Politic-Social

thumbs

Peste 14.000 de copii de la sate vor participa la scoala de vara organizata de World Vision Romania

29.06.2020, 12:35 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Peste 14.000 de copii din mediul rural vor participa, in aceasta vara, la activitati educationale in programele Scolii de vara World Vision Romania.

Activitatile vor fi atat de educatie formala, unde vor fi predate lectii la materiile importante, pentru a-i ajuta pe copii sa recupereze sau sa recapituleze notiunile de baza, cat si de educatie non-formala, care presupun deprinderea abilitatilor socio-emotionale, lectii de viata independenta sau de educatie pentru sanatate. Peste 200 de cadre didactice si psihologi din Ialomita, Iasi, Vaslui, Dolj si Cluj vor coordona activitatile din scoala de vara.

Activitatile din programele World Vision Romania vor fi realizate atat online, cat si fata in fata, in grupuri mici de copii, cu respectarea unor conditii de maxima siguranta pentru participanti.

Fundatia a elaborat un ghid cu reguli stricte pentru reluarea activitatilor sociale si educationale cu copiii, preluat si adaptat dupa modelul indrumarilor oferite de Ministerul Educatiei din Norvegia pentru redeschiderea centrelor de zi, gradinitelor, scolilor cu clase primare si gimnaziale, recomandarile Ministerului Educatiei si Cercetarii si Autoritatii Nationale pentru Drepturile Persoanele cu Dizabilitati, Copii si Adoptii din Romania cu privire la masurile pentru reluarea activitatilor cu copiii si elevii in unitati scolare si servicii sociale de zi.

Ghidul ofera sfaturi si indrumari practice pentru elaborarea unui plan de functionare in contextul prevenirii si controlului infectiei cu noul COVID-19, adaptat la fiecare unitate sociala sau educationala (centre de zi, centre educationale, crese, gradinite, scoli), precum si la nivel de proiecte implementate de organizatii neguvernamentale, pentru reluarea activitatilor cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus atat pe perioada verii, precum si din toamna.

Ce activitati au fost pregatite pentru copiii din mediul rural Activitati de educatie remediala, prin intermediul carora copiii sunt sprijiniti in efectuarea asistata a temelor, in activitati de recuperare scolara si ameliorare a dificultatilor de invatare. Ateliere de orientare in cariera si stagii de practica online. Ateliere de dezvoltare persoanala, care abordeaza subiecte precum bullying-ul, anxietatea si gestionarea ei, comportamentele neadecvate si unde copiii vor participa la jocuri de auto-cunoastere, cooperare, cultivarea stimei de sine. Ateliere de educatie civica si educatie pentru mediu. Ateliere de educatie pentru sanatate, igiena, mai ales in contextul COVID-19. Ateliere recreative, de fotografie, pictura, club de lectura, piesa de teatru in aer liber, vizionarea filmelor in aer liber. Concursuri literare, in care copiii au de realizat o lucrare la alegere care sa se incadreze in tematica literara, artistica sau multimedia. Atelier de experimente stiintifice. Ateliere de educatie antreprenoriala si educatie financiara. Jocuri si competitii sportive care nu implica contactul fizic: cursa cu stafeta in care copiii nu ating acelasi obiect ci mai multe obiecte plasate in diferite puncte din spatial de desfasurare; de asemenea, copiii vor alerga pe culoare predefinite si marcate cu sfoara sau alte materiale. Sesiuni de consiliere psihologica individuala sau de grup. Organizarea de tabere pentru copiii din mediul rural, la care vor participa un grup restrans de copii. Activitatile vor avea loc in aer liber.

"In contextul actual declansat de pandemia COVID-19, inchiderea scolilor odata cu declararea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei si decizia de a le redeschide ulterior doar pentru o mica parte din elevi au reprezentat masuri necesare pentru protejarea populatiei dar, in acelasi timp, au condus la instalarea unei stari de confuzie, teama si stres in randul copiilor si adultilor", arata World Vision.

Posibile efecte post-starea de urgenta in randul copiilor vulnerabili: abandon scolar, disconfort emotional, afectiuni psihologice

Reprezentantii fundatiei mai spun ca numerosi psihologi avertizeaza deja ca aceste elemente pot sa duca la instalarea unor afectiuni de ordin psihologic precum tulburarile anxioase, depresia sau sindromul post-traumatic. Astfel, organizarea unor activitati socio-educative care sa redea copiilor un sentiment de relativa normalitate este importanta. "Toate activitatile se vor face cu respectarea masurile de siguranta recomandate de autoritati, precum: limitarea numarului de copii care fac parte dintr-un grup, introducerea unor activitati care sa limiteze interactiunile fizice dintre acestia sau dintre acestia si facilitatori, folosirea de echipamentelor de protectie (manusi, masti), utilizarea unor locatii care sa permita participantilor sa isi spele mainile frecvent etc", mai arata World Vision.

Abandonul scolar are cauze multiple, cele mai frecvente fiind lipsa sau slaba dezvoltare a abilitatilor socio-emotionale. Rezultatele scolare ale copilului sunt in mod clar legate de confortul lui emotional, de modul in care reuseste sa se adapteze la grupul de colegi, sa lucreze in echipa cu ei, de modul in care isi intelege si gestioneza emotiile, conform psihologului Ioana Vega, de la World Vision.

"Toate aceste componente tin de inteligenta emotionala, iar vulnerabilitatile socio-emotionale determina izolarea si autoizolarea elevilor, ulterior pierderea oricarui interes fata de mediul scolar. De aici si pana la abandonul scolar nu mai este decat un pas foarte mic. Acesta este motivul pentru care orice program de preventie a abandonului scolar si mai ales de recuperare a celor care au parasit timpuriu scoala trebuie sa cuprinda cateva activitati minime de imbunatatire si de dezvoltare a abilitatilor sociale in scopul facilitarii integrarii sociale. Prin toate activitatile pe care le realizam sustinem accesul echitabil la educatie", conchide Vega.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare