Cultura si divertisment

thumbs

IICCMER: Marturiile ingropate de detinutii politic in zidurile Cazinoului Constanta vor fi expuse

26.05.2020, 14:18 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Conform unui comunicat de presa, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) va incepe un proiect amplu pentru recuperarea memoriei fostilor detinuti politic care au participat la reabilitarea Cazinoului din Constanta la inceputul anilor '50.

Dupa 70 de ani, un bilet semnat de 16 detinuti politic a fost gasit in luna mai in zidurile edificiului, in timpul lucrarilor de reabilitare. Bucata de hartie rupta dintr-un sac de ciment este datata 31 decembrie 1951, atunci cand autoritatile comuniste reabilitau monumentul de pe faleza orasului, distrus in urma bombardamentelor din cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Este posibil ca multe alte astfel de mesaje sa se afle in continuare zidite in peretii Cazinoului, asteptand sa fie descoperite si sa isi ocupe locul cuvenit in istorie.

IICCMER anunta, astfel, ca se va implica in realizarea unei investigatii profesioniste, respectiv in:

"- Reconstituirea biografiilor detinutilor politic implicati si redarea cu cat mai mare acuratete a episodului restaurarii Cazinoului din Constanta, la inceputul anilor '50. Investigatia se va finaliza prin redactarea unui Raport asupra celor petrecute in urma cu sapte decenii, lucrare care va reliefa atat contextul politic, cat si suferinta si traumele prin care au trecut cei care au lucrat la acest proiect;

- Implicarea in realizarea unei expozitii permanente consacrate acestui episod, care sa includa marturiile ingropate de detinutii politic in zidurile Cazinoului in anii '50 si orice alte documente sau piese cu valoare patrimoniala sau istorica ce vor fi descoperite pe parcursul lucrarilor de restaurare si reabilitare a constructiei, dar si documente relevante, detinute de institutiile arhivistice din tara.

- Pentru eficienta proiectului, ne propunem sa ne alaturam unui acord intre institutia noastra, Primaria Constanta si Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania. In legatura cu acest subiect, in data de 25 mai 2020, Presedintele executiv al IICCMER, doamna Alexandra Toader, a avut o intrevedere cu domnul Apollon Cristodulo, fiul arhitectului Ion Cristodulo, care a participat la lucrarile de restaurare a Cazinoului din Constanta in anii '50", conform sursei citate.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare