Cultura si divertisment

thumbs

Paradoxul tragediei globale: "Compasiunea se farama sub presiunea numerelor mari"

01.07.2020, 21:03 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

"Daca privesc o multime, nu voi actiona niciodata. Daca ma uit la un singur om, o voi face" - sunt vorbele Maicii Tereza, o figura emblematica pentru tot ceea ce inseamna acte de caritate. Cuvintele sale inglobeaza o tendinta general valabila la nivel global si care devine tot mai vizibila in contextul prezent, al pandemiei de coronavirus.

In vreme ce majoritatea oamenilor privesc moartea unei singure persoane intr-o lumina tragica, pierderile umane la scara larga nu declanseaza un raspuns similar. Deseori, in perceptia publica, decesele "celor multi" se transforma in simple date statistice.

Cu peste 500.000 de decese provocate de coronavirus, care se adauga celorlalte care indoliaza zi de zi atat de multe familii din intreaga lume, ne confruntam cu o situatie paradoxala. Cu cat creste bilantul mortilor, cu atat scade gradul in care oamenii acorda importanta tragediei globale.

Dar ce reprezinta incapacitatea aceasta de a manifesta intelegere fata de suferinta unui numar atat de mare de persoane? Specialistii spun ca are legatura cu modul in care oamenii reactioneaza, pusi fata in fata cu o tragedie.

Potrivit BBC , sondajele realizate in ultima perioada indica o scadere a interesului oamenilor fata de pandemia COVID-19. Tendinta se traduce in oboseala si lipsa de receptivitate la stirile care abordeaza problema bolii dezvoltate in urma infectarii cu virusul SARS-CoV-2.

Fenomenul s-ar putea datora unei oboseli psihice. "Senzatia formata e uimitoare in foarte multe feluri, dar are defecte", spune Paul Slovic, psiholog la Universitatea din Oregon, care studiaza aceasta manifestare de zeci de ani. "Unul dintre defecte este ca nu reactioneaza bine la numere. O viata, una singura, este extrem de importanta si valoroasa. Suntem capabili sa facem orice pentru a proteja si salva o viata, pentru a salva o persoana. Dar, pe masura ce numerele devin tot mai mari, sentimentele noastre nu se dezvolta in egala masura."

Cercetarile lui Slovic sugereaza ca, pe masura ce datele statistice asociate unei tragedii devin din ce in ce mai mari, raspunsul emotional e diminuat. "Compasiunea se farama sub presiunea numerelor mari."

Totul se transforma intr-un soi de apatie care, in situatia pandemiei, duce intr-un final la abandonarea masurilor de precautie respectate de multi cu sfintenie la inceput.

"Din perspectiva evolutiva, ne concentram pe lucrurile care constituie amenintari imediate sau care actioneaza asupra unor grupuri mici", spune Melissa Finucane, specialist in comportamentul uman.

Un experiment realizat de dr. Slovic si colegii sai in Suedia, in 2014, sustine aceasta idee. Participantilor li s-au prezentat doua poze, una infatisand un copil sarac, iar alta doi copii saraci. Intrebati daca ar fi dispusi sa doneze pentru copiii din fotografie, majoritatea au ales sa isi reverse generozitatea asupra primului copil, care aparea singur in imagine. Slovic spune ca asta se datoreaza faptului ca oamenii simt mai multa empatie fata de o singura persoana decat atunci cand sunt implicate mai multe.

"Daca vezi un copil, te poti concentra doar asupra lui. Poate ca isi aminteste de propriul tau copil." Cand e vorba de mai multe persoane, atentia "incepe sa se diminueze si la fel se intampla cu sentimentele. Iar sentimentele ne determina comportamentul."

In plus, cu cat numarul persoanelor care au nevoie de ajutor creste, cu atat ne simtim mai neputinciosi. "Donam pentru un caz particular, dar lucrurile nu mai stau la fel cand constientizam ca este doar unul dintr-un milion", spune Slovic.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare