Externe

thumbs

Stoltenberg: NATO trebuie sa intensifice rolul pe plan mondial, inclusiv pentru contracararea Chinei

13.07.2020, 15:03 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Alianta Nord-Atlantica trebuie sa aiba o abordare mai extinsa la nivel mondial, in contextul amenintarilor reprezentate de tari precum China, afirma secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, intr-un interviu acordat grupului media RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND).

"Atlanticul ramane crucial pentru noi, suntem o alianta regionala. De altfel, se intampla multe lucruri aici, in ultimii ani am inregistrat cele mai intense activitati ale submarinelor ruse din istorie in zona de nord a Oceanului Atlantic", a declarat Jens Stoltenberg in interviu acordat RND.

"In privinta atitudinii NATO fata de China, trebuie sa facem distinctia intre prezenta militara si initiative politice. Eu sunt favorabil unei noi abordari politice inteligente: o Alianta Nord-Atlantica cu actiuni mai extinse la nivel mondial. Acest lucru nu inseamna ca navele NATO trebuie sa schimbe cursul spre Marea Chinei de Sud. Trebuie sa facem distinctia intre o prezenta globala si o abordare globala. Actualele provocari, precum terorismul, nu se opresc la granite. De aceea suntem prezenti in Afganistan si oferim sustinere Irakului. Observam o prezenta din ce in ce mai intensa a Chinei in spatiul cibernetic", a adaugat Jens Stoltenberg.

Secretarul general NATO a atras atentia ca echilibrul de forte la nivel mondial se modifica.

"Echilibrul de forte la nivel global se schimba, iar noi trebuie sa mentinem avansul tehnologic. Toate aceste elemente evidentiaza ca trebuie sa colaboram mai mult cu parteneri precum Australia, Noua Zeelanda, Coreea de Sud si Japonia", a argumentat secretarul general NATO.

Jens Stoltenberg a criticat abordarea Administratiei de la Beijing fata de Hong Kong. "China demonstreaza ca nu impartaseste valorile noastre. In democratiile occidentale, noi respectam drepturile fundamentale, libertatea de exprimare, puterea statului se bazeaza pe respectarea drepturilor. Legea privind siguranta nationala din China ignora aceste valori", a subliniat Stoltenberg.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare