizarii si a primit suport psihologic, atat din partea personalului medical cat si din partea familiei - cu care a tinut legatura telefonic. Starea clinica a pacientului s-a imbunatatit considerabil, permitandu-i acestuia transferul pe o sectie medicala in vederea externarii la domiciliu. Apreciez intregul efort depus de echipa medicala de pe sectiile de anestezie si terapie intensiva ale Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad", a declarat dr. Cristian Nicolescu, medic sef ATI I.

Pacientul a fost externat, luni, de pe Sectia Clinica Medicina Interna I, Compartimentul Alergologie.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare