Externe

thumbs

Infrangere pentru partidul lui Macron in alegerile locale. Franta a fost "colorata in verde" dupa victoria ecologistilor in principale orase

29.06.2020, 10:43 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Alegeri in pandemie

Prima runda a alegerilor locale a avut loc pe 15 martie, cu doua zile inainte ca Franta sa intre sub masuri stricte de combatere a coronavirusului timp de doua luni. A doua runda, care urma sa aiba loc duminica urmatoare, a fost amanata, relateaza The Guardian.

Cifrele initiale sugereaza doar 40% din cele 16,5 milioane din zonele in care s-a desfasurat o a doua runda s-au prezentat la urne duminica pentru a alege primarii si consilierii. Participarea la ultimele alegeri locale din 2014 a fost de 52,4%.

Situatia pe orase

La Paris, actualul primar, Anne Hidalgo, care a fost angajata intr-o lupta in trei, pare ca a castigat cu o majoritate mare, obtinand aproape jumatate din voturile exprimate in Capitala.

Hidalgo, o socialista, care este sustinuta de EELV, a facut ca abordarea schimbarilor climatice si a poluarii sa fie elementul cheie al programului sau electoral. Dupa ce a fost anuntata victoria ei, Hidalgo a declarat ca votantii au ales sa faca Parisul "ecologic, social si umanist".

Lyon, cel de-al treilea oras ca marime al Frantei, si-a schimbat culoarea, cu primarul veteran socialist Gerard Collomb, reprezentand La Republique en Marche, pierzand in fata candidatului Europe Ecologie Les Verts.

Bordeaux, un bastion de centru dreapta, a fost castigat tot de ecologisti, la fel ca Strasbourg, Besancon, Poitiers, Annecy si Tours.

In Lille, Martine Aubrey repzentanta Partidul Socialist, primar din 2001, a castigat dupa o lupta stransa cu candidatul ecologistilor.

La Le Havre premierul, Edouard Philippe, si-a pastrat functia de primar cu 59% din voturi. Philippe a descris alegerile drept un "moment democratic important". "Rezultatele sunt clare la Le Havre si vreau sa le multumesc localnicilor care continua sa aiba incredere in mine", a spus el.

In cel mai sudic oras al Frantei, Perpignan, candidatul de extrema dreapta, Louis Aliot, fostul partener al lui Marine Le Pen s-a impus. Prima data cand partidul protectionist anti-UE obtine o victorie intr-un oras de peste 100.000 de locuitori.

Ce inseamna aceste rezultate pentru presedintele Macron?

Performanta slaba al partidului prezidential La Republique en March va determina conform specialistilor o schimbare in politica lui Macron, care in timpul votului a spus ca doreste sa reinventeze presedintia in cei doi ani ramasi in mandatul sau. Performanta uluitoare a ecologistilor ar putea sa-l convinga pe Macron sa puna mai mult accent pe mediu in politicile sale daca doreste sa obtina sustinerea stangii in urmatoarele alegeri.

"La nivel national, exista doua forte principale in politica in acest moment, Rassemblement si Macron. La nivel national, Marine Le Pen este principalul sau adversar. Dar aceste doua forte nu reprezinta o putere la nivel local unde alte forte domina, a spus Jerome Fourquet specialist in stiinte politice, relateaza The Guardian.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare