Cultura si divertisment

thumbs

"Pe aripile vantului" a revenit la HBO Max, dar cu un prolog in care se vorbeste despre continutul sau rasist

25.06.2020, 04:42 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Jacqueline Stewart, profesor la Departamentul de Studii Cinematografice si Media de la Universitatea din Chicago, este cea care vorbeste in prologul de 4 minute si jumatate. Ea prezinta o lectie de cinematografie, vorbind despre cele opt premii Oscar castigate in 1939 de adaptarea romanului cu acelasi nume semnat de Margaret Mitchell.

Apoi, Stewart recunoaste ca filmul "nu a fost laudat de toata lumea" si spune ca "prezinta imaginea Sudului american din perioada antebelica drept un" cadru romantic, idilic".

Stewart mai spune ca David O. Selznick, cel care a produs "Pe aripile vantului" a recunoscut ca a realizat un film care infatiseaza o "lume a harului si frumusetii, fara a recunoaste brutalitatile sistemului sclavagist pe care se bazeaza aceasta lume". Stewart spune ca "tratarea acestei lumi prin lentila nostalgiei neaga ororile sclaviei, precum si mostenirile sale privind inegalitatea rasiala".

In prologul filmului se mai arata ca desi vizionarea "Gone With the Wind" "poate fi inconfortabila, chiar dureroasa", "este important ca filmele clasice de la Hollywood sa fie disponibile in forma lor originala" pentru a-i lasa pe telespectatori "sa reflecte asupra propriilor credinte atunci cand le urmaresc".

Filmul clasic "Gone with the Wind/ Pe aripile vantului" (1939, in regia lui Victor Fleming), cu Clark Gable si Vivien Leigh in rolurile principale, a fost scos de HBO de pe platforma de VOD, HBO MAX, de teama reactiilor negative pentru modul in care ii prezinta pe oamenii de culoare, relateaza New York Times.

Filmul premiat cu 8 Oscaruri evoca o plantatie de sclavi din Atlanta si spune povestea de dragoste dintre Scarlett O'Hara si Rhett Butler in contextul razboiului civil american.

"Pe aripile vantului" a fost mereu criticat de o parte a societatii americane pentru sclavii veseli pe care ii reprezinta si pentru ca a romantat sclavia si razboiul civil. Culmea, Hattie McDaniel a devenit prima actrita de culoare premiata cu Oscar pentru rolul lui Mammy, sclava de casa a familiei O'Hara care detinea plantatia Tara.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare