Politic-Social

thumbs

Actiunea "Retrovirus". Sute de tone de materiale infestate cu COVID-19 au pus in pericol sanatatea romanilor. Interventie de amploare a Politiei

13.07.2020, 12:50 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Peste 211 tone de deseuri periculoase au fost confiscate de politisti din cadrul IGPR de la diferiti agenti economici, de la unitati medicale care asigura asistenta pacientilor testati pozitivi, in cadrul unei actiuni numite "Retrovirus", desfasurate la nivelul statelor membre UE.
Potrivit Politiei Romane, actiunea a fost desfasurata in perioada 9 iunie - 1 iulie de politistii Directiei Arme, Explozivi si Substante Periculoase, din Inspectoratul General al Politiei Romane. Oamenii legii au actionat pentru prevenirea si sanctionarea faptelor de natura penala si contraventionala la regimul aferent al deseurilor periculoase provenite din activitatile medicale, in mod deosebit ale celor din obiectivele sanitare care gestioneaza limitarea raspandirii virusului SARS-CoV-2.
Actiunea s-a desfasurat concomitent la producatorii de deseuri, pe doua paliere, atat de la generator spre incinerator, cat si in zona de neutralizare / incinerare / eliminare.
Au fost facute 282 de controale si verificari la unitatile sanitare si la agentii economici care realizeaza operatiuni in domeniul managementului deseurilor periculoase infestate cu virusul SARS-CoV-2.
In cadrul activitatilor, politistii au confiscat 211.652 de kilograme de deseuri periculoase provenite din colectarea de catre diferiti agenti economici, de la unitatile sanitare care asigura asistenta medicala a pacientilor testati pozitiv.
"In urma actiunilor, deseurile medicale au fost distruse si eliminate in conditii de siguranta, pentru sanatatea publica, iar ulterior, a fost dispusa sanctionarea administrativa a operatorilor economici, precum si inchiderea temporara a activitatii unui incinerator. Astfel s-a reusit evitarea infestarii ulterioare cu virusul SARS-CoV-2 prin nedistrugerea si neeliminarea deseurilor, cu respectarea procedurilor emise de Institutul National de Sanatate Publica", se arata intr-un comunicat transmis, luni, de Politia Romana.
Sursa citata precizeaza ca au fost constatate opt infractiuni, dintre care sapte la Legea nr. 211/2011 privind regimul deseurilor si una la articolul 352 Cod Penal.
Sunt in instrumentare 6 dosare penale, in care sunt cercetate 17 persoane, dintre care 3 au fost retinute si ulterior, fata de acestea a fost dispusa masura arestarii preventive.
Totodata, au fost aplicate 43 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 454.800 de lei si 40 de avertismente, atat la H.G 857/2011 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, cat si la legislatia de mediu aferenta.
Actiunea s-a desfasurat in cooperare cu Garda Nationala de Mediu si Inspectia Sanitara de Stat.
In contextul pandemiei cauzate de aparitia si raspandirea la nivel mondial, al noului Coronavirus Covid- 19, statele membre UE au initiat si organizat la nivel european un plan de actiune codificat "Retrovirus", avand ca scop respectarea legislatiei aferente deseurilor periculoase provenite din activitatile medicale, in mod deosebit ale celor din obiectivele sanitare care gestioneaza limitarea raspandirii virusului SARS-CoV-2.
De exemplu, politistii au facut 13 perchezitii in judetele Ilfov si Dolj si in municipiul Bucuresti, la domiciliile si sediile mai multor persoane fizice si juridice, banuite de nerespectarea masurilor privind eliminarea deseurilor medicale periculoase.
Oamenii legii au fost sesizati cu privire la existenta unei cantitati de deseuri medicale periculoase, colectate de la multe unitati spitalicesti din Bucuresti si abandonate pe un camp din localitatea Dobroiesti, judetul Ilfov. In urma perchezitiilor, 16 persoane au fost duse la sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Ilfov, pentru cercetari.
De asemenea, a fost confiscata o autoutilitara, au fost ridicate documente care atesta trasabilitatea deseurilor medicale periculoase si a fost inchisa temporar activitatea unei societati comerciale din judetul Dolj, care detine un incinerator de deseuri periculoase. A fost aplicata si o amenda de 10.000 de lei.
In aceeasi cauza, la data de 23 iunie, politistii au pus au mai facut 6 perchezitii in judetul Giurgiu, iar la punctul de lucru al unei societati comerciale, a fost depistata o semiremorca in care se aflau depozitate deseuri medicale periculoase, ce trebuiau distruse in maximum 24 de ore, conform normelor legale in materie (acestea se aflau depozitate din luna aprilie). De aici s-au confiscat 209 tone de deseuri periculoase provenite din colectarea de catre diferiti agenti economici, de la unitatile sanitare care asigura asistenta medicala a pacientilor testati pozitiv, iar in urma cooperarii interinstitutionale, a fost dispusa masura distrugerii si a eliminarii in conditii de siguranta, pentru sanatatea publica, a deseurilor medicale.
Trei persoane au fost retinute pentru 24 de ore, ulterior fata de acestea, judecatorul de drepturi si libertati dispunand arestarea preventiva, pentru 30 de zile.
O alta actiune a avut loc in data de 22 iunie, cand politistii Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase Dolj au verificat o societate comerciala, cu obiect de activitate "transportul de deseuri periculoase".
In urma actiunii a reiesit faptul ca, in perioada 12 - 22 iunie, societatea ar fi fost efectuate ilegal 9 transporturi de deseuri periculoase, in cantitate totala de 3.971 de kilograme, in vederea eliminarii.
Reprezentantii societatii au colectat deseurile in cauza de la o unitate sanitara de pe teritoriul judetului Dolj si le-au transportat la incinerator, in vederea eliminari, fara a respecta prevederile legale referitoare la expeditia deseurilor periculoase.
Si in acest caz a fost intocmit un dosar penal pentru "neluarea sau nerespectarea masurilor obligatorii in desfasurarea activitatilor de colectare, tratare, transport, valorificare si eliminarea deseurilor periculoase, fapta prev. de art. 63, alin. 1, lit. b din Legea nr. 211/2011 privind regimul deseurilor, republicata.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare