Politic-Social

thumbs

Xi Jinping mizeaza pe cooperarea cu Vladimir Putin, in contextul tensiunilor Chinei cu SUA

09.07.2020, 00:31 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

China si Rusia trebuie sa intensifice cooperarea pentru a se opune tendintelor hegemonice si unilateralismului, i-a transmis miercuri presedintele chinez, Xi Jinping, omologului sau rus, Vladimir Putin, in contextul tensiunilor pe care Administratia de la Beijing le are cu SUA si India.

Presedintele Chinei, Xi Jinping, a avut miercuri o discutie prin telefon cu omologul sau din Rusia, Vladimir Putin. Conversatia a avut loc in contextul in care Rusia a organizat recent un referendum prin care s-au aprobat o serie de amendamente constitutionale, care ii vor permite lui Vladimir Putin sa ramana la putere pana in 2036. De asemenea, cei doi lideri au discutat in contextul tensiunilor pe care China le are cu India si Statele Unite. Si relatiile Rusiei cu SUA sunt complicate, din cauza crizelor din Ucraina, Siria si Afganistan.

China este pregatita sa colaboreze cu Rusia in cadrul ONU si in alte tipuri de format international pentru protejarea multilateralismului, contracararea abordarilor hegemonice si unilaterale si garantarea echitatii si justitiei la nivel international, i-a spus Xi Jinping lui Vladimir Putin, potrivit postului public chinez CGTN.

La randul sau, Vladimir Putin i-a transmis lui Xi Jinping ca Rusia sustine ferm eforturile Chinei de garantare a sigurantei nationale in provincia cu statut special Hong Kong. Liderul de la Kremlin a subliniat, potrivit CGTN, ca Moscova se opune oricaror actiuni provocatoare care incalca suveranitatea Chinei, exprimand convingerea ca Administratia de la Beijing este capabila sa asigure prosperitatea si stabilitatea Hong Kong-ului pe termen lung.

Presedintia Rusiei a confirmat ca Vladimir Putin a fost sunat de Xi Jinping. "A fost evaluat parteneriatul strategic complet dintre cele doua tari. Cei doi lideri au impartasit opinia ca una dintre cele mai evidente expresii ale acestui parteneriat a fost ajutorul pe care Rusia si China si l-au acordat reciproc in cea mai dificila perioada de combatere a pandemiei de coronavirus", precizeaza Kremlinul, potrivit unui comunicat postat pe site-ul propriu. Potrivit Presedintiei Rusiei, Vladimir Putin si Xi Jinping au stabilit "sa intensifice interactiunile economice" si "cooperarea pe plan international".

Statele Unite si Marea Britanie au criticat vehement noua lege chineza privind siguranta nationala impusa provinciei autonome Hong Kong, fosta colonie britanica. Washingtonul si Londra denunta actiunile Beijingului de consolidare a controlului politic asupra Hong Kong-ului.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare